FETHİYE
Giriş Tarihi : 20-07-2023 15:13

Fethiye’de İspermeçet Balinaları Görüntülendi

Fethiye’de İspermeçet Balinaları Görüntülendi

Fethiye’de İspermeçet Balinaları Görüntülendi

Deniz Memelileri Araştırma Derneği, geçen haftaki seferlerinde Fethiye sularında, sürü halindeki ispermeçet balinalarını görüntülediklerini duyurdu.

Deniz Memelileri Araştırma Derneği, Akdeniz'de yürüttüğü araştırma seferinde Kaş ve Fethiye sularındaki ispermeçet balinalarını görüntüledi.

Deniz Memelileri Araştırma Derneği yaptığı açıklamada, Türkiye’de yerel araştırma kapasitelerinin geliştirilmesine büyük önem veren bu proje, gagalı balinalar ve kaşalotlar başta olmak üzere afalina ve çizgili yunusların da dahil olduğu deniz memelileri hakkında veri toplamaktadır. DMAD, her sezon seferler düzenleyerek hidrofon, gözlem, fotoğraflama yöntemleri ile hem tehditleri kayıt altına alıyor hem de bölgede var olan deniz memelileri için en önemli alanları haritalıyor. Bunun yanı sıra DMAD, genç araştırmacıların deniz çevresi konusundaki farkındalığını artırmak ve insanları doğa korumaya aktif bir şekilde dahil etmek için maksimum potansiyeli yaratmak adına, fotoğrafik kimlikleme ve coğrafi bilgi sistemleri konusunda atölyeler düzenlemektedir diyerek proje hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Sefere katılan dernek üyelerinden Leyla İsrapilova, tekneyle Doğu Akdeniz'i tarayarak balina ve yunus popülasyonlarını araştırdıklarını, özellikle de yaz aylarında yoğun olarak bu hayvanlarla karşılaştıklarını söyledi.

Balina ve yunuslarla özellikler yaz aylarında çokça karşılaşmakla birlikte ilkbahar ve sonbaharda da karşılaşabiliyoruz. Türkiye'de düzenli olarak bulunuyorlar. Seferimiz yeni bitti ve bir hafta önce gördük bu hayvanları. Yaklaşık 15-20 bireyle karşılaştık. 

Yetişkinler yemek aramak için su altına daldığında biz de uzaktan onların kuyruklarını gördük. Yaklaştığımızda, yüzeyde ise yavrularını gözlemledik. Yavrular çok derine dalamıyorlar. Anneler avlanırken yüzeyde bekliyorlar. Yavrularının yanında da iki tane bakıcı yetişkin dediğimiz birey vardı. Derine inenlerle beraber çok daha kalabalık bir gruba rastladık diyebiliriz.

AdminAdmin