Fethiye Belediyesi’nde zabıta memuru kadrosunda olmayan 8 personele zabıta memurluğu yaptırıldığı Sayıştay Raporu’nda ortaya çıktı.
Fethiye Belediyesi’nde zabıta memuru kadrosunun boş olmasına rağmen, aralarında 2 tekniker, 1 sosyolog, 2 memur ile veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosunda olan 3 personelin bulunduğu toplam 8 çalışanın zabıta teşkilatında fiilen görevlendirildiği tespit edildi.
Ayrıca; Sayıştay raporunda, 83 adet zabıta memuru kadrosunun boş olduğu belirtildi. Zabıta Müdürlüğünde görev yapan 17 sürekli işçiden 13’ünün zabıta teşkilatında fiilen zabıta olarak, 44 şirket işçisinden 42’sinin de zabıta teşkilatında fiilen zabıta olarak görevlendirildiği tespit edildi.
BULGU 9 ŞÖYLE
Sayıştay raporu Bulgu 9 şöyle; “Zabıta Memuru Kadrosunda Olmayan Personele Zabıta Memurluğu Yaptırılması Zabıta memuru kadrosunda olmayan memur, sürekli işçi ve personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı yoluyla istihdam edilen işçilerin zabıta olarak görevlendirildiği görülmüştür. 11.04.2007 tarihli ve 26490 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin “Kuruluş” başlıklı 5’inci maddesinde, belediye zabıta teşkilatının 22/2/2007 tarihli ve 26442 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik hükümleri çerçevesinde belediye meclisi kararı ile oluşturulacağı; teşkilat oluşturulurken kaynakların etkili ve verimli kullanılması, zabıta hizmetlerinin kalitesinin artırılması ve ihtiyaç duyulan nitelik, unvan ve sayıda personel istihdamının sağlanmasının gözetileceği belirtilmiştir. “Kadro ve Unvanlar” başlıklı 6’ncı maddesinde, belediye zabıta teşkilatı personel kadro ve unvanlarının Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelik’e göre belirlenen zabıta daire başkanı, zabıta müdürü, zabıta şube müdürü, zabıta amiri, zabıta komiseri ve zabıta memuru unvanlı kadrolar ile hizmet için gerekli diğer kadrolardan oluşacağı hüküm altına alınmıştır. Yönetmelik’in “Başka Memurluklardan Naklen Geçiş” başlıklı 16’ncı maddesinde belediye hizmet birimlerinde memur kadrosunda çalışanlardan, belediye zabıta memurluğuna geçmek isteyenlerin 35 yaşını aşmamaları, bu Yönetmeliğin 13/A maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde yer alan şartları taşımaları, 13/E maddesinde öngörülen sınavda başarılı olmaları kaydıyla 657 sayılı Kanun’a ve diğer mevzuat hükümlerine uyularak zabıta memurluğuna atanabileceği belirtilmiştir. Ayrıca Yönetmelik’in “Geçici Görevlendirme” başlıklı 41’inci maddesinde de zorunlu hallerde, belediye memurlarından ihtiyacı karşılayacak sayıda personelin zabıta biriminin sadece büro hizmetlerinde geçici olarak görevlendirilebileceği hüküm altına alınmıştır. Yapılan incelemede 83 adet zabıta memuru kadrosunun boş olmasına rağmen; -Tekniker kadrosunda bulunan 2, sosyolog kadrosunda bulunan 1, memur kadrosunda bulunan 2, veri hazırlama ve kontrol işletmeni kadrosunda bulunan 3 personel olmak üzere toplam 8 personelin zabıta teşkilatında fiilen zabıta memuru olarak görevlendirildiği,
-Zabıta Müdürlüğünde görev yapan 17 sürekli işçiden 13’ünün zabıta teşkilatında fiilen zabıta olarak görevlendirildiği, -Zabıta Müdürlüğünde görev yapan 44 şirket işçisinden 42’sinin zabıta teşkilatında fiilen zabıta olarak görevlendirildiği, Tespit edilmiştir. Zabıta teşkilatında görev yapanların mesleğe kabulü, atamaları, görevde yükselmeleri gibi hususlar Belediye Zabıta Yönetmeliği’nde düzenlendiğinden bu hizmete alınmada belli başvuru ve sınav şartlarının olması söz konusu hizmetin herkes tarafından yerine getirilemeyeceğini göstermektedir. Kamu İdaresi tarafından bulguda yer alan tespite katılınmış, düzeltme işlemlerine başlanılacağı bilgisi verilmiştir. Süreklilik arz eden zabıta hizmetlerinin Belediye Zabıta Yönetmeliği’ndeki nitelikleri taşıyan memurlar tarafından yerine getirilmesi amacıyla zaman içinde ve bütçe imkanları doğrultusunda zabıta memuru kadrosuna atama yapılması gerekmektedir.”