GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-11-2023 15:20

Muğla’da “Cumhuriyet Ormanı” oluşturuldu

Muğla’da “Cumhuriyet Ormanı” oluşturuldu

Muğla’da, Cumhuriyetin 100’üncü yılına ithafen “Geleceğe Nefes Cumhuriyete Nefes” temasıyla Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında “Cumhuriyet Ormanı” oluşturuldu. 


Menteşe ilçesi Düzeyn mevkisindeki etkinlikte, öğrenciler halk oyunu gösterisi sundu.
Farklı türde fidanlar, katılımcılar ve işçiler tarafından dikim sahasına dikildi. 
Fidan dikiminin ardından öğrencilere, tohum, kalem ve boyama kitabı fidanı hediye edildi.
Törende konuşan Vali İdris Akbıyık, Milli Ağaçlandırma Günü’nün bu yılki temasının “Geleceğe Nefes, Cumhuriyete Nefes” olarak belirlenmesinin, toprakla buluşturacakları her bir fidanın 100. yılı kutlanılan Cumhuriyete ve değerlerine bağlılığın bir göstergesi olduğunu söyledi.
Bugün dikilen fidanların Cumhuriyetin ikinci asrı boyunca yeşereceğini, büyüyeceğini ve bir ormana dönüşeceğini belirten Akbıyık, Cumhuriyete, geleceğe, insanlığa nefes olacağını ifade etti.
Akbıyık, ormanların, bir ülkenin akciğerleri, ekolojik ve sosyal açıdan en büyük zenginlik ve yaşam kaynağı olduğuna vurgu yaparak, “Yaşadığımız dünya ve canlılar için ormanlarımızı korumak, sürdürülebilir bir şekilde yönetmek oldukça önemlidir. O nedenle bugünü gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu hatırlama ve hatırlatma günü olarak değerlendiriyor, ormanlarımızı geçmişten kalan miras değil, gelecek nesillerin bizlere emaneti olarak görüyoruz.” dedi. 
Muğla yüzölçümünün yüzde altmış sekizinin ormanlarla kaplı olduğuna dikkati çeken Akbıyık, şöyle devam etti:
“Muğla’mız orman varlığı bakımından şanslı bir il. İlimizin sahip olduğu orman varlığını daha da arttırmak, çocuklarımıza ve gençlerimize ağaç ve orman sevgisini aşılamak ve daha yeşil bir Muğla için son 20 yılda yaklaşık 412 milyon ağacı toprakla buluşturduk. Diğer yandan orman yangınlarından etkilenen alanların yeniden ağaçlandırılması ve rehabilitasyonu kapsamında son bir yılda 2 milyon 693 bin fidan dikildi. Bugün il genelinde 79 noktada 62 bin 236 fidanı aynı gün toprakla buluşturacağız. Ağaçlandırma potansiyeli bulunan alanlarımız ile orman yangınlarından etkilenen sahalarımızı yeniden ağaçlandırılacağız. Yeşilin her tonuyla toprağa hayat, geleceğe nefes olacak bu anlamlı çevre programı kapsamında yeşil seferberliğimizi hep birlikte devam ettireceğiz.” 
AK Parti Muğla Milletvekili Kadem Mete ise birkaç yıldır iklim değişikliğinden kaynaklı üzücü orman yangınları yaşandığını, o danem yanan her bir ağacın yerine 100 tane fidan dikmenin boyunlarının borcu olduğunu söylediklerini hatırlattı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019’da başlattığı milli ağaç seferberliğiyle beraber geçen yıl olduğu gibi bu yıl da birçok fidanı toprakla buluşturduklarını dile getiren Mete, “Yanan her bir ağacın yerine yeni fidanlarla topraklarımızı daha da yeşillendirmek için gayret sarf edeceğiz. Bu topraklarda yaşamanın getirdiği sorumlulukları da bilerek, çocuklarımızı daha çevreci daha bilinçli yetiştirmek için öğretmenlerimize ve ormancılarımıza ciddi görevler düşüyor. Bu bilinçle beraber inşallah yaşadığımız bu alanı daha da yeşillendirip güzel bir hale getirmek bizim de borcumuz olsun.” diye konuştu. 
Muğla Orman Bölge Müdürü Salim Karabulut da iklim değişikliği ile mücadele kapsamında ağaçlandırmanın önemini vurgulayarak, dikilen her bir fidanın sadece Muğla’ya değil ülkeye ve dünyaya sayısız fayda sağlayarak, geleceğe nefes olacağını söyledi.
Etkinliğe, İl Jandarma Alay Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, İl Emniyet Müdürü Ali Canbolat, kurum müdürleri, jandarmalar, polisler ve öğrenciler de katılarak fidan dikti.

AdminAdmin