MUĞLA
Giriş Tarihi : 08-09-2023 12:27

Zurnanın Tarihsel Yolculuğu Söyleşisi Yapıldı

Zurnanın Tarihsel Yolculuğu Söyleşisi Yapıldı

Zurnanın Tarihsel Yolculuğu Söyleşisi Yapıldı

Muğla Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Zurnazen Festivali için söyleşi ve dinleti programı düzenledi.

Dünya’da ilk ve tek olan Uluslararası Zurnazen Festivali için Muğla Büyükşehir Belediyesi Prof.Dr.Cenk Güray, Öğretim Görevlisi Ali Fuat Aydın ve Öğretim Görevlisi Yunus Emre’nin katılımlarıyla söyleşi ve dinleti programı düzenledi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşi programına 8.Uluslararası Zurnazen Festivali’nde sahne alan zurna üstatları da katıldı.

 

 

Cenk Güray; “Zurna Anadolu kültürü için taşıyıcı bir enstrüman”

Zurna çalgısının önemi, tarihsel olarak nasıl aktarıldığı, nasıl yayıldığı, insanlık tarihi açısından önemi, Anadolu coğrafyasına gelişi ve bu coğrafyada zurnanın taşıdığı kültürel öğelerin konuşulduğu Uluslararası Zurnazen Festivali söyleşisinde konuşan Prof.Dr.Cenk Günay dünyada ilk olan bu festivali uzun yıllardır yakından takip ettiklerini söyledi ve Zurnazen Festivali’ne söyleşi programını ekleyen Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti.

 

 

Yunus Emre; “Zurnanın geçmişi eski Mısır’a kadar dayanıyor”

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi İcra Sanatları Fakültesi Öğretim üyesi ve aynı zamanda 8.Uluslararası Zurnazen Festivali’nde sahne alan Yunus Emre’de söyleşide 19-20 yıldır zurna çalgısıyla

ilgilendiğini, zurnanın çok geniş bir dünya coğrafyasında görülen bir çalgı olduğunu söyledi. Zurnanın Anadolu’da Tarihsel Yolculuğu’nu katılımcılara anlatan Yunus Emre geçmişi eski Mısır’a kadar dayanan zurnanın Anadolu’ya Orta Asya’dan göçlerle geldiğini varsaydıklarını, yapı materyalinin ağaç olması nedeni ile zurnanın arkeolojik kalıntılardan bulunamadığını bu nedenle de tarihsel varoluşunun tam olarak bilinemediğini belirtti.

 

 

Ali Fuat Aydın; “Zurna mehterden, orta oyununa, düğünlerden yağlı güreşlere hep hayatımızda”

Zurnazen Festivali söyleşisine katılan Öğretim Görevlisi Ali Fuat Aydın’da zurna isminin araştırıldığında Farsçadan geldiğini, etimolojisinin etkinliklerde çalınan çalgı olduğunu söyledi. Zurnanın Trakya-Edirne bölgesi, Ege’de Aydın-Muğla bölgesi, Kırşehir ve Tokat bölgelerinde daha fazla çalındığını söyleyen Ali Fuat Aydın tarihsel yolculuğunda zurna mehter, orta oyunu, yağlı güreş, deve güreşleri, düğün, asker eğlencelerinde yaygın olarak kullanıldığını belirtti.

AdminAdmin