PROF. DR. ŞENEL “ MEDYA Z KUŞAĞINA GÖRE YENİDEN ŞEKİLLENMELİ”
MSKÜ Fethiye İşletme Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Prof. Dr. Bilgin Şenel, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen bir seminere konuşmacı olarak katıldı. Şenel konuşmasında, medyanın yeni kuşağa göre şekillenmesi gerektiğini vurgulayarak “ tek isteğim çocukların önünü açmanız” dedi.
Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile Dijital Medya Yayıncılar Derneği ( DMYD) tarafından, Muğla İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü iş birliğinde “Turizmin Gelişiminde Medyanın Rolü” temasıyla geçen hafta bir seminer gerçekleştirildi. “Yerel Medyanın Turizm Tanıtımına Etkisi” temalı 3. oturumda konuşan MSKÜ Fethiye İşletme Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Prof. Dr. Bilgin Şenel, medya sektörünün en büyük sıkıntısının gence ulaşamaması olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Bilgin Şenel konuşmasını şöyle sürdürdü: “gencin bakış açısı ve davranış şekilleri, eğitim alış şekli, onların her senede bir eğitim modelini değiştirmemiz temel sebepler arasında. Bu çocuklar çok çabuk kırılıyor, verdiğiniz haberleri unutma tarafları, çocukları çok haberden uzaklaştırıyor, toplumdan uzaklaştırıyor. Kendine bir dünya çiziyor ve bu dünyanın içinde yaşıyor. Sosyal medya dediğiniz unsur; bunların her birinin farklı kuşaklardan oluşumu, o kuşaklara göre de farklı bir evresi oluyor. X kuşağı 70’ler, 80’ler işte Y kuşağı, 80ler 90lardan sonra bir de son Alfa var. Bu çocuklar tamamen yapay zekayla doğdu ve her şeyi yapay zekayla çözüyor. Biz hoca olarak bu çocuklara yetmiyoruz ama beni bile eleştirebiliyor, yapay zeka benim anlattıklarımı test etme aracı olarak kullanılıyor ve hatta bana diyor ki hocam anlattığınızla yapay zekanın soru bitişleri birbirinden farklı diyor. Bu noktada bu çocuklara vereceğimiz haberleri aslında kuşaklar arası çalışmayla öğrenmek lazım. Medyanın aslında şekillendirilmesi lazım. Biraz da kuşakların ne olduğu, hangi kuşakların nereye kadar gideceği, onların eğitim alış şekli ve haber alış şekilleri bunlar önemli”
Prof. Dr. Bilgin Şenel konuşmasına ayakta devam ederek “Biz açıp haber kanalını izliyoruz, şöyle olmuş böyle olmuş diyebiliyoruz. Ama o devir bitti. Bazı şeyleri de gerçekçi görmemiz lazım. Turizm de eskidi, turizm de artık bundan sonraki gidiş noktası 5 yıl belki o bile yok ve gazetecilikte bitti. Şimdi gazeteciliğin şekli sizlerle bizlerin anlayacağı gazetecilik değil. Bu çocukları iyi anlamak lazım. Peki bununla ilgili ne yapıyor turizm sektörü? Bugün mesela rezervasyon yapacağız, akıllı oteller var. Akıllı otel ne demek? Bu çocuk akıllı otelin ne demek olduğunu biliyor. Kişinin bütün bilgilerini sosyal medyadan alıyor, kişiye özel hizmet veriyor. Bugün uçaklarda da böyle. Yiyecekleri, içecekleri, kişilerin davranışlarını görüyor ve bunlara göre hareket ediyor. Bu noktada yapacağımız şey, sektörün biraz daha şekillenmesi gerekiyor. Biz Türkiye olarak medya sektörünün de artık önündeki blokajı yavaş yavaş yaklaştığımızı ve bunun artık bize bir ders olması gerektiğini ve gazetecilerimizin de artık bununla ilgili arge çalışmalarını da başlatması lazım. Bugün aklınıza gelebilecek büyük otellerde ar-ge merkezleri kurmuşlar” dedi.
“Sağlık Turizminde 1.1 Katrilyonluk Bütçe Var. Sağlık Turizmine Yönlenmeliyiz”
“Bence en büyük olay turizmi şekillendirirken, dijital medyayı şekillendirirken, medyayı her alanı Üniversite de dahil buna, bizim biran önce artık aklımızı başımıza alıp değişmemiz lazım.” diyen Prof. Dr. Şenel gençlere önem verilmesinin gerektiğinin altını çizdi. Şenel, sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı: “Bizim yaş grubu kadrolarımız belirli yerde durmak için mücadele ediyoruz. Kendi çocuklarımızla iletişim kuramazken bu çocukları anlamak da zor. Odasına gittiği zaman çocuk odasında ne yaptığını bilemiyorsun. Engelleyemezsiniz de çünkü özgür bir çocuk. O çocuk dünyayla beraber hareket ediyor. Bir şeyi kabulleneceğiniz, turizm şekillenecek ama o gençlerle olacak. Bu gençler çok hızlı geliyorlar. Bu gençler çok kısa zaman içinde öyle kadrolara girecekler ki turizmi de şekillendirecekler, turizmde çok çabuk sahipler değişecek. Artık 5 senelik yönetici olmayacak. Çünkü o 5 sene dünyada o kadar çok şey değişiyor ki. Biz artık ar-ge merkezlerini her branşta hazırlamamız lazım. Turizm, teknoloji, üniversiteler biz ar-geyi geliştirmediğimiz sürece çocuklara yetişemeyeceğiz. Sizlerden tek isteğim şu çocuklara bir yol verin. Özellikle tek istirhamım bu sağlıkla ilgili alanda turizmi şekillendirelim. Sağlık turizmi, bugün 1.1 katrilyon dolarlık bir bütçe var piyasada ve bu para hep dolaşıyor ve biz bu turizmi sağlığa yöneltmeliyiz. Diyalizin çok ciddi bir geliri var. Bugün yurt dışında İspanya’da, Yunanistan’da diyaliz otelleri açılmış, diyaliz hastasının ailesi tatil yaparken kendisi de tedavi oluyordu. Maalesef bu kafa değişmediği sürece turizmde biz geliri azaltırız. Bunu bir eleştiri olarak algılamayın ben akademisyen olarak ülkemin bir yere gitmesini çok arzuluyorum”