MUĞLA
Giriş Tarihi : 24-11-2022 13:50

SAYLAK, “SİZ YETER Kİ ÜRETİN, BİZ SİZİ ASLA AÇIKTA BIRAKMAYACAĞIZ”

Arıcılık sektörünün tüm paydaşlarının buluştuğu 7. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nin son gününde, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından “Muğla Arıcılığının Geleceği” konulu bir panel düzenlendi.

SAYLAK, “SİZ YETER Kİ ÜRETİN, BİZ SİZİ ASLA AÇIKTA BIRAKMAYACAĞIZ”

 

 

 

 

Moderatörlüğünü ünlü gazeteci Mesut Yar’ın yaptığı panelde, üreticilerin ve sektörün sorunları gündeme getirildi, geleceği şekillendirecek projeler hakkında bilgi verildi. Panelin konuşmacıları; Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk, Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Ziya Şahin, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, HATGEM Kanatlı ve Arıcılık Daire Başkanı İslam Köse ve Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak idi.

 

Panel öncesi İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün çalışmaları ile ilgili kısa bir film gösterimi yapıldı. Daha sonra kürsüye gelen Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, gıdanın, sürdürülebilir tarımın ve gıda arzının öneminin giderek arttığı dünyada, üretmenin çok değerli olduğuna vurgu yaptı. Gübre, enerji giderleri ve lojistik giderlerinin aşırı derecede arttığı bu dönemde üreticiye her anlamda destek vermeye çalıştıklarını kaydeden Saylak, “Yangınların ardından arıcılarımızı nasıl bırakmadıysak, yeni projelerle üreticilerimize ek gelir yaratmak için nasıl çalışıyorsak, bundan sonra da üreticinin yanında olmaya devam edeceğiz. Siz yeter ki üretin, biz sizi asla açıkta bırakmayacağız” dedi.

 

2019 yılında 3 milyon 200 bin arı kolonisi varlığıyla 30 bin ton çam balı üreten Muğla’nın, hava sıcaklıklarındaki ısı artışı nedeniyle 2020 yılında 8 bin 160 ton üretim yapabildiğini anlatan İl Tarım ve Müdürü Barış Saylak, 2021 yılında yaşanan yangınlar nedeniyle de arıcıların mağduriyet yaşadığını belirtti.

 

Bu dönemde kovan başına 30 lira destek verildiğini, yangınlardan etkilenen ya da etkilenmeyen tüm arıcılara arı yemi dağıtıldığını söyleyen Saylak, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yangınlardan sonra, 5 bin 864 ton arı yemini tek tek üreticilerimize dağıttık. Bu kongreden sonra da 2 bin 864 ton arı yemini dağıtacağız. Şu an arkadaşlarımız arı kovan tespiti için sahadalar. Üreticilerimizin mazot konusundaki destek taleplerini aldık, onları da halledeceğiz. Türkiye tarihinde ilk kez bu dönem, Tarım ve Orman Bakanlığı üreticimize mazot ve gübre yardımını ayni olarak yapmaya başladı. Bankamatik kartlarından alabileceksiniz. Bunun ötesinde, ÇKS’de bir devrim yaptık. Tarım artık tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en az milli savunma kadar önemli bir noktaya gelmiştir. Eksiklerimizi, fazlalıklarımızı istişare ederek, sahada sizleri dinleyerek, Muğla çam balını, arıcılık sektörünü hak ettiği yere yeniden çıkaracağız.”

 

“APİTERAPİK ÜRÜN AR-GE İNOVASYON VE ÜRÜN PROJESİ HAYATA GEÇİYOR”

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, GEKA destekli Apiterapik Ürün AR-GE İnovasyon ve Ürün Projesi’nin de müjdesini vererek “Bundan böyle tarımsal ürünler, coğrafi işaretli ürünler, satış merkezlerinde tüketici ile buluşacak. Muğla’ya hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz” dedi.

 

Türkiye Arıcılar Birliği-MAYBİR Başkanı Ziya Şahin sektör için projeler geliştiren Muğla İl Tarım Müdürlüğü ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yönetim ve akademisyenlerine teşekkür ederek “Her zaman yanımızdalar. İnşallah gelecek iki üç yıl içinde çok daha farklı bir Muğla seyredeceğiz. Bunun en temel taşı da MAYBİR’in yaklaşık 5 bin metrekarelik arsasında yükseliyor.” diye konuştu.

 

FAO Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu da konuşmasında, “Hepimiz biliyoruz ki arılar ekosistemimizin vazgeçilmez bir parçasını oluşturuyor. Tarımdaki önemli rolü iyi bilinen arılar pek çok bitki türünün hayatta kalması için de önemli bir görevi üstleniyorlar. Dünya genelinde gıdanın yüzde 90’ını sağlayan 100 bitki türünün 70’inden fazlası arılarca tozlanıyor. Dolayısıyla bir endüstri, bir meslek olarak arıcılığa baktığımızda gıda güvenliğine katkısını görebiliyoruz.” İfadelerini kullandı.

Arıcılığın bilhassa kadınlara ve gençlere pek çok fırsatlar sunan bir sektörü olduğuna dikkat çeken Gutu, Türkiye’de kurum ve kuruluşlarla sürdürdükleri araştırma ve geliştirme çalışmaları hakkında da katılımcılara bilgi verdi.

 

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Moldova Büyükelçisi Dimitri Croitor, Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Aksoy, GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan, Kanatlı ve Arıcılık Daire Başkanı İslam Köse ve MUTSO Meclis Başkanı Koray Özcan’ın konuşmalarının ardından, “Apiterapik Arıcılık Ürünleri AR-GE İnovasyon ve İşleme Merkezi Projesi’’ kapsamında eğitim alan arıcılara sertifikaları törenle verildi.

 

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen panele, il ve ilçe kurum amirleri, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları ile siyasi parti temsilcileri ve Türkiye’nin dört bir yanından Marmaris’e gelen arıcılar büyük ilgi gösterdi.

14 ülkeden yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı 7. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nde, Muğla İl Tarım Müdürlüğü’nün açtığı stant da ziyaretçi akınına uğradı. Ziyaretçiler arasında yapılan çekiliş ile her gün 10 arıcıya 10 maske, 3 arıcıya 3 kovan hediye edildi.

 

Son gün gerçekleştirilen çekilişte ise büyük ödül olarak 10 arıcıya 10 adet tam takım arıcı malzemesi (3 adet kovan, 3 adet şurupluk, el demiri, arıcı maskesi, arıcı pantolonu, körük, eldiven) verildi.

AdminAdmin