FETHİYE
Giriş Tarihi : 19-12-2025 00:13   Güncelleme : 19-12-2025 00:19

FETHİYELİ MUHASEBECİLERDEN YENİ DÜZENLEMEYE TEPKİ

FETHİYELİ MUHASEBECİLERDEN YENİ DÜZENLEMEYE TEPKİ

FETHİYELİ MUHASEBECİLERDEN YENİ DÜZENLEMEYE TEPKİ

Fethiye Serbest Mali Müşavirler Odası, 13.12.2025 tarihli ve 586 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilecek bazı mükelleflerin muhasebe ve beyan işlemlerinin esnaf odaları tarafından yapılabilmesine imkân tanıyan düzenlemeye, Fethiye’de görev yapan serbest muhasebeci ve mali müşavirlerden tepki geldi.

Vergi sisteminde köklü değişiklikler öngören yeni düzenleme, muhasebe camiasında geniş yankı uyandırdı. Fethiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nda bir araya gelen serbest muhasebeci mali müşavirler, söz konusu düzenlemenin vergi sisteminde ciddi bir zafiyet oluşturacağı ve mesleki yetki gaspı anlamına geleceğini ifade etti.

Fethiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkan Yardımcısı Turhan Aliosmanoğlu yaptığı açıklamada, vergi sisteminin temel amaçlarından birinin adil, şeffaf, izlenebilir ve sürdürülebilir bir mali yapı oluşturmak olduğunu belirtti. Aliosmanoğlu, basit usule tabi mükelleflerin gerçek usule geçirilmesinin belge düzeni, defter tutma ve beyan sistemini güçlendirdiğini, bunun kamu gelirlerinin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Aliosmanoğlu, 8 Eylül 2025 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan ve nüfusu 30 bini aşan ilçelerde belirli faaliyetleri yürüten mükelleflerin 1 Ocak 2026 itibarıyla gerçek usulde vergilendirileceğini hatırlattı. Ancak 13 Aralık 2025’te yayımlanan 586 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bu mükelleflerin defterlerinin meslek odaları veya birlikler tarafından tutulabilmesine ve beyannamelerinin bu odalarca gönderilebilmesine izin verilmesinin ciddi bir geri adım olduğunu savundu.

Söz konusu yetkilendirmenin hukuki ve teknik hiçbir gerekçeye dayanmadığını öne süren Aliosmanoğlu, bu düzenlemenin kayıt dışılığı artıracağını, vergi sisteminde boşluklar oluşturacağını ve kamuoyunda yeterince tartışılmadan yürürlüğe sokulmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Muhasebe, finansal raporlama ve beyan işlemlerinin bir bütün olduğunu vurgulayan açıklamada, bu görevlerin yalnızca mali müşavirlerin sorumluluğunda olduğu belirtildi. Esnaf odalarına bu alanda yetki verilmesinin, mükellefleri denetimsiz bırakacağı ve vergide eşitlik ile adalet ilkesine aykırı olduğu ifade edildi. Açıklamada ayrıca bu durumun kamu gelirlerini azaltacağı ve muhasebe mesleğinin yapısına zarar vereceği dile getirildi.

Açıklamanın devamında, düzenlemenin yürürlükten kaldırılmaması halinde hukuki mücadelenin sürdürüleceği ve mesleki düzenin sağlanması için gerekli tüm adımların atılacağı kamuoyuna ilan edildi.

Etik Kurulu Başkanı Halil Çınar da yaptığı değerlendirmede, yetkisiz ve belgesiz muhasebecilik yapılamayacağını belirterek, gerçek usulde vergilendirilecek mükelleflerin defterlerinin basit usul anlayışıyla tutulamayacağını söyledi.

Önceki dönem oda başkanı Yaşar Bildirici ise düzenlemeyi bir yetki gaspı olarak nitelendirerek, bunun ikincil bir tebliğ ile yapılamayacağını ve konunun yargıya taşınacağını ifade etti. Bildirici, gerekirse 135 bin meslek mensubunun iş bırakma dahil her türlü eylemi yapacağını dile getirdi.

 

#Fethiye #Muhasebeciler #MaliMüşavirler #VergiUsulKanunu #GerçekUsul #EsnafOdaları #TÜRMOB #VergiSistemi #EkonomiHaberleri #YerelHaberler #Muğla

ATAHANATAHAN