Engelli bireylerin yaşıtları ve aileleriyle birlikte tatil yapabilmesi için tasarlanmış ''Bodrum Çökertme Engelsiz Tatil Köyü Projesi'' eşit, adil ve erişilebilir tatil imkanları sunmayı hedefliyor. Türkiye'de bir ilk olarak hayata geçirilen bu proje, engelli bireylerin karşılaştığı zorlukları en aza indirgemeyi amaçlıyor.
”En iyi biz güleriz”
Bodrum Çökertme Engelsiz Tatil Köyü Projesi” nin danışmanı Mustafa Ayçı, konuyla ilgili verdiği bilgilerde şunları ifade etti: ”Tatil köyümüzün içinde Bungalov evler, Mini hayvanat bahçesi, amfi tiyatro, restoran, at maneji ve arkadaşlarımız için engelsiz bir çok hizmet yer alacak.
Hayatı boyunca hiç ata binmemiş, denize girmemiş ,tatile gitmemiş olan bütün engelli arkadaşlarımızı evinden alıp unutamayacağı güzellikte bir tatil yaptırıp evine teslim edeceğiz. Hedefimiz bu yönde. Derneğimiz bunun için kuruldu. Sloganımız ‘En iyi biz güleriz.’
Ekip arkadaşlarımızın hepsi bu alanda uzman. Terapi merkezi, resim öğretmeni, spor öğretmeni, yüzme öğretmeni, müzik öğretmeni ve çeşitli aktivitelerde görev alan ekip arkadaşlarımızın hepsi bu konuda eğitimlidir. Arkadaşlarımız, canı gönülden bu hizmeti vermek için çok büyük fedakarlık yapıyorlar.”
Engelsiz tatil köyü projesi başka şehirlerde de hayata geçirilecek
Mustafa Ayçı, engelli bireylerin tatil yaparken karşılaştığı zorlukları anlatırken şunları belirtti: ”Birçok otel, restoran, turistik mekan ve toplu taşıma aracı engelli bireylere uygun değildir. Rampalar, asansörler ve geniş kapılar gibi erişilebilirlik özellikleri eksik olabilir.
Engelli bireyler için uygun tesisler ve hizmetler hakkında bilgi eksikliği, planlama sürecini zorlaştırabilir.
Tatil yerlerinde çalışan personelin engelli bireylere yönelik önyargıları veya yetersiz bilgiye sahip olmaları, hizmet kalitesini düşürebilir.
Engelli bireyler, tatil yerlerinde sağlık hizmetlerine erişimde zorluklar yaşayabilirler.
Engelli bireyler için özel düzenlemeler ve hizmetler, ek maliyetler getirebilir ve bu da tatil yapmayı daha zor hale getirebilir.
Engelli bireyler, tatil yerlerine ulaşmak için uygun araç ve ulaşım seçeneklerine erişimde sıkıntı yaşayabilirler.
Bu zorlukların üstesinden gelmek için tatil planlamasında daha dikkatli olunması ve engelli bireylerin ihtiyaçlarına uygun çözümler sunulması önemlidir. Bizler de ”Bodrum Çökertme Engelsiz Tatil Köyü Projesi” ni Türkiye’de ilk defa örnek olacak şekilde başlatarak daha sonra farklı şehirlerde bu projeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz.”
Engelsiz Tatil Köyü Projesi dünyada nasıl işliyor?
Oteller ve tatil köyleri, engelli misafirler için erişilebilir odalar, asansörler ve rampalar gibi özellikler sunar.
Havaalanları, tren istasyonları ve otobüs terminalleri, engelli yolculara yardımcı olabilecek personel ve ekipman sağlar.
Tatil yerleri, yüzme havuzları, plajlar, spor tesisleri ve turistik yerler gibi mekanlarda engelli bireylere uygun aktiviteler sunar.
Engelli bireylerin ihtiyaçlarına uygun sağlık ve güvenlik önlemleri alınır.
Tatil yerlerinde çalışan personel, engelli bireylerin ihtiyaçlarına uygun eğitim alır ve misafirleri bilgilendirir.
Bu tür hizmetler, dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulanıyor, Engelsiz tatil köyü veya özel bireylerin herkesin tatil yapma hakkına eşit şekilde erişebilmesini sağlıyor.
Mustafa Aycı kimdir?
1980 yılında İstanbul Beykoz’da doğan Mustafa Ayçı aslen Giresunludur. Ayçı Grup Yönetim Kurulu Başkanı’dır.
Geçtiğimiz yıllarda Başak Sigorta ,Güneş Sigorta, Başbakanlık Yatırım Ajans Başkanlığı, Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Danışmanlığı gibi görevlerde bulunmuştur. Son yıllarda sosyal projelerde danışman olarak öne çıkan Mustafa Ayçı, Hayvan dostlarına ve engelsiz bireylere yaptığı projelerle büyük ilgi topluyor. Kısa bir süre önce ”Bodrum Çökertme Engelsiz Tatil Köyü Projesi” ne başlayarak tüm engelsiz bireylere bedava tatil imkanı sunmak için çalışıyor.
Bir çok kurum ve kuruluşlardan ödül ve plaketler alan Mustafa Ayçı, yapmış olduğu sosyal sorumluluk projeleri ve özel bireyler için yaptığı çalışmalar nedeniyle Merkezi İngiltere’de bulunan Global Business Management İşadamları Derneği tarafından bir plaket ile onurlandırıldı.