GÜNCEL
Giriş Tarihi : 17-11-2023 18:00

“Dünya Prematüre Günü” Muğla’da Kutlandı

“Dünya Prematüre Günü” Muğla’da Kutlandı

Her yıl 17 Kasım’da “Dünya Prematüre Günü” kutlamaları sebebiyle Muğla Eğitim Araştırma Hastanesi’de bir etkinlik düzenleyerek Mor balonlarlar mor renklerle farkındalık oluşturdular.
Gebeliğin otuz yedinci haftasını tamamlamadan erkenden dünyaya gelen bebeklere prematüre denir. Yaklaşık olarak her on bebekten biri prematüre doğar. Yaşamın kenarında büyük mücadele veren minik kahramanlarımızdır onlar. Dünyada ve ülkemizde beş yaş altı bebek ölümlerinin en sık nedenini oluşturan prematürelik ile ilgili sorunlara dikkat çekmek ve farkındalığı arttırarak sürdürmek için her yıl 17 Kasım “Dünya Prematüre Günü” olarak kutlanmaktadır. 
Mor renk birçok anlamı yanında, hassasiyet ve istisnai durumun rengidir ki prematüre bebekler için çok uygun bir simgedir. Onlar hassastır, çok kolay incinebilirler ve istisnai bir bakım gerektirirler.
Gelecek neslin kaderi erken doğumların önlenmesi ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için tüm toplumların birlikte yürütülecekleri ortak çalışmalar, ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlayan ilerlemelerin kaydedilmesi her kadının riskleri tanımlamak ve yönetmek için hamilelik öncesinde ve sırasında kaliteli sağlık hizmetlerine erişebilmesi büyük bir önem taşımaktadır.
Erken doğumların önlenmesi, ölü doğumların ve anne ölümlerinin azaltılması konusunda kaydedilen ilerlemeye de katkıda bulunacaktır. Erken doğumun önlenmesi ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi için iki koldan yürütülecek çalışmalar, ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlayan daha sağlıklı bireylerin ve toplumların da temelini oluşturacaktır.
Etkinlik kapsamında konuşan Yeni doğan uzmanı Doç. Dr. Nilay HAKAN, yaptığı açıklamada “Bizler bu konuda deneyimli bir ekibe sahibiz, prematüre ve yeni doğan bakımını sevgiyle ve ilgiyle sunan hekim arkadaşlarım, hemşirelerimiz, yardımcı sağlık personeli ve prematüre ailelerle birlikte el ele büyük bir aile gibi dayanışma ve işbirliği içinde çalışıyoruz. Prematüre bebeklerin topluma, ailelerine sağlıklı ve sekelsiz birer birey olarak kazandırılması en büyük amacımızdır. Prematüre bebeklerin beslenmesi, büyüme ve gelişme sorunlarının taburculuk sonrası süreçte de devamı konusunda insanlarda farkındalık oluşturmak, onları bilgilendirmek amacıyla “17 Kasım Dünya Prematüre Günü” olarak kutladığımız bu etkinlikte prematüre bebeklerimiz ve aileleriyle uzun soluklu takiplerimizin neticesini görüp burada hep birlikte  olmak çok anlamlı dedi.”
Prematüre bebeklerin sorunlarıyla ilgili farkındalığı artırmak ve Prematüre bebeklerin yaşam hakkına dikkat çekmek amacıyla yapılan “Dünya Prematüre Günü” etkinliği, hastane yöneticilerimizin katılımıyla hastanemizin yemekhanesinde gerçekleştirildi. Minik kahramanlarımızın hikayelerinin olduğu pano ve gelişim süreci resimleri oldukça ilgi gördü. 
Prematürelik bir hastalık değildir, ancak prematüreler uygun kalitede bakım alamazlarsa birçok hastalıkla yaşamak zorunda kalırlar. O nedenle prematüre doğumların mutlaka kaliteli bakım verebilen yenidoğan yoğun bakım ünitelerine sahip hastanelerde gerçekleşmesi ve yeni doğancıların bakımında olması gereklidir.
Küçücük bedenlerinde büyük mücadele hikayeleri olan  minik kahramanlarımızın günü kutlu olsun.

AdminAdmin