ASAYİŞ
Giriş Tarihi : 04-01-2024 22:40

SON 1 HAFTADA 36 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

SON 1 HAFTADA 36 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

Millî Savunma Bakanlığının faaliyetlerine ilişkin Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk tarafından icra edilen toplantıda şu bilgiler paylaşıldı:

SON 1 HAFTADA 36 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

Öncelikle asil milletimizin yeni yılını bir kez daha kutluyor; 2024 yılının ülkemize ve milletimize sağlık, mutluluk, huzur getirmesini ve Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda başarılı bir şekilde geçmesini temenni ediyoruz.

Millî Savunma Bakanlığımız; devletimizin bekası, ülkemizin savunma ve güvenliği için büyük bir azim ve kararlılıkla görev yapmaktadır.

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de;

– Terörle mücadeleden hudutlarımızın güvenliğinin sağlanmasına,

– Mavi ve Gök Vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizin korunmasından uluslararası barış ve istikrara katkı sunmaya kadar üstlendiği tüm vazifeleri başarıyla yerine getirmektedir.

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; tehditleri kaynağında bertaraf etmeyi öngören dinamik ve proaktif savunma ve güvenlik stratejimiz çerçevesinde başta PKK/KCK/PYD-YPG, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleri olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karşı mücadelesini artan bir baskı ve yoğun bir tempoda sürdürmektedir.

Bu kapsamda; Irak ve Suriye’nin kuzeyi dâhil, son bir haftada 36 terörist etkisiz hâle getirilmiş 2023 yılı dâhil etkisiz hâle getirilen terörist sayısı 2 bin 237’ye ulaşmıştır.

Ayrıca Irak’ın kuzeyindeki Metina, Gara, Hakurk ve Asos’ta bulunan terör hedeflerine yönelik 29 Aralık’ta icra edilen hava harekâtlarıyla içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduğu değerlendirilen mağara, sığınak, barınak ve depolardan oluşan toplam 24 hedef başarıyla imha edilmiştir.

Azami oranda yerli ve millî mühimmat kullanılan harekâtlarda çok sayıda terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Hedeflerdeki etki kıymetlendirmesi devam etmektedir.

Terör inlerine tek tek girmeyi sürdüren kahraman Mehmetçik Irak’ın kuzeyinde başarıyla icra edilen Pençe-Kilit Operasyonu kapsamında;

– Sağ ele geçirilen bir teröristin verdiği bilgiler doğrultusunda Zap bölgesinde -son dönemde tek seferde ele geçirilen en yüksek silah sayısı olan- 467 adet kullanılmamış AK-47 piyade tüfeği ile birlikte çok sayıda mühimmat ve askerî teçhizat,

– Yine arama-tarama faaliyetlerinde tespit edilen mağarada ise piyade ve keskin nişancı tüfekleri, makineli tüfek, bunlara ait çok sayıda mühimmat, el bombaları ile muhtelif yaşam malzemesi ele geçirilmiştir.

Pençe-Kilit Harekâtı’nda bugüne kadar 717 terörist etkisiz hâle getirilmiş, değişik çaplarda toplam 1.887 silah ve 792 bin 545 mühimmat ele geçirilmiş, 2 bin 582 mayın/el yapımı patlayıcı tespit ve imha edilmiş, 849 mağara/sığınak kullanılamaz hâle getirilmiştir.

Teröristler kendilerini bekleyen sondan kaçamayacak, hâlihazırda üs bölgelerinde ve hudutlarımızda zorlu iklim/arazi şartlarında kahramanlık ve fedakârlıkla görev yapan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; terörle mücadelesine, tüm terör inleri yıkılıp tek bir terörist kalmayıncaya kadar aynı kararlılıkla devam edecektir.

Bu vesileyle Sarıkamış şehitleri başta olmak üzere bütün şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle yâd ediyoruz.

SURİYE’DE 27 TERÖRİST ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

İstikrarın bir an önce tesis edilmesi, Suriyelilerin emniyetli bir ortama geri dönüşlerinin sağlanması için çalışmalarımızın devam ettiği Suriye’de, harekât alanlarımızda tesis edilen güvenlik ve huzur ortamını bozmaya yönelik taciz ve saldırı girişimleri meydana gelmektedir.

Nitekim son bir haftada 30 taciz ve saldırı gerçekleştirilmiş, anında ve misliyle verilen karşılık ile 27 terörist etkisiz hâle getirilmiştir.

Böylece 01 Ocak 2023’ten itibaren gerçekleştirilen taciz ve saldırı sayısı 526’ya etkisiz hâle getirilen terörist sayısı ise 1.529’a ulaşmıştır.

HUDUTLARDA 118 ŞAHIS YAKALANDI

Yoğun ve etkin tedbirlerle güvenliği sağlanan hudutlarımızda;

– Son bir haftada yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 118 şahıs yakalanmış, 2 bin 113 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir.

– Böylece 2023 yılı başından bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 13 bin 758’e yükselmiştir. Hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 209 bin 402 olmuştur.

GAZZE İLE İLGİLİ İNSANİ VE ADALETLİ TUTUMUMUZU SÜRDÜRÜYORUZ

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, başta Kıbrıs olmak üzere Azerbaycan, Libya, Kosova, Bosna Hersek, Katar, Somali ve daha birçok coğrafyada başarıyla görev yapmakta; kardeş, dost ve müttefik ülkelerin haklı davalarına destek vermeyi sürdürmektedir.

Gazze ile ilgili ilk günden bu yana sergilediğimiz insani ve adaletli tutumumuzu bugün de sürdürüyoruz.

İsrail’in işgali son bulmadan sorunun çözülemeyeceğini; egemen ve bağımsız Filistin devletinin bir an önce kurulması gerektiğini tekrar ifade ediyoruz.

Sayın Bakanımız yılın son gününde;

– Beraberinde Türk Silahlı Kuvvetleri Komuta Kademesi ile Adana’daki 10’uncu Tanker Üs Komutanlığı, Doğu Akdeniz’de görev yapan TCG GÖKOVA fırkateyni ile Kilis Çıldıroba’da bulunan Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanlığında inceleme, denetleme ve ziyaretlerde bulunarak Mehmetçiklerimizin yeni yılını kutlamış,

– 3 Ocak’ta ise İtalya’nın Ankara Büyükelçisini kabul etmiştir.

TSK, EĞİTİM VE TATBİKATLARA DEVAM EDİYOR

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, hâlihazırda yürüttüğü tüm operasyonları ve görevlerinin yanı sıra;

–  Karada, denizde ve havadaki etkinlik ve caydırıcılığını daha da artırmak,

– Personelinin niteliklerini geliştirmek maksadıyla ulusal ve uluslararası eğitim ve tatbikat faaliyetlerini de aralıksız sürdürmektedir. Bu kapsamda,

– 3 Ocak’ta NATO Güvence Tedbirleri kapsamında Havadan İhbar Kontrol uçağımız tarafından Romanya hava sahasında uçuş görevi başarıyla icra edilmiştir.

– 7-16 Ocak 2024 tarihleri arasında ise Marmara ve Ege Denizi ile Doğu Akdeniz’de DENİZKURDU-I Tatbikatı’nın icra edilmesi planlanmaktadır. Diğer taraftan;

– Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ait ALS BUTRINTI ile Almanya Deniz Kuvvetleri unsuru FGS OLDENBURG tarafından İzmir’e,

– Almanya Deniz Kuvvetlerine ait FGS BADEN WUERTTEMBERG tarafından ise Mersin’e liman ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. Ayrıca,

Ankara’da icra edilen “88’inci Büyük Atatürk Koşusu Şampiyonası”nda Türkiye Şampiyonu olan TSK Spor Gücü Kır Koşusu Takımımızı bir kez daha kutluyoruz.

Yine 100’üncü Yıl TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri kapsamında teşvik ödülüne layık görülen Millî Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doçent Doktor Muhammet Deveci’yi bir kez daha kutluyor, kendisine çalışmalarında başarılar diliyoruz.

MİNİ AKILLI MÜHİMMAT’IN, MİLKAR’IN VE HİSAR-O’NUN KABUL TESTLERİ TAMAMLANDI

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ve teşvikiyle mütemadiyen geliştirilen yerli ve millî savunma sanayi ürünü silah sistemleriyle Türk Silahlı Kuvvetlerimizin imkân ve kabiliyetleri her geçen gün daha da artırılmaktadır. Bu kapsamda;

Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca çeşitli miktarlarda “Mini Akıllı Mühimmat”, “Elektronik Taarruz Sistemi MİLKAR” ve “Hisar-O Füzesi”nin muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır.

Sayın Bakanımız, 3 Ocak’ta Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen yerli ve millî savunma sanayimizin ulaştığı seviye, gelecek hedefleri ve kritik projelere ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı’na katılım sağlamıştır.

Söz konusu toplantıda;

– Askerî gemi projeleri kapsamında Uçak gemisi tasarım aşaması,

– MİLGEM 9-10-11-12’nci gemileri, açık deniz karakol, yeni tip çıkarma ve yeni nesil mayın avlama gemileri ile millî hücumbotun inşası,

– Envanterdeki İHA/SİHA’lara yenilerinin eklenmesi, yeni kabiliyetler kazandırılması ve lojistik desteklenebilirliğinin sağlanmasına yönelik projeler karara bağlanmıştır.

Ayrıca;

– Millî Muharip Uçak KAAN’ın gelecek dönem faaliyetleri, HÜRKUŞ uçaklarının ve GÖKBEY helikopterlerinin tedarikleri ile Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçaklarının lojistik gereksinimleri,

– Yeni füze, radar, elektronik harp, haberleşme, muhtelif silah, mühimmat ve teçhizatlar, hava savunma sistemleri ile uydu ve uzay sistemleri gibi geniş bir yelpazede çok sayıda proje için de karar alınmıştır.

ÖĞRENCİ VE PERSONEL TEMİNİ SÜRÜYOR

Personel ve askerî öğrenci alım/temin faaliyetlerimiz planlandığı şekilde devam etmektedir. Bu kapsamda;

– Millî Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kuvvet Komutanlıkları ve Millî Savunma Üniversitesine Memur Temini ile Kariyer Uzman Yardımcısı Temini Duyuruları yayımlanmıştır.

– Millî Savunma Üniversitesi Askerî Öğrenci Aday Belirleme Sınavı başvuruları ise 3-30 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılabilecektir.

Bakanlığımızda ve şanlı ordumuzda görev yapmak isteyenleri bekliyoruz.

Sonuç olarak dünyanın en güçlü ordularından biri olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, asil milletimizin sevgisi ve güveninden aldığı ilhamla;

–  Bekamıza yönelen her türlü tehdit ve tehlikeyi bertaraf etmeye,

–  Ülkemizin savunma ve güvenliği için var gücüyle çalışmaya,

– Üstlenmiş olduğu tüm görevleri, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da başarıyla yerine getirmeye devam edecektir.

Ayrıca Basın Meslek İlkeleri çerçevesinde; gece gündüz demeden her türlü şartta büyük bir özveri ile çalışan basın emekçilerimizin “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü şimdiden kutluyor, tüm basın mensuplarımıza çalışmalarında başarılar diliyoruz.

AdminAdmin