MİLAS
Giriş Tarihi : 29-08-2023 14:29

Ören’de Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı Dağıtıldı

Ören’de Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı Dağıtıldı

Ören’de Akdeniz Meyve Sineği Tuzağı Dağıtıldı

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla’nın narenciye bahçelerinde kalıntısız ve kimyasalsız üretim için başlattığı seferberlik kapsamında Milas’ın Ören Mahallesi’ndeki üreticilere 700 adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağı dağıttı.

 

 

Türkiye’nin yaş sebze, meyve ve narenciye ihracatı yapan öncü illerinden Muğla’da, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan “Turunçgillerde Pestisit Kalıntısı ile Mücadele Eylem Planı” doğrultusunda çalışmalar devam ediyor. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege İhracatçı Birliklerinin desteğiyle temin edilen 5 bin adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağını üreticilere teslim ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Bodrum Gölköy’deki narenciye üreticilerine 500 adet tuzak dağıtılırken, bugün de Milas’ın Ören mahallesinde 700 adet Akdeniz Meyve Sineği tuzağı çiftçilere teslim edildi.

 

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ve kurum personelinin katıldığı toplantıda, tuzakların kullanımı ile ilgili üreticilere ayrıntılı bilgi de verildi. Muğla’da 2023 yılının ilk 7 ayında 5 bin 700 ton narenciye ihracatı yapıldığını belirten İl Müdürü Barış Saylak, ihracatta toleransı sıfır olan Akdeniz meyve sineği ile mücadelenin sadece Muğla’daki üreticilerin ekonomisi için değil Türkiye ekonomisi için de büyük önem arz ettiğini söyledi.

 

 

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılında hayata geçirdiği “Turunçgillerde Pestisit Kalıntısı İle Mücadele Eylem Planı” Projesi kapsamında Muğla il genelinde 500 dekar bahçede toplam 450 bin TL ödenekle çalışmaya başladıklarını anlatan Saylak, hedeflerinin ürünlerde pestisit kalıntısına yol açmadan hastalık ve zararlı mücadelesini gerçekleştirmek olduğunu kaydetti. Saylak, Ege İhracatçı Birliklerinin desteğiyle temin edilen 5 bin adet tuzağın üreticilere dağıtıldığını, 5 bin adet tuzağın daha önümüzdeki günlerde bahçelere yerleştirilmiş olacağını belirterek şunları söyledi:

“Kendine has aroması ve lezzetiyle, oluşturduğu katma değeriyle bizim için çok değerli olan ve coğrafi işaret başvurusu devam eden Ören Yafa portakalımız bizim için çok kıymetli. Tıpkı Bodrum mandalinasında olduğu gibi, Muğla’mıza has bu ürünleri katma değeri yüksek ürünler haline getirmek istiyoruz. Bir diğer çalışmayı da Turunçgil Unlubit Mücadelesi kapsamında sürdürüyoruz. Bu çerçevede geçtiğimiz günlerde Dalaman ve Köyceğiz’de BATEM işbirliğiyle 10 bin predatör ve 20 bin parazitoit faydalı böcek salımı gerçekleştirdik. Üreticilerimizin işini kolaylaştırmak, emek verdikleri ürünlerin en az kayıpla ve yüksek ekonomik değerle pazara çıkmasını sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü Muğla üreticisi ürettiğinden para kazanırsa, Muğla kazanır, Türkiye kazanır.” ifadelerini kullandı.

AdminAdmin