TURİZM
Giriş Tarihi : 24-07-2023 13:46   Güncelleme : 24-07-2023 14:10

Lüks Oteller Fiyatları Artırınca Doluluklar Düştü

Lüks Oteller Fiyatları Artırınca Doluluklar Düştü

Lüks Oteller Fiyatları Artırınca Doluluklar Düştü

Bodrum’a gelen turist yüzde üç artmasına rağmen lüks otellerde doluluk yüzde 50'lere kadar düştü. Geçen yılın temmuz ayında yüzde 90-95 arasında olan doluluk oranları bu temmuz, yüzde 60-65 arasında kaldı.

Lüks tesislerin üçte biri boş Sektör temsilcilerinin Bodrum'un geneliyle ilgili verdiği rakamlar lüks kategorideki oteller için de geçerli. Doluluk istenilen seviyelerde değil. 

Bodrum genelinde kişi başı oda fiyatları 5 yıldızlı otellerde fiyatlar gecelik 160 euro'dan başlıyor, bin 300-bin 400 euro'ya kadar çıkıyor. 

Gelen turist sayısı arttığı halde özellikle üst segment otellerin doluluk oranlarının düşmesi fiyatlardaki yükselişe bağlanıyor.
Caresse, Susona, Le Meridien Bodrum, The Bodrum Edition, METT Hotel&Beach, Radisson Collection Bodrum'dan oluşan 6 lüks tesiste geçen yılın ilk altı ayında yüzde 63.7 olan doluluk oranı bu yıl da benzer seviyelerde kalarak yüzde 62.4 olarak gerçekleşti. 

Bu tesislerde geçen yılın ilk yarısında 566 euro olan ortalama oda fiyatı, bu yılın aynı döneminde 681.6 euroya yükseldi. Bu rakamlar, lüks otel işletmecilerinin tesislerin üçte birinin boş kalması pahasına fiyat artırma politikası izlediğini gösteriyor. 

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz “Bodrum'da yabancı turist sayısı geçen yıla oranla artarken lüks otellerin doluluk oranının düşme nedeni sezon başında oda fiyatlarına döviz bazında yüzde 30 zam yapılması” diyor.
Dengiz, her şeye rağmen otelcilerin boş kalma korkusuyla hareket etmemesi gerektiğini belirterek, Eskiden 'en pahalı oda, boş oda' yani 'Boş oda, ciroya eksi yazar' denirdi. Ancak bu durum değişti. Artık 'en pahalı oda, dolu oda'. Çünkü oteli düşük fiyatla doldurursanız da zarar edersiniz.

Artık 'ucuz ülke' olmaktan çıktık, verdiğimiz hizmetin karşılığını istiyoruz. Enflasyon odaklı maliyet artışımız düşünüldüğünde bu fiyatlar kabul edilebilir kalıyor. Önümüzdeki yıl da döviz bazında yüzde 10-15 zam yapmayı düşünüyoruz." dedi.

BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz, "Normalde fiyatlar, mayıs-ekim, haziran-eylül ve temmuz-ağustos şeklinde üçe ayrılır ve temmuz-ağustos en yüksek fiyat dönemidir. 1-5 Temmuz ile birlikte indirimler sona erer. Ancak bu yıl doluluk oranları beklenenin çok altında kalınca pek çok otel korkuyla indirim yaptı" ifadelerini kullandı.

AdminAdmin