Muğla’da Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı bulunan okul ve kurumların değerlendirme toplantısı yapıldı.
Menteşe Halk Eğitimi Merkezinde düzenlenen toplantıya İl Millî Eğitim Müdürü Emre Çay, 13 ilçede mesleki eğitimden sorumlu şube müdürleri, meslek lisesi müdürleri katıldı.
Açılış, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda İl Millî Eğitim Şube Müdürü Ali Sungur, mesleki ve teknik eğitimde güncel gelişmeler hakkında sunum yaptı. Ali Sungur yapmış olduğu sunumda, Resmî Gazete’de Cumhurbaşkanlığı Genelgesi olarak yayımlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi’nin, “Herkesin Bir Mesleği Olmalı” anlayışını düstur edinerek sektör iş birlikleriyle mesleki eğitime erişimi ve kaliteyi artırmak; öğrencilerin hayata ve istihdama hazırlanmalarını sağlayarak ülkemizin kalkınması ve refahına katkı sunmak gayesini taşıdığını belirtti.
Mesleki ve teknik eğitime erişim, mesleki ve teknik eğitimde iyileştirme, istihdama hazırlık konularında detaylı bilgi veren Şube Müdürü Ali Sungur’un sunumunun ardından İl Millî Eğitim Müdürü Emre Çay, konuşma gerçekleştirdi.
Yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olması dileğiyle konuşmasına başlayan İl Müdürü Emre Çay “Bakanlığımızın gündeminde 3 ana tema var biliyorsunuz. Birinci önemli konu Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin anlaşılması ve uygulanması. İkinci önemli konu ise bugün burada toplanma sebebimiz olan mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması. Üçüncü odaklandığımız konu da velilerimizin, ailelerimizin eğitim ekosisteminde daha etkin bir şekilde yer alması, sorumluluklarının bilinciyle bu sürece katkı sunması.” dedi.
Her ilçede Zanaat Atölyesi Oluşturulacak
Sayın Bakanımız Yusuf Tekin’in de ifade ettiği gibi mesleki eğitimi güçlendirmek, memleket meselesi olarak görülmekte. İyi bir meslek erbabı demek, güçlü bir Türkiye demek. Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi çok önemli. Dolayısıyla bu herkesin gündeminde olması gereken bir konu. Bu minvalde zanaat atölyelerini önemsiyoruz. Bakanlığımızın belirlediği yönerge doğrultusunda, bugünden başlayarak 31 Aralık'a kadar her ilçede bir tane zanaat atölyesi oluşturalım. Zanaat Atölyesi açılan okullarımızla, ortaokulların eşleştirilmesini yaparak her öğrencinin buradan istifade etmesini sağlayacağız. Amacımız burada ne 7 ve 8. sınıf öğrencilerimizi bilgi, beceri ve istidatları doğrultusunda doğru yere kanalize etmek.
Ahilik Hareketi Başlatılacak
Bir başka önemsediğimiz konu Ahilik Hareketi. Bu hareketle, geleneksel değerlerle modern eğitimi birleştirerek öğrencilerin karakter gelişimine katkıda bulunmayı ve ülkenin geleceğine sağlam bir temel oluşturmayı hedefliyoruz.
Akademik başarısı düşük olan 9. sınıfları mesleki eğitime yönlendirelim
İl Müdürü Emre Çay “9. sınıfta içerisinde sınıfta kalma ihtimali olan çocukların belirlenip 31 Aralık olmadan mesleki eğitim merkezlerine yönlendirmelerini yapmamız gerekiyor. Hem çocuklarımızın bir senesi kaybolmasın hem de daha mutlu ve verimli olabilecekleri bir ortama kavuşmuş olsunlar.” sözleriyle toplantının hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.
Toplantı, Mesleki ve Teknik Eğitim Politikası Belgesi kapsamında ilimizde yapılacak faaliyetlerin planlanması, Muğla’da Eğitimde Üretime Projesinin tanıtımı, Çırak Arıyorum Projesinin tanıtımı sonrasında iyi dilek ve temennilerle toplantı sona erdi.