FETHİYE
Giriş Tarihi : 04-09-2023 13:56

ÇKS Kayıtları Başladı

ÇKS Kayıtları Başladı

ÇKS Kayıtları Başladı

Fethiye  Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) destek başvurularının 1 Ekim tarihinde başladığını belirterek,  2 Ocak 2024 tarihinde sona ereceğini hatırlatarak, çiftçileri mağdur olmamaları için ÇKS kayıtlarını güncellemeleri konusunda uyardı.


Fethiye Ziraat Odası Başkanı Kenan Karayiğit, çiftçilerin mağduriyet yaşamamaları için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) başvurularını son güne bırakmaması gerektiğini bildirdi.


ÇKS kayıt süresinin başladığını hatırlatan Karayiğit, “ÇKS başvuruları 1 Eylül tarihinde başladı ve 2 Ocak’ta sona erecek. ÇKS kaydı yaptırmayan üreticilerimiz desteklerden yararlanamıyor, tarım sigortası yaptıramıyor ve düşük faizli kredi kullanamıyor. Çiftçilerimizin tarımsal faaliyetini sürdürmesinde katkısı olan destekleri alabilmesi ve diğer avantajlardan faydalanabilmesi için, tarımsal faaliyetin yapıldığı tüm tarım alanlarının ÇKS kaydının yapılması önemlidir.” değerlendirmesinde bulundu.

 


Karayiğit, açıklamasının devamında “Üreticilerin, Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularını veya kayıt güncellemelerini yapabilmeleri için, istenilen ÇKS başvurusu bulunmayan üreticilerimizin yıl içerisinde Üreticilerin, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan Mazot – Gübre Desteği, Sertifikalı Tohum Kullanımı Desteği, Sertifikalı Tohum Üretimi Desteği, Sertifikalı Fidan/Fide Kullanımı Desteği, İyi Tarım Uygulamaları Desteği, Organik Tarım Desteği, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Hububat- Baklagil Fark Ödemesi Desteği, Küçük Aile İşletmesi Desteği, Yem Bitkileri Desteği, Katı Organik – Organomineral Gübre Desteği v.b. tüm tarımsal desteklemelerden faydalanabilmeleri için ÇKS’ye kayıtlı olma zorunluluğu bulunuyor. ÇKS başvurularında, ÇKS dosyaları odamızda personellerimiz tarafından hazırlanmaktadır. Üreticilerimizin ziraat odalarından “Çiftçi Belgesi Üreticilerimizin 2024 yılı ÇKS başvurusu için il ve ilçe müdürlüklerine ibraz edecekleri çiftçi belgelerinde ‘2024 ÇKS başvurusu için geçerlidir’ ibaresinin yer almasına dikkat edilmelidir. Çiftçilerimizin mağdur olmamaları için başvuru dilekçesi ve belgelerini zamanında teslim etmeleri gerekmektedir. Bu vesileyle yeni üretim sezonunun çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum” ifadelerinde bulundu.

AdminAdmin