GÜNCEL
Giriş Tarihi : 02-12-2023 14:43

Hal Esnafının Sorunları Görüşüldü

Hal Esnafının Sorunları Görüşüldü

Üreticilerin ve toptancı halindeki komisyoncu ve işletmecilerin sorunları, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar’ın katıldığı Karaçulha Toptancı Hali’nde yapılan toplantıda ele alındı.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) ile Türkiye Halciler Federasyonu (Türkhal) tarafından düzenlenen toplantıda, üretici, komisyoncu ve işletmeciler yaşadıkları sorunları ve beklentilerini İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar’a anlattı. 

Karaçulha Toptancı Hali toplantı salonunda 1 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilen geniş katılımlı toplantıya, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar, Genel Müdür Yardımcısı Adnan Benli, Muğla Ticaret İl Müdürü Gülşah Savtekin, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Meclis Başkanı Kemal Hıra, FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, Türkiye Halciler Federasyonu (Türkhal) Başkanı Yüksel Tavşan, Türkhal Başkan Yardımcısı Atabey Akgün, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı ve FTSO Yönetim Kurulu Üyesi Muhsin Gümüş, Muğla Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanı Şevket Gülen, Hal Şube Müdürü Engin Özkaya, FTSO Meclis Başkan Yardımcısı Bayram Viran, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Dim, Yönetim kurulu üyeleri Süleyman Kaya, Halil İbrahim Öztürk, Veli Önver, Emre Başaran, FTSO Meclis üyesi Halef Savukduran ile üretici kooperatif, dernek ve şube başkanları, toptancı halindeki üretici, komisyoncu ve işletmeciler katıldı.

Toplantıda ilk olarak Muğla Büyükşehir Belediyesi Hal Şube Müdürü Engin Özkaya, Muğla toptancı halleriyle ilgili bilgi veren bir sunum yaptı. 

Üyelerimizin sorunlarının çözümünün takipçisiyiz

FTSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı da toplantıda yaptığı konuşmada Fethiye ve Seydikemer’in gerek konumu gerekse de ürettiği ürünler açısından çok özel bir bölge olduğunu vurgulayarak “Dolayısıyla da bölgemizin kendine has sorunları var. Toptancı Halindeki üyelerimiz başta olmaz üzere üreticilerimiz, komisyoncu ve işletmecilerimizin yaşadığı sorunları dinlemek, çözüm önerilerinizi ve beklentilerinizi almak için buradayız.” dedi. Oda faaliyetleri hakkında bilgi veren Osman Çıralı, “Özellikle Toptancı Halindeki fiziki sorunların giderilmesi, eksiklerin tamamlanması, kayıt dışılık gibi haksız rekabete yol açan durumların çözülmesi amacıyla gerekli denetimlerin yapılması konularının takipçisiyiz.” diye konuştu.

En büyük sorun kayıt dışılık 

Toplantıda daha sonra söz alan Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, hallerde komisyoncu ve işletmecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, özellikle kayıt dışılık ve markalaşma konularındaki sorunların çözülmesi gerektiğini ifade etti. 

Toplantıya katılımın yoğunluğundan ve ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar, sık sık ziyaretler yaptıklarını ve hallerde yaşanan sıkıntıların farkında olduklarını söyledi. Kayıt dışılık sorununun Türkiye ekonomisinin önemli sorunu olduğunu kaydeden Adem Başar, sorunun mevzuatın ötesinde uygulamadan da kaynaklandığını belirtti. Sebze ve meyve fiyatlarının toplumun her kesimini ilgilendirdiğine dikkat çeken Genel Müdür Başar, oluşturulacak yeni kadrolarla denetimlerin daha da fazlalaştırılacağını açıkladı. 

Sorunlar tek tek not alındı

Yaklaşık 3 saat süren toplantıda açılış konuşmalarının ardından Karaçulha Hali başta olmak üzere farklı illerde işlem yapan üretici, komisyoncu ve işletmeciler yaşadıkları sorunları tek tek söz alarak İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar’a anlattı. Toplantıda, haller dışında yapılan toptan meyve sebze ticareti, kayıt dışılık, haksız rekabet, hallerde kira-tahsis uygulaması, maliyetlerin artması, gümrük ofislerinin uzaklığı sorunları gündeme getirildi. Katılımcıların sorunlarını dinleyen ve tek tek not alan Adem Başar, toplantıda dile getirilen sorunları not aldığını ve üzerinde özel olarak çalışacağını vurgulayarak, “Önümüzdeki dönemde denetimleri yeni kadroların da işe başlamasıyla sıkılaştırılacak. Sebze meyve ticaretinin hallerde yapılması ve fiyatın hallerde belirlenmesi konusunda sizinle aynı görüşteyim.” şeklinde konuştu. 

Toplantı sonunda FTSO Yönetim Kurul Başkanı Osman Çıralı, Fethiye’den en çok ihracat yapanlar sıralamasında ilk üçe giren Er İnşaat Hafriyat Gıda Turizm Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. yetkilisi Ahmet Özmen’e teşekkür plaketini takdim etti. 

Toplantı Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan’ın toplantıya katkı veren isimlere plaket vermesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

AdminAdmin