GÜNCEL
Giriş Tarihi : 24-01-2024 10:06

Su Ürünleri Üretiminde Cumhuriyet Tarihinin Rekoru

Su Ürünleri Üretiminde Cumhuriyet Tarihinin Rekoru

AKAN YUMAKLI: “SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNDE CUMHURİYET TARİHİNİN REKORUNU KIRACAĞIMIZI ÖNGÖRÜYORUZ”

2023 yılına ait kesinleşmiş rakamlar TÜİK tarafından 2024 Haziran ayında açıklanacak olmakla birlikte geçtiğimiz yılın su ürünleri üretiminde yeni bir rekora imza atılması bekleniyor. T

arım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı,​ 2022 yılında Cumhuriyet tarihinin rekoru olan 849 bin 808 tonluk, avcılık ve yetiştiricilikten elde edilen toplam üretim miktarının 2023 yılında yeni bir rekorla 900 bin-1 milyon ton düzeyine ulaşmasını öngördüklerini bildirdi.​

Yumaklı, Bakanlık olarak su ürünleri ve balıkçılık sektörüne büyük önem verdiklerin ifade ederek, “Balıkçılarımıza ve yetiştiricilerimize vermiş olduğumuz desteklerin ve uygulanmaya koyduğumuz projelerin meyvelerini almaya devam ediyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz yılın su ürünleri üretiminin 900 bin-1 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesini ve Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunu kıracağımızı öngörüyoruz.

Ayrıca son yıllarda yetiştiricilikten elde edilen üretime bağlı olarak sürdürülebilir artış eğilimi gösteren su ürünleri üretimimiz, ihracattaki artış ile birlikte dünyada dikkat çeken bir ivme yakalamıştır. Balıkçılık ve su ürünleri sektöründe net ihracatçı konumundaki ülkemiz, her geçen yıl başarılarına yenilerini ekliyor. Bu alanda Türkiye Yüzyılı’na yakışır yeni başarı hikâyelerini yazmaya devam edeceğiz inşallah” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRK SOMONU MARKALAŞTI

Su ürünleri yetiştiriciliğinde de üretim artışının devam ettiğine işaret eden Bakan Yumaklı, bu alanda üretimin 2023 yılında 550 bin ton civarında gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi. Yumaklı, markalaşma yolunda önemli mesafeler kateden “Türk Somonu” yanında alabalık yetiştiriciliğinde son senelerde ciddi artışlar gerçekleştiğini vurgulayarak aynı durumun çipura ve levrek için de geçerli olduğunu belirtti.

Yumaklı, geçen sene verimli bir sezon geçiren balıkçıların, hamsinin çok miktarda av vermesi ile 300 bin ton civarında bir av rakamına ulaşmasını öngördüklerine dikkati çekerek, “Ayrıca bu sezonda çaça, sardalya ve deniz salyangozunda iyi miktarda av verimi elde edilmiştir. İç sularımızdaki su ürünleri avcılığının ise 30 bin ton civarında olacağını tahmin ediyoruz.” Bilgisini aktardı.

Su ürünleri politikalarının ana hedefinin, deniz ve iç sulardaki su ürünleri kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir işletilmesini sağlamak olduğunun altını çizen Yumaklı, Bakanlığa bağlı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün faaliyetlerini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu doğrultuda sürdüreceğini kaydetti.

KAÇAK AVCILIĞIN ÖNLENMESİNE YÖNELİK DENETİMLER 2023 YILINDA DA SÜRDÜ

Tarım ve Orman Bakanlığı, denizlerde ve iç sularda su ürünleri kaynaklarının korunması ile sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla 2023 yılında da kaçak avcılığın önlenmesine yönelik denetimlerini 7/24 esasına dayalı sürdürdü.

Bu kapsamda, paydaş kurumların da desteği ile 2023 yılında gerçekleştirilen denetimlerde yasa dışı avcılık yapan 78 adet gemiye el konuldu, 171 bini aşkın denetimde 74 milyon TL idari para cezası uygulandı.

AdminAdmin