FETHİYE
Giriş Tarihi : 11-10-2022 11:05

Telmessos Antik Tiyatrosu yeniden ziyarete açıldı

Fethiye’de birçok medeniyete ve uygarlığına ev sahipliği yapan turizmin gözde şehirlerinden Telmessos Antik Tiyatrosu yeniden ziyarete açıldı. Dünyanın deniz kıyısına yakınlığı ile ender tiyatrolarından birisi olarak kabul antik tiyatronun açılış programı, yoğun katılım ile gerçekleşti.

Telmessos Antik Tiyatrosu yeniden ziyarete açıldı

 

 

 

Fethiye’de birçok medeniyete ve uygarlığına ev sahipliği yapan turizmin gözde şehirlerinden Telmessos Antik Tiyatrosu yeniden ziyarete açıldı. Dünyanın deniz kıyısına yakınlığı ile ender tiyatrolarından birisi olarak kabul antik tiyatronun açılış programı, yoğun katılım ile gerçekleşti.

 

2012 yılında restorasyon çalışmaları başlayan Telmessos Antik Tiyatrosu yaklaşık 10 yıla yakın bir zamandır turizme kapalıydı. Roma döneminde inşa edilen, MS 2. yüzyılda onarım geçiren ve Bizans döneminde ise arena olarak kullanılan; Türkiye’nin denize yakın en eski tiyatrosu olan 6 bin kişi kapasiteli Telmessos tiyatrosu Fethiye Kaymakamı Alper Balcı’nın girişimleriyle tekrar turizme kazandırıldı.

 

Fethiye Kaymakamı Alper Balcı eşi Emine Balcı ile davetlileri karşılarken, açılışa Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, CHP geçmiş dönem milletvekili Ceyhun İrgil, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Yarbay Mustafa Çiçek, İlçe Emniyet Müdürü Kayhan Dadaşoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Turgay Öztürk, İlçe Turizm Müdürü Saffet Dündar, FETOB Başkanı Bülent Uysal, İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı İlkay Tugay, TÜRSAB Batı Akdeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Özgen Uysal, Fethiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Soydemir ve çok sayıda davetli katıldı. Kokteyl ile başlayan açılış etkinliğinde çeşitli müzik gösterileri sunuldu.

 

2012 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay döneminde restorasyon çalışmaları için kapatılan Fethiye Telmessos Antik Tiyatrosu çeşitli nedenlerle tamamlanamayınca, bu çalışmalar yarım kalmıştı. Muğla Valisi Orhan Tavlı, Fethiye Kaymakamı Alper Balcı’nın girişimleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ile Telmessos Antik Tiyatrosu yeniden kültür sanat faaliyetlerine hazır hale getirildi. “Telmessos (Fethiye) Antik Tiyatrosu Yeniden” sloganıyla kültür ve sanat faaliyetlerine açılırken, açılış gösterilerine yoğun ilgi oldu.

 

Saygı Duruşunda bulunulup, İstiklal Marşımızın söylenmesi ile başlayan açılışta Şükrü Gürel tarafından hazırlanan Eski Fethiye Fotoğrafları Sergisi davetlilere sunuldu. Marmaris Filormani Derneği Oda Orkestrası üyeleri tarafından müzik dinletisi sunulurken, Ölüdeniz Ortaokulu öğrencilerinden oluşan koroda öğrenciler sevilen şarkıları seslendirdi. Açılışın son bölümünde de Kardelen Sanat Derneği Türk Müziği Topluluğu da Şef Pınar Mezireli yönetiminde birbirinden güzel türküleri söyleyerek davetlilere eğlenceli dakikalar yaşattılar. Zeybek gösterilerinin de yer aldığı açılış etkinliğinde kısa bir değerlendirmede bulunan Fethiye İlçe Turizm Müdürü Saffet Dündar, “2012 yılında temeli atılan restorasyon çalışmaları malum nedenlerden dolayı uzunca bir süre durmuştu. Bu yıl yapılan bir çalışma ile alandaki son çalışmaları ve temizlik çalışmaları yapılarak alan kültürel faaliyet çalışmalarına tekrar açılması hedeflendi. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın onayı, Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’nden alınan olumlu kararlar ve Muğla Valiliğimiz ve Fethiye Kaymakamlığımızın girişimleri ile açılış yapmış bulunuyoruz.  Buranın restorasyon çalışmaları tamamlanınca resmi açılışını da yapacağız. Ama bundan sonra tiyatromuz kültürel sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapmaya başlayacak” dedi.

AdminAdmin