BASIN
Giriş Tarihi : 08-11-2023 01:12

MSKÜ’de Akademik Açılış Töreni Yapıldı

MSKÜ’de Akademik Açılış Töreni Yapıldı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) 2023-2024 Eğitimi Öğretim Yılı Akademik Açılış Töreni, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın katılımı ile gerçekleşti.


Akademik Yıl Açılış Töreni, Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar’ın ve MSKÜ öğretim üyeleri ile idari personelinin Sınırsızlık Meydanı'ndan Cumhuriyet Meydanı’na yürüyüşü ile başladı. Ardından Prof. Dr. Turhan Kaçar, Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sundu ve Anıt Şeref Defteri’ni imzaladı.
Tören, MSKÜ Atatürk Kültür Merkezi 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Salonu’nda devam etti.
Akademik Açılış Töreni’ne Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla il protokolü ile MSKÜ personeli ve öğrencileri katıldı.
Akademik Yıl Açılış Töreni, Doç. Dr. Samir Gülahmedov yönetiminde Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Orkestrası’nın müzik dinletisi ile başladı.
Ardından Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar kürsüye çıktı. Konuşmasına, MSKÜ’ye değerli katkılar sunan hayırseverlerimize teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Kaçar, şöyle devam etti:
“Bugünlerde Cumhuriyetimizin ilk yüzyılını tamamladık ve önümüzdeki yüzyılın Türkiye yüzyılı olmasını arzuluyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vizyonuyla şekillenen modern Türkiye ilk yüzyılda emin adımlarla kendi yolunu çizdi. Cumhuriyetimiz ikinci yüzyılında da aynı vizyonla yoluna devam edecektir. Bundan dolayı başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kuruluşundan bugüne ülkemizin inşasına, korunmasına ve geliştirilmesine emek verenleri saygı ve rahmetle anıyorum.”
“Kısaca da olsa üniversitemizle ilgili bazı sayısal verileri paylaşmak istiyorum. 45.000’e yakın kayıtlı öğrencimiz var, bunların 1500’ü uluslararası öğrenci. Bunlar arasında otuz civarında Filistinli öğrencimiz var. Bu vesileyle İsrail’in Gazze’ye yaptığı saldırıları bir kez daha şiddetle kınıyor ve lanetliyorum ve İsrail’in bombaları altında hayatını kaybeden Filistinli kardeşlerimize ve sair sivillere yüce Allah’tan rahmet dilerim. Tekrar üniversitemizin rakamlarına dönecek olursam, ÖSYM yerleştirme sonuçlarına göre neredeyse yüzde yüze yakın lisans doluluk oranına sahibiz. Üniversitemizde 19 fakülte eğitim öğretim yapıyor. Fethiye Ziraat Fakültesi bu yıl ilk defa öğrenci kabul etti. Ön lisanstan doktoraya kadar toplamda 405 farklı programda diploma veriyoruz. Tabi burada bir noktayı hatırlatmadan geçmek istemiyorum. Bir üniversiteyi büyük yapan sadece bu sayısal veriler değil elbette. Esas olan yarattığı toplumsal katkı, akademisyenlerin ürettikleri nitelikli yayın ve projeler ve öğrencilerine sağladığı akademik, kültürel ve sanatsal ortamlardır. Bu manada kurumumuzun başarılı bir üniversite olarak varlığını sürdürebilmesi, mümkün olduğunca güçlü çeşitliliklerin uyumlu yuvası olarak kalmasıyla mümkündür. Genetik çeşitliliğin toplumları sağlıklı tutması gibi akademik ve kültürel çeşitlilik üniversite ortamını canlı ve sağlıklı tutar. Bu kurumun mensupları olarak bizlerin en büyük sorumluluğu, farklılıklarımızı uyum içerisinde sürdürmeyi hedeflemektir.”
“Sevgili öğrencilerimiz, bu yıl üniversite sınavında başarılı oldunuz ve buraya geldiniz. Burası aslında sizler için bir varış noktası değil, bir çıkış noktasıdır, çünkü üniversite bilgiyi arama yolculuğumuzun başlangıç noktasıdır. Bu noktada hepimiz tek bir soruyla, bu hayatta var olmuş olmamızın kayda değer bir anlam ifade edip etmediği sorusuyla başbaşayız. Bu soru hem yakıcıdır hem de çalışma ve iz bırakma konusunda motive edicidir. Çünkü bizler insanlık denizinde her zaman derin girdaplar oluşturamazsak da, denize akan küçük dereler ve sular gibi denizin ağzında bir kabarcık yaratma şansına sahibiz. Var oluşumuz, suya düşmüş bir karıncayı çıkarmaya bile yetse, bir anlama sahiptir, çünkü bu yaşadığımız hayatın değerini yükseltmektir netice itibarıyla. Bizler öğrenciliğimiz boyunca sadece okuduğumuz bölümlerin temel kitaplarını veya ders notlarını değil, alanlarımızdaki yeni akademik tartışmaları ve gelişmeleri özümseriz. Bu süreçte bizim en önemli rehberimiz, biraz da yitik bir mala dönüşen eleştirel düşünebilme becerimiz olacaktır. Bunun yanı sıra hangi bölümü okursak okuyalım, yaşadığımız dünyanın kültürüne, sanatına ve geleneklerine de kulak vermemiz gerekiyor, çünkü sadece bir laboratuvarda, kütüphanede veya kampüste değil bir toplumun içerisinde yaşıyoruz. İçinde bulunduğumuz çevrede bizlere ilham verecek her zaman yeni bir şeyler vardır. Onun için etrafımıza fazlaca sağır kesilmeden, kendimizi yaratıcılık potansiyeli olan çok yönlü teknisyen ve entelektüel olarak inşa etmek bizim en büyük sorumluluğumuzdur.”
Törende, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı’nda MSKÜ’ye dört farklı puan türünde ilk sırada yerleşen öğrencilere Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar tarafından başarı belgeleri verildi.
Belge takdimi sonrası Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gülce Coşkun Şentürk’ün moderatörlüğünde, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile açılış söyleşisine geçildi.
Bülent Eczacıbaşı, söyleşiye Eczacıbaşı ailesinin hikayesini anlatarak başladı. Eczacıbaşı topluluğunun bugün 80 yaşında olduğunu söyleyen Bülent Eczacıbaşı, gençlere de tavsiyelerde bulundu.
“Yaşadığımız çağdaki teknolojik gelişmeler sayesinde aslında bizim gençlere öğreteceklerimiz giderek azalıyor. Tam tersi bizim onlardan öğreneceklerimiz var. Ama elbette söyleyebileceğimiz bir takım şeyler de var. Ben akademik hayatta başarılı olmanın nerelere dayandığını biliyorum. Küçükken büyükler ne diyor diye kulak kabartırdım ve hep şunları duyardım: ‘Çok çalışmak, dürüst olmak ve tutkunun peşinden gitmek.’ Bu üçü olmadan başarı gelmiyor. Ancak ben buna bir şey daha eklemek istiyorum. Peki tutkumuzu nasıl keşfedeceğiz? Tutkuyu bulmanın yolu meraklı olmaktan geçiyor. O yüzden gençlere meraklı olmalarını söylüyorum. Ben başarılı bir öğrenciydim. Evet, çalışkandım ama en önemlisi çok meraklıydım. Hiçbir dersi küçümsemezdim. Her dersi merak eder; derinlemesine incelerdim. Böylece öğrendiklerim bana yetmemeye başladı. Ben bu yöntemin çok önemli olduğunu ve başarıyı getireceğini düşünüyorum.”
Başarılı iş insanı Bülent Eczacıbaşı, kaleme aldığı kitaplar üzerine de sohbet ederek, okumanın kişinin kendi sınırlarının ötesine geçmeyi sağladığını; inovasyonun anahtarının da okuyarak her yönden beslenmek olduğunu söyledi.
Söyleşinin ardından Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı‘na hediye takdiminde bulundu.
Tören, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

AdminAdmin