GÜNCEL
Giriş Tarihi : 21-09-2022 11:09

Dereköy Mahalle sakinlerinden “SU” tepkisi

Muğla Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde Milas’ın Türkevleri, Bozalan ve Çökertme Mahallelerine 30 Milyon 460 Bin TL bedelle içme suyu projesi için imzaların atıldığını duyurdu.

Dereköy Mahalle sakinlerinden “SU” tepkisi

 

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz günlerde Milas’ın Türkevleri, Bozalan ve Çökertme Mahallelerine 30 Milyon 460 Bin TL bedelle içme suyu projesi için imzaların atıldığını duyurdu.

 

Yapılan bu duyurunun ardından Dereköy halkı mahalle meydanında toplanarak, yapılacak çalışmaya itiraz etti. Dereköy’den hali hazırda Ören’in de aralarında bulunduğu 12 ayrı noktaya su taşındığını belirten mahalle halkı “bizim kaynaklarımız tükenmek üzere. Bu çalışmayla hem bize, hem bizden su ihtiyacını karşılayan diğer mahallelere hem de projede yer alan mahallelere zarar verecekler” dediler.

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve yüklenici firma tarafından Milas’ın Türkevleri, Bozalan (Siteler Mevkii) ve Çökertme Mahalleleri İçme Suyu Temin Projesi için imzalar atıldığını geçtiğimiz günlerde kamuoyuyla paylaştı. İlbank tarafından 8 Şubat 2019 tarihinde onaylanan projenin uygulamaya geçirilmesi adına projenin ihalesi 2 Ağustos 2022 tarihinde yapıldı. 1 Eylül 2022 tarihinde 30 Milyon 460 bin 292, 26 TL bedel ile yüklenici firma ile sözleşme imzalanarak işin yer teslimi yapıldı.

 

30 Milyon 460 bin 292, 26 TL maliyet ile sözleşmesi imzalanan proje kapsamında 1 adet 100 m3, 1 adet 400 m3 yeni içme suyu deposu, 31 bin 149 metre içme suyu şebeke ve isale yapılacak. Ayrıca 2 adet maslak, 2 adet basınç kırıcı vana odası, 25 adet tahliye odası, 19 adet vantuz odası, 3 adet debimetre odası, 1 adet branşman vana odası ile 700 adet abone bağlantısı da yapılarak vatandaşların hizmetine sunulacak. Projenin tamamlanması ile birlikte Türkevleri, Bozalan (Siteler Mevkii) ve Çökertme Mahallelerinin içme suyu sorunu ortadan kaldırılması hedefleniyor.

 

Yüklenici firma ile imzalanan proje kapsamında Dereköy bölgesinde içme suyu amaçlı kuyular açılarak 7 bin kişiye yeterli debide saniyede 15 litre içme suyu temini sağlanacak.  

 

DEREKÖYLÜLER AYAKLANDI

Büyükşehir tarafından yapılan paylaşımın ardından Dereköy halkı mahalle meydanında toplanarak, yapılacak olan çalışmaya itiraz ettiler. Çakıralan Mahalle Muhtarı Zafer Gökçe, Yoğunoluk Mahallesi Muhtarı İsa Gezer, Akçakaya Mahalle Muhtarı Haydar Yılmaz ile mahalle sakinlerinin toplandığı alanda konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Dereköy Muhtarı Mehmet Sarıoğlu şunları söyledi:

“Muğla Büyükşehir Belediyesi, Türkevleri, Bozalan ve Çökertme Mahallelerine köyümüzden yeni kuyular açarak 7 bin kişiye yeterli olacak saniyede 15 litre suyu temin edeceğini duyurdu. İhale yapılmış bedeli belirlenmiş imzaları atılmış. Ama bizim bu çalışmalardan ilanı görene kadar hiçbir şekilde bilgimiz olmadı. Bizlerde asırlardır burada yaşamış ecdatlarımızın torunları, evlatlarıyız. Köyümüzden hiç ayrılmadık. Gelişmesi için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık ve yorulmadan yılmadan köyümüzün doğamızın evlatlarımızın istikbali için çalışacağız.”

 

SUYUMUZU VAHŞİCE KATLEDECEKLER

Hali hazırda zaten Dereköy kaynaklarından 12 ayrı mahalleye su veriliyor. Bizler bunların verilmesine hiçbir zaman karşı durmadık. Fakat görüyoruz ki biz ne kadar sessiz kalırsak bizim kaynaklarımızı o kadar fazla tüketecekler. Resmen Dereköy’ün doğasını güzelliğini yok etmek için azimle çalışıyorlar.

Suyumuzu vahşice katledecekler. Bizlerde halk olarak bu projenin bu şekilde olmasına müsaade göstermeyeceğiz.

 

GELECEĞİMİZİ TEHDİT EDİYORLAR

Köyümüzün adını da aldığı Dereköy Çayı kurudu. Sıra yeraltı kaynaklarına mı geldi. Zaten tek geçimini bağ bahçeden, hayvancılıktan sağlayan köyümüz susuz kalırsa burada yaşamanın da bir anlamı yok. Raporların çoğunda suyumuzun debisinin düştüğü de ortada. MUSKİ bu yaptığı çalışmayla sadece günü kurtarmaya çalışarak buraların geleceğini yok etmekte ve de tehdit etmektedir. Bahsi geçen mahalleler bizlerin komşusu. Oralara tabi ki su verilsin isteriz ama daha farklı çözüm üretilerek bölge rahatlatılmalı. Ekolojik dengeyi bozmamalılar.”

 

MUSKİ SUYUMUZA DOKUNMA

Muhtar Sarıoğlu, sözlerini “Biz kırsal mahalleler olarak büyükşehirden yaşayabilmek için hizmet beklerken, yaşam kaynaklarımızın da elimizden alınması anlaşılır gibi değil” diyerek tamamladı. Alanda bulunan vatandaşlar da ayrı ayrı tepkilerini dile getirdiler. Mahallelerinin susuz kalmasından korktuklarını belirten mahalle sakinleri “MUSKİ suyumuza dokunma” sloganları attılar.

 

YK ENERJİYE HİZMET DESTEĞİ TEŞEKKÜRÜ

Dereköy Muhtarı Mehmet Sarıoğlu ayrıca mahallenin bir çok hizmette YK Enerjiden destek aldığını bu konuda da minnettar olduklarını söyleyerek, "Büyükşehirden gelmesini beklediğimiz bir çok hizmeti biz YK Enerjiden taleple alıyoruz. Yapmak zorunda olmamalarına rağmen bölge mahallelerinin ve özellikle biz muhtarların her zaman yanında olarak verdikleri desteklerden dolayı kendilerine teşekkür ediyor bu hizmetlerin asıl sahibi ve yapması gerekeni olan büyükşehir belediyesini de göreve çağırıyoruz" dedi...

 

BÖLGEDE ŞUANDA 7 TANE SU KUYUSU VAR

Ören, Dereköy, Yoğunoluk, Çakıralan, Sek, Bağdamlar, Ekizköy, Akçakaya, Bayır, Pinar, Çamlıca, Türkevleri, Hüsamlar mahalleleri ve bunlara bağlı mevkilerin de su ihtiyacının karşılandığı Dereköy’de 7 ayrı su kuyusunun bulunduğu öğrenildi. Bu kuyulardan ise yaz aylarında özellikle nüfusu artan bölgede yaklaşık 25 bin kişinin su ihtiyacı karşılandığı iddia edildi.

 

AdminAdmin