GÜNCEL
Giriş Tarihi : 06-07-2023 09:42

CHP’li Büyükşehir Belediyesinin “DEMOKRASİ SINAVI”

CHP’li Büyükşehir Belediyesinin “DEMOKRASİ SINAVI”

CHP’li Büyükşehir Belediyesinin “DEMOKRASİ SINAVI”

Disk/Genel İş Sendikası seçiminde CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün desteklediği adayın karşısındaki listede yer aldığı için önce 3 gün yevmiyesi kesilen, ardından da işten çıkarılan işçi, belediyeye açtığı davayı kazandı.

Mahkemenin işçinin göreve iadesi yönündeki kararına rağmen CHP’li belediye istinaf mahkemesine itirazda bulundu.

İstinaf Mahkemesince de işçi lehine onanan karar sonrası göreve iadesi için belediyeye başvuran işçi, şimdi CHP’li belediyenin bu demokrasi sınavında nasıl bir karar vereceğini merakla bekliyor.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü (MUSKİ) Abone İşleri Daire Başkanlığında çalışan Ramazan Bozoğlu'nun, Disk/Genel İş Sendikası seçimlerinde CHP'li Belediye Başkanı Osman Gürün'ün desteklediği adayın karşısındaki listede seçime girdiği gerekçesi ile işten atıldığı iddia edildi.
DİSK/GENEL-İŞ Sendikası Muğla 2 Nolu Şubesi'nin seçimli 1. Olağan Genel Kurulu 14 Ağustos 2022’de yapıldı. Dört adayın yarıştığı genel kurul öncesi delege seçimlerinin ardından başkan adaylarından Heybet Özman üyelerle kahvaltıda buluştu. Özman burada, "Biz tekneyi değil kaptanı değiştiriyoruz" dedi.
İŞ AKDİ SONLANDIRILDI
Yerel basında da yer alan açıklamanın ardından Özman ile hareket eden MUSKİ çalışanı Ramazan Bozoğlu'na, haberi paylaştığı ve "İşverenin itibarını zedeleyici söz ve davranışta bulunduğu" gerekçesiyle "Üç yevmiye kesme cezası" verildi. 
Cezaya 20 ve 21 Temmuz'da itiraz eden Bozoğlu'nun, 21 Temmuz günü yine savunması alınmadan disiplin kurulu toplanarak, "Kurumun itibarını küçük düşürücü eylem ve söylem maddesi" uyarınca aynı suçu tekrardan işlediği gerekçesiyle iş akdinin sonlandırmasına karar verdi.
HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATTI
Bozoğlu, yaşanan sürecin ardından CHP’li Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü’ne karşı kamu gücünün kötüye kullanıldığı gerekçesiyle “işe iade talebiyle” hukuk mücadelesi başlattı.
Muğla İş Mahkemesinde görülen davada Bozoğlu, mahkeme heyetine SGK ve işyeri kayıtları ile tanık beyanları ve bilirkişi raporunu da delil olarak sundu.
İŞE İADESİNE KARAR VERİLDİ
Mahkeme heyeti, davacının iş akdinin feshinin geçersizliğine işe iadesine karar verdi. Mahkeme ayrıca dav harçlarının, vekalet ücretlerinin ve yargılama giderlerinin de davalıdan tahsil edilmesine hükmetti. 
YENİDEN İŞ BAVURUSU YAPTI
İşe iadesine karar verilen Bozoğlu, MUSKİ’ye yeniden iş başvurusunda bulundu. Bozoğlu şimdi CHP’li belediyenin 6 Temmuz’a kadar hakkında vereceği kararı bekliyor.
Bozoğlu, kendisiyle birlikte başka kişilerinde işten çıkarıldığını söyledi.
6 TEMMUZ’U BEKLİYOR
Haksızlığa uğradığını dile getiren Bozoğlu, “Benle beraber bazı arkadaşlarımız da işten çıkarıldı. Bu hukuk dışı olay nedeniyle hem maddi hem de manevi olarak mağduriyet yaşadım. Haksızlığa uğradım. Ama adalete olan güvenim tamdı ve adalet tecelli etti. Yüce mahkeme yeniden işe iade edilmem yönünde karar verdi. Belediye yetkilileri karara itiraz etse de istinaf mahkemesi de kararı lehime onadı. 6 Haziran’da noter ve MUSKİ'ye mahkeme kararı ile başvuru yaptım. Yasal süre 6 Temmuz'da bitiyor. Kurumun kararını bekliyorum." diye konuştu.
“SENDİKA SÖZLEŞMESİNDE TEKRAR İŞE BAŞLATACAĞINA DAİR MADDE BULUNUYOR” 
Bozoğlu, mevcut sendika sözleşmesinde; mahkemeyi kazanan işçinin, idare tarafından açıkta geçen sürelere dair ücret ve diğer haklara ilişkin mahkeme kararı gereği işçiye hak ettiği ödemeyi yapacağı ve işe başlatacağına dair bir madde olduğunu da sözlerine ekledi. 
CHP’Lİ BAŞKANIN DESTEKLEDİĞİ ADAY KAZANMIŞTI
Dört adayın yarıştığı genel kurulda, iki başkan adayı Heybet Özman ve Yücel Avcı’nın oyları 88-88 eşit çıkmış, Menteşe İlçe Seçim Kurulu, kurucu başkan Avcı'nın itirazını haklı bulup, diğer aday Özman'ın bir oyu iptal etmiş ve 88-87 Yücel Avcı başkan olmuştu.

AdminAdmin