FETHİYE
Giriş Tarihi : 17-08-2023 10:57

Fethiye’de 2 Bin Yavru Deniz Kaplumbağası Denizle Buluştu

Fethiye’de 2 Bin Yavru Deniz Kaplumbağası Denizle Buluştu

Fethiye’de 2 Bin Yavru Deniz Kaplumbağası Denizle Buluştu

Fethiye ‘deki kumsallarda, DEKAMER’in verilerine göre 100 civarında deniz kaplumbağası (caretta caretta) yuvası tespit edildi ve yuvalardan çıkan yaklaşık 2 bin yavru denize ulaştı.

 

Fethiye’de Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) tarafından Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi’ndeki kumsallarda, deniz kaplumbağası nüfusunun korumak amacıyla çalışmalar yürütüldü.

 

 

İlçedeki sekiz buçuk kilometrelik kumsalda, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen proje çerçevesinde yuvaların koruma altına alındığı DEKAMER Müdür Yardımcısı Doktor Doğan Sözbilen tarafından bildirildi.

Ayrıca, yuvaların DEKAMER görevlilerince kontrol edildiği ve bölgede yaralanan deniz kaplumbağalarına müdahale edilip kaplumbağaların tedavisinin sağlandığı da belirtildi.

 

 

“KORUMA OLMASAYDI BELKİ DE FETHİYE’DE CARETTA OLMAYACAKTI”

 

Sözbilen, “Fethiye’de caretta carettaların yuva sayısı uzun süredir sabit gidiyor. Kötüye gidiş yok, bu popülasyon açısından sevindirici. Uzun süredir koruma çalışmaları yapılması bölgede neler olduğunu anlayabilmemizi sağlıyor. Bu yüzden çalışmaların sürekliliği çok önemli” dedi.

 

“Büyük ihtimalle bizim koruyup denize yolladığımız kaplumbağa kadar da ölenler oluyor” diyen Sözbilen, “Buradaki koruma çalışması olmasa belki de Fethiye’de caretta popülasyonu olmayacaktı. Fethiye kumsalında geçtiğimiz 10 yılda sabit bir popülasyon var” açıklamasını yaptı.

 

 

“KORUMA ÇALIŞMALARININ DEVAMI ÖNEM TAŞIYOR”

 

Fethiye’de üç farklı alanda çalışma yürütüldüğünü ifade eden Sözbilen, konuşmasına şunları da ekledi: “İlçe genelde çakıllı ve taşlı yapıya sahip. Bu da serin bir kuluçka dönemi sağlıyor. Yüksek sıcaklıklar dişi, düşük sıcaklıklar erkek üretiyor.”

 

Ayrıca Sözbilen, kumların yapısının deniz kaplumbağalarını nasıl etkilediğini de açıkladı: “Kumlu yapısı olan birçok kumsalımızda dişi oranın fazla olduğunu görüyoruz. Fethiye kumsalının çakıllı yapısı dolayısıyla biraz serin ve yavru çıkışlarında erkek oranı biraz daha yüksek. Önceki yılardaki veriler bunu gösteriyordu.”

 

Bunların yanı sıra Sözbilen, “İklim değişikliğiyle ileride dişileşmeye doğru gidecek bir popülasyon olursa Fethiye’den çıkacak erkek yavru sayısı önem arz ediyor. Bu yüzden koruma çalışmalarının devamı önem taşıyor” dedi.

 

MUĞLA’NIN TÜM KUMSALLARINA ULAŞMAYA ÇALIŞTIĞINI BELİRTTİ

 

Sözbilen; Fethiye’deki Çalış, Yanıklar ve Akgöl’ün resmi yuvalama alanı olduğunu ve Muğla’nın tüm kumsallarına DEKAMER’in ulaşmaya çalıştığını anlattı ve koruma çalışmasının yerel halk, bölgedeki sivil toplum kuruluşları ile kamu kurumlarıyla iş birliği içinde sürdüğünü belirtti.

Deniz kaplumbağalarının mavi sulara yolculuğunun eylül sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

AdminAdmin