FETHİYE
Giriş Tarihi : 24-10-2022 16:56

Fethiye Hayvan Hakları Platformu’ndan belediye siyah çelenk

Fethiye Hayvan Hakları Platformu üyeleri, Fethiye Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi’ndeki uygulamalar nedeniyle, Fethiye Belediyesi hizmet binası önüne siyah çelenk bıraktılar.

Fethiye Hayvan Hakları Platformu’ndan belediye siyah çelenk

 

 

Fethiye Hayvan Hakları Platformu üyeleri, Fethiye Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Merkezi’ndeki uygulamalar nedeniyle, Fethiye Belediyesi hizmet binası önüne siyah çelenk bıraktılar.

 

Platform üyeleri geçtiğimiz dönemlerde yaptıkları basın açıklamasında bu konuyu dile getirmişler ve belediyeyi göreve davet etmişlerdi. Fethiye Hayvan Hakları Platformu Sözcüsü Eda Shaldon, tahsis süreci boyunca Geçici Hayvan Bakım Merkezi’nde karantina ortamı oluşturulmadığına dikkat çekti.

 

Siyah çelenk bırakılmasının ardından hazırlanan basın açıklamasını okuyan Fethiye Hayvan Hakları Platformu adına Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi

Platform Sözcüsü Eda Sheldon, “İlçede hayvan koruma alanında faaliyet gösteren Fethiye Hayvan Hakları Platformu olarak 30 Ocak 2022’de Fethiye Belediyesi’nin hem sokakta hem Gececi Hayvan Bakım Merkezi’ndeki hayvan aleyhine uygulamalarını dile getirmiş ve belediyeyi görevini yapmaya çağırmıştık. Bilindiği üzere yine platformumuz tarafından yapmış olduğumuz şikayet sonucunda Fethiye Belediyesi’ne ait Geçici Hayvan Bakım Merkezi’ne bakanlık tarafından yapılan denetimde bu bakım evinin yasadışı olduğu tespit edilerek, tutanak altına alınmıştı. Ocak ayında yapmış olduğumuz basın bildirisinden sonra yasadışı merkezin ruhsatlandırma çalışması üç ay sonra başlatıldı. Mevcut sorunlar ile ilgili hiçbir iyileştirme yapılmamıştır. Maalesef tam beş ay sonra yine belediye aleyhine kamuoyu oluşturarak, 10 Haziran’da bir toplantı yapılmış, bu toplantıya Fethiye Belediyesi Hayvan Hakları İhtisas Komisyonu üyeleri, bakım evinde görev yapan hekim, Fethiye Kent Konseyi temsilcileri ve yerel hayvan koruma görevlileri katılmıştır” dedi.

 

Açıklamasını sürdüren Shaldon, “Son beş ayda trafik kazaları hariç 201 hayvan hayatını kaybetmiştir. Ölüm sebepleri olarak kedilerde FIP, köpeklerde parvovıral olarak kayda geçilmiştir. Bunun yanında 66 hayvana ortopedik operasyon gerçekleştirilirken, bunların içinden yine iki tanesinin virüs kaynaklı hayatını kaybettiği; yine son beş ayda bakım evine giren hayvan sayısının bin 440, alındığı ortama geri bırakılan hayvan sayısının bin 231, yuvalandırılan hayvan sayısının 270 olduğu belirtilmiştir. Tahsis sureci aşamasında hali hazırda olan kedi evi yıkılmış, metal etermitten bir bölme hazırlanarak, kediler içeriye koyulmuştur. Tüm yaz boyunca cehennem sıcaklarına hapsedilerek hiçbir şekilde önlem alınmamış, görüşme taleplerimiz ve isteklerimiz sonuçsuz kalınca oluşturulan kamuoyu baskısı ile ancak iki buçuk ay sonra düzenleme yapılmıştır” diye konuştu.

 

Platform Sözcüsü Eda Sheldon açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Yine tahsis süreci boyunca geçici hayvan bakim merkezinde hala bir karantina ortamı oluşturulmamış ve bulaşın önüne geçilemediği için virüs kaparak ölen hayvan sayısının çokluğu, denetleyici kurumlar tarafından soruşturulacağı için kayıt altına alınmamıştır. Dolayısıyla belediyenin vermiş olduğu rakamın doğru olmadığı düşünülmektedir. Bu durumların tespitini yapan gönüllülerin fotoğraf ve video çekmesine engel olunarak,  başkanlık tarafından verilen yasadışı emir ile gizlenmeye çalışılmaktadır. Bu durumda belediye tarafından verilen rakamlar, bu konudaki düşüncemizi kuvvetlendirmektedir.

 

Bakim evine hala ameliyat seti alınmamış, post operatif alanı oluşturulmamıştır. Ortopedik ameliyatlar yapılamadığı için hayvanlar ampute edilmekte, bu durumda yuvalandırma yapılamadığı ve post operatif alan olmadığı için ameliyat sonrası bağışıklığı düşen hayvanlar virüs kaparak hayatlarını kaybetmektedir. Kısırlaştırma için sokaktan alınan birçok hayvan ameliyat sonrası alındıkları ortama bırakıldıktan kısa bir sure sonra hastalanmış, götürüldükleri kliniklerde yine virüs kaynaklı birçok ölüm yaşanmıştır. Bu durum kliniklerden aldığımız raporlar ile belgelenmiştir.

 

Ayrıca gönüllü ve yerel hayvan koruma görevlileri ile eşgüdümlü çalışmak yerine bakım evindeki olumsuzlukların tespitini yapan bu kişilere, özellikle sorumlu hekim olarak atanan sahış tarafından sanki düşmanmış gibi davranılmaktadır. Bu kişilere normal ziyaretçi muamelesi yapılarak, sadece ziyaretçi saatinde girişlerine izin verilmektedir. Bu durumun yasadışı olduğu söylenmesine rağmen, emrin belediye başkanının eşi tarafından verildiği beyan edilmiştir.

 

Geçici hayvan bakim merkezinde hala yeterli sayıda personel bulunmamaktadır. Olan personelde başka birimlerden sürgün olarak gelen deneyimsiz ve eğitimsiz kişilerden oluşmaktadır. Gönüllü ile birlikte eşgüdümlü çalışan personele de yine sorumlu hekim tarafından hobin uygulanmaktadır.

 

Fethiye Belediyesi’ne tekrar ve yine açıkça soruyoruz. Yasaklı ırkların olduğu alan söz verilmiş olmasına rağmen neden iki yıldır hala düzenlenmedi ve gönüllülerin o alana girmesine neden izin verilmiyor? O alanda bir şey mi gizliyorsunuz? Neden hala düzenli kayıt tutulmuyor? Tahsis gelmiş olmasına rağmen inşaat alanı neden tamamlanmıyor? Neden 7/24 çalışan bir hekim yok? Neden ortopedik ameliyat yapan konunun uzmanı bir hekim yok?

Bu kadar ihmalin yaşandığı, ölüm kampından farkı olmayan bakım evinde bir an önce hayvan refahının sağlanması ıkın son üç yıldır hiç aralıksız mücadele ediyoruz. Pes etmedik, etmeyeceğiz. Haykırmaya devam edeceğiz. Hayvanları Koruma Kanunu mevzuatı kapsamında görev yatkısı verilen kurumları da başta Kaymakamlık makamı olmak üzere, bu gidişe dur demelerini bekliyoruz. Son söz olarak vicdanımız, biz onu öldürmedikçe yanılmaz bir yargıçtır.”

 

 

 

AdminAdmin