İnsülin direncinin bir çok belirteçlerinin yanında yemeklerden sonra uyku ve yorgunluk hissine dikkat.
Çağımızın önde gelen hastalıkları arasında yer alan “şeker hastalığı” pankreasın eksik insülin salmaya ya da vücutta insülin direnci olması nedeniyle ortaya çıkar. İnsülin direnci; vücudun hücrelerinin insülin hormonuna normalden daha az tepki verdiği bir durumu ifade eder.
İNSÜLİN DİRENCİNİN DİĞER BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bir kişide insülin hormonuna karşı direnç gelişimi sonrasında diyabet (şeker hastalığı) tablosuna benzer şekilde birçok belirti ve bulgu ortaya çıkabilir:
- Cilde renk veren pigmentlerin artışından ötürü koyulaşma
- Deride yumuşama
- Hızlı ve aşırı kilo alma
- Kilo vermede sıkıntı yaşama
- Adet düzensizliği
- Aşırı tüylenme
- Kendini enerjisiz hissetme, sabahları yorgun kalkma
- Yemeklerden sonra uyku basması
- Konsantrasyon ve algılama güçlüğü
- Soğuk terleme ve üşüme
- Vücut direncinde azalma
- Hızlı yeme, sık ve çabuk acıkma
- Baygınlık hissi
- Tatlı krizleri
- Elde ayakta titreme
- "Az yediğim halde kilo veremiyorum" tarzı şikâyetleriniz varsa bir hekime/ diyetisyene başvurunuz
İNSÜLİN DİRENCİNDE BESLENME NASIL OLMALI?
- Basit şeker içeren besinler, insülin direncinin en büyük düşmanı. Bunları hayatınızdan çıkarmaya çalışın ve daha doğal alternatiflere yönelin.
- Meyveyi tek başına yemeyin. Meyve gibi karbonhidrat içeren besinleri, tek başına değil de yanına süt/yoğurt/peynir veya badem/fındık/ceviz gibi protein kaynağı olan besinler ekleyerek tüketin. Böylece kan şekerinin ani dalgalanmasını önleyebilirsiniz.
- Çok uzun saatler aç kalmayın. Ara öğün yapıp yapmama durumunu, günlük enerji veya kişisel ihtiyaçlarınıza göre ayarlayabilirsiniz. Üç ana öğünü atlamayın.
- Beyaz ekmek yerine tam buğday, tam çavdar ekmeği; pirinç yerine bulgur tüketmeye çalışın. Tam tahılların tüketimine yönelin.
- Haftada en az 2-3 kez kurubaklagil tüketin. Yüksek lif içeriğiyle hem bağırsak sağlığı hem de kan şekerinin kontrolü için önemlidir.
- Bağırsak sağlığını desteklemek için yoğurt, kefir ve pancar gibi gıdaları, beslenmenize ekleyin.
- Yeterli protein almayı ihmal etmeyin ve öğünlerinizde mutlaka protein kaynağı besinlere yer verin. Yumurta, peynir, balık ve tavuk, hayvansal protein kaynakları arasındadır.
- Kırmızı et tüketimini de haftada üç porsiyonla sınırlamanızda fayda var.
- Düzenli egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin. Egzersiz, hücrelerin insüline karşı duyarlılığını artırıp, insülin direncinin azalmasına yardımcı olabilir.