MUTSO ve MTB’nin hamiliğini yürüttüğü Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş MTAL 2024-2025 eğitim öğretim dönemi öğrencileri mezun oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) arasında 2019 yılında imzalanan mesleki eğitim işbirliği protokolü kapsamında Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) TOBB proje okulu kapsamına alınmıştı. Bu kapsamda faaliyetlerini Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ve Muğla Ticaret Borsası (MTB) hamiliğinde yürüten Şehit Ziya İlhan Dağdaş MTAL, 12’nci sınıflar mezuniyet töreni 2 Haziran Pazartesi günü MUTSO Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Mezuniyet törenine MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, MTB Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, Okul Müdürü Süreyya Meşeli, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
“Eğitime Yapılan Yatırım En Büyük Yatırımdır”
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin proje okulu olarak, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası ile Muğla Ticaret Borsası hamiliğinde faaliyetlerini sürdüren Muğla Şehit Ziya İlhan Dağdaş Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin 2024-2025 eğitim öğretim yılı mezuniyet törenine hoş geldiniz. Burada sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB ve TOBB ETÜ arasında imzalanan protokol kapsamında okulun proje okulu statüsüne alındığını hatırlatan Karakuş, “Odamız ve Muğla Ticaret Borsası’nın hamiliğinde faaliyetlerini başarıyla sürdüren okulumuzun ihtiyaç duyduğu maddi ve manevi desteği 2019 yılından bu yana büyük bir gururla sağlamaktayız. Çünkü biliyoruz ki bir kente yapılabilecek en büyük yatırım, eğitime yapılan yatırımdır” diye konuştu.
“Meslek Liseleri, Özel Sektöre Nitelikli İş Gücü Sağlıyor”
Karakuş, öğrencilere seslenerek, “Bugün burada mezuniyet coşkusunu hep birlikte paylaşırken bir hususun altını önemle çizmek isterim: Öğrencilerimizin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda meslek liselerine yönlendirilmesi son derece önemlidir. Bu yönlendirme sadece bireylerin geleceği açısından değil, aynı zamanda özel sektörün kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak ve iş dünyasına nitelikli iş gücü kazandırmak açısından da kritik bir rol üstlenmektedir” ifadelerini kullandı.
Karakuş, “Sizler eğitiminizi başarıyla tamamlayıp bu bölgede ve ülkemizde istihdam garantili meslekler edinerek hem kendi geleceğinizi güvence altına alacak hem de ülkemizin ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacaksınız. Bugün mezuniyetlerini kutlayan öğrenciler Türkiye’deki meslek liseleri arasında en iyiler arasında yer alan bu okuldan mezun oldukları için çok şanslısınız. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmenizi ve kendi yolunuzu cesurca çizmenizi diliyorum” dedi.
Karakuş, konuşmasını Birlik Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “Bize büyüklerimiz hep ‘icat çıkarma’ dediler. Sizler icat çıkarın, eski köye yeni adet getirin. Üretin, inovasyon yapın ve her işinize teknolojiyi mutlaka dâhil edin. Unutmayın, sermayeden çok fikirler ve cesaret önemlidir. Başarısızlıktan korkmayın; yaptığınız her işte vicdanlı, adaletli ve dürüst olun. Geleceğinize siz yön verin” sözleriyle sürdürdü.
Velilere de seslenen Karakuş, “Elbette çocuklarımızın doktor, öğretmen, mühendis veya memur olarak sabit bir maaş ve güvenli bir gelecek edinmelerini isteriz. Ancak unutmamamız gerekir ki ülkemizin nitelikli ustalara, girişimcilere ve üreticilere de büyük ihtiyacı var. Bugün birçok usta, yetiştirecek eleman bulmakta zorlanıyor. Oysa ülkemizin ve şehrimizin kalkınması için zanaatkâr, üretken ve girişimci gençlere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz” dedi.
Karakuş, konuşmasının sonunda okul müdürü ve tüm öğretmenlere özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, “Öğrencilerimizi tebrik ediyor, başarılarla dolu, sağlıklı ve mutlu bir gelecek diliyorum. Yolunuz açık olsun” dedi.
“Yeni Nesli Sizler Yetiştireceksiniz”
Törende konuşan Okul Müdürü Süreyya Meşeli ise, “Sayın Ticaret ve Sanayi Odası Başkanım, Sayın Ticaret Borsası Başkanım, kıymetli öğretmen arkadaşlarım, değerli velilerimiz, sevgili öğrencilerimiz ve misafirler; okulumuzun 2024-2025 eğitim öğretim dönemi mezuniyet törenine hepiniz hoş geldiniz” diyerek konuşmasına başladı. MUTSO’ya ve emeği geçen tüm idareci ve öğretmenlere teşekkür eden Meşeli, “Mezuniyet törenleri hepimiz için duygusal anlardır. Bugün dört yıldır birlikte emek verdiğimiz öğrencilerimizin emeklerini taçlandırdığımız gündür” dedi.
Velilere hitap eden Meşeli, “Bin bir emekle yetiştirdiğiniz evlatlarınız 12 yıllık zorunlu eğitimini tamamlıyor ve onlar için yeni bir dönem başlıyor. Bundan sonraki hayatlarında başarılı ve mutlu bir yaşam sürmelerini diliyorum” dedi.
Öğretmenlere yönelik konuşmasında Meşeli, “Cumhuriyet’in yeni neslini, fedakâr öğretmen ve eğitimcileri olarak sizler yetiştireceksiniz. Atatürk’ün dediği gibi, ‘Yeni nesil sizlerin eseri olacaktır.’ Sizler de bu bilinçle hareket ederek öğrencilerimizi en iyi şekilde yetiştirmek için büyük emek harcadınız. Şahsım, velilerimiz ve öğrencilerimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Öğrencilere de seslenen Meşeli, “Dört yıl boyunca birçok ders gördünüz ve mesleki bilgi ve beceriler kazandınız. Bu bilgilerin bir kısmını zamanla unutabilirsiniz. Ancak sizlere öğrettiğimiz vatan sevgisini, ülke, bayrak sevgisini, Atatürk ve Cumhuriyet sevgisini asla unutmayın. Anne ve babalarınıza karşı hayırlı bir evlat olun, vicdan sahibi olun, büyüklerinizi, küçüklerinizi, doğayı ve çevreyi sevin ve koruyun. Kendinize güvenin ve bu ülkeyi sevmekten asla vazgeçmeyin” dedi.
Tören, öğretmenler, öğrenciler ve velilerin coşkulu katılımıyla sona erdi.
Haber: Aslı Durgut