MUĞLA
Giriş Tarihi : 25-01-2023 11:47

UĞUR MUMCU MENTEŞE’DE ANILDI

30 yıl önce katledilen araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu Menteşe’de düzenlenen Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında Konakaltı Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikle anıldı.  Anma etkinliğinde Cumhuriyet Gazetesi’nde Mumcu’nun çalışma arkadaşı Gazeteci-Yazar Orhan Bursalı, Mumcu’nun çalışma hayatını, gazeteciliğini ve ölümünden sonraki yaşanan süreçle ilgili bir söyleşi gerçekleştirdi.

UĞUR MUMCU MENTEŞE’DE ANILDI

 


Anma etkinliğine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP Parti Meclisi Üyesi Gizem Özcan Sayar, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, CHP Menteşe İlçe Başkanı Mustafa Aytaç Kavak ve çok sayıda Sivil Toplum Örgütü katıldı.
“UĞUR MUMCU’NUN EKSİKLİĞİNİ HİSSEDİYORUZ”
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş etkinliğin açılış konuşmasında; “Türkiye bundan tam 30 yıl önce çok büyük bir değerini kaybetti. Aradan geçen bunca yıla rağmen Uğur Mumcu’nun eksikliğini bugün hala hissediyoruz. O zaman anlattıkları, söyledikleri halen güncelliğini koruyor. Yıllar önce yazdıkları ile geleceğin Türkiye’sini anlatıyordu. O zaman tarikatlar ile ilgili kaleme aldıklarını şimdi hep beraber yaşıyor, şahit oluyoruz. Uğur Mumcu gazetecilik mesleğine yön veren, çağdaş, laik ve ilkeli bir gazeteciydi. Araştırmacı ruhu ve bağımsız kalemiyle yazdığı aydınlık ve demokratik fikirleri halen gazetecilik mesleğine ve genç nesillere örnek oluyor. Bizler de Uğur Mumcu ve yitirdiğimiz aydınlarımızın yolunda kol kola yürüyemeye, Cumhuriyet ve Türk devrimleri hakkındaki fikirlerini sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.” dedi.
“TÜRKİYE ÇOK BÜYÜK DEĞERİNİ KAYBETTİ”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün Orhan Bursalı’nın uzun yıllardır Uğur Mumcu ile aynı safta mücadele etmiş çok değerli bir gazeteci olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bugün çok önemli bir kişiliği anıları, geçmişi, yazdıklarıyla bize yol göstermesiyle anmaya çalışıyoruz. Zamanında belgeleriyle araştıran ve büyük bir cesaretle toplumu adeta uyaran, ama bir türlü yetkili kurumlar tarafından dikkate alınmayan, tehlikeli göründüğü için de aramızdan alınan Uğur Mumcu için toplandık. Türkiye Uğur Mumcu’nun katledilmesiyle çok büyük bir değerini kaybetti. Ama bu kadar yıl mücadele eden Uğur Mumcu gibi araştırmacı bir gazetecinin bütün bulgularını cesaretle paylaşırken hayatını ortaya koyarken bizim umutsuz olmaya hakkımız yok. Önümüzdeki ikinci yüzyılda Cumhuriyetimizi çok daha farklı yerlere taşıyacağız. Bakın Orhan Bey halen Cumhuriyette, Bilim ve Teknoloji dergisinde yazıyor. Yeter artık demiyor. O’nun için bu değerlimize hep birlikte sahip çıkmamız lazım. Orhan Bey bugün bizlere Uğur Mumcu’yu anlatacak. Orhan Bey’e bize vereceği anılar için şimdiden çok teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum.”

“FİKİR TAKİBİ YAPAN BİR GAZETECİYDİ”
Adalet ve Demokrasi Haftası Uğur Mumcu’yu anma etkinliği kapsamında Menteşe’de okurlarıyla buluşan Orhan Bursalı, söyleşide Uğur Mumcu’nun kaybının Türkiye için bir felaket olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Uğur Mumcu’yu kaybettiğimizde çok büyük bir acı yaşadık. Cenazesinde Mahşeri kalabalık vardı. Belki çoğunluğu Uğur Mumcu’yu sevmiyor belki de bir yazısını dahi okumamışlardı. Ama o gün oraya gelen insanlar Uğur Mumcu’yu dürüst olduğu, doğruları korkusuzca yazdığı için geldiler. O yüzden medya ve Türk halkı Uğur Mumcu’ya sahip çıktı. Uğur Mumcu yolsuzlukların üzerine büyük bir cesaretle giden, hukuku çok iyi bilen dönemin en önemli iz sürücüsüydü. Bunu en iyi yapan gazeteciydi. Sıradan bir gazeteci değildi. Araştıran fikir takibi yapan bir numaralı gazeteciydi. Hatta hocasıydı. Bugün hala aradan geçen 30 yıla rağmen Uğur Mumcu’yu konuşuyorsak bu O’nun ne kadar büyük bir gazeteci olduğunu gösterir. O’nun ölümü hepimizin için bir felaket oldu.”
MUMCU’NUN YÜREĞİ SOLDA ATAN BİR GAZETECİYDİ
“Uğur Mumcu’nun yüreği solda atan bir gazeteciydi. Sosyal adaletçi ve adil bir insandı. Hukuku çok iyi bilir. Çalışmalarını, araştırmalarını bu titizlikle yapardı. Bu Uğur Mumcu’nun önemli niteliklerinden bir tanesiydi. ‘Bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olunmaz’ sözü benim Uğur Mumcu’nun en sevdiğim sözlerindendir. Mumcu bilgiyi ve fikri çok iyi bir şekilde birleştirirdi. İyi bir mizah yönü de vardır. “Sakıncalı Piyade” O’nun mizah yönünü de ortaya koyan önemli bir kitabıdır. Öngörüsü yüksek bir gazeteciydi. Bu böyle olursa devamında şunlar şunlar olacak diye iyi bir öngörüsü vardı.”
KÖKLERİMİZDEN YENİDEN DOĞMA ZAMANI
“Uğur Mumcu çağdaş ve özgür bir Türkiye’nin şehididir. Ama her şeye rağmen bizler umudumuzu kaybetmeyelim. Cumhuriyetimizin 100. Yılına girdik. Şimdi köklerimizle yeniden doğma zamanı. Biz buradayız. Bunun çalışıyoruz. Karanlıkları bir bir yırtıp atacağız. Bu Uğur Mumcu’ya sözümüz olsun. Atatürk’ün ilke ve devrimleri bir ışık gibi yeniden parlayacak.”
Söyleşinin ardından gazeteci-yazar Orhan Bursalı okurları için kitaplarını imzaladı.  Bursalı’ya etkinliğe katılımlarından dolayı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş tarafından plaket ve çiçek takdim edildi

AdminAdmin