GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-01-2024 21:48

MUĞLA MARİFET OKULU ÖĞRENCİLERİ EKMEĞİN SERÜVENİNİ KEŞFETTİ

MUĞLA MARİFET OKULU ÖĞRENCİLERİ EKMEĞİN SERÜVENİNİ KEŞFETTİ

(Meğer Ne Çok El Değiyormuş Bir Lokma Ekmeğe)

İlim Yayma Cemiyeti Muğla Şubesi Marifet Okulu öğrencileri ekmeğin hangi aşamalardan geçerek sofraya geldiğini anlamak ve bir somun ekmeğin, bir yuvarlak simidin ne emeklerle yapıldığını keşfetmek için yollara düştü. 
Buğday tarlasından, hasada, değirmenden, fırına ekmeğin seruvenini inceleyen Marifetliler, her aşamada kaç kez el değdiğini gözlemleyerek deneyimlediler. 

Buğday tarlasına Ekim ayında ekilen ve henüz yeni çimlenen buğdayları inceleyen öğrenciler, buğday ekme, çift sürme aşamalarını öğrendiler. 
Hasat sonrası öğütülmek üzere değirmene gelen buğdayların öğütülme sürecini bizzat değirmene giderek deneyimlediler. 
Değirmene tahıl attılar, mısır öğüttüler, un elde ettiler. 

Daha sonra fırına gidip hamur karma, dinlendirme, şekil verme ve pişirme aşamalarını gözlemleyen Marifetliler bir somun ekmeğin, bir yuvarlak simidin en az 25 kez el değerek, onlarca emek sonucu sofraya geldiğini bir kez daha gördüler.
25. el değmesiyle meşhur Muğla simitlerini ağızlarına götürerek tatmanın lezzetini yaşayan öğrenciler, ekmeğin serüvenini çok daha iyi anladılar. 

Bunca emeğin ve uzun bir zamanın sonunda sofraya gelen ekmeğin arkasındaki zahmeti gören öğrenciler, ekmeği atmamaya ve israf etmemeye daha fazla özen göstereceklerini söylediler.

AdminAdmin