MARMARİS
Giriş Tarihi : 03-09-2023 14:20

Sinpaş, Marmaris Milli Parkı'na Foseptik Atık Dökecek İddiasıyla Gündemde

Sinpaş, Marmaris Milli Parkı'na Foseptik Atık Dökecek İddiasıyla Gündemde

Sinpaş, Marmaris Milli Parkı'na Foseptik Atık Dökecek İddiasıyla Gündemde

Marmaris Kent Konseyi, Sinpaş’ın, Marmaris’te otel projesinde atıkları denize dökmek için çalışma yaptığını ifade etti. Açıklamada, “Proje, Marmarisimizin doğasını mahvedecek ve halkı pislik içinde bir denize mahkûm edecektir” denildi.


Muğla’nın Marmaris ilçesi Kızılbük’te ‘doğayı talan eden’ Sinpaş GYO’nun denize foseptik atık için boru hattı döşediği öne sürüldü. Olay yerinde görüntü çeken yaşam savunucuları ‘kanalizasyonun deniz içine deşarj edileceğini’ söyledi.


Muğla Büyükşehir Belediyesi Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’na “Sinpaş inşaatının su ve kanalizasyon altyapısı yoktur, sağlamamız da mümkün değildir” raporu vermişti. Ama bakanlık bu raporu ‘görmezden gelerek‘ Sinpaş’a ‘ÇED olumlu’ kararı vermişti. Konu hakkında basın açıklaması yapan Marmaris Kent Konseyi, boru döşenmesiyle Marmaris Limanı’nın atık çukuruna döneceğini belirtilerek karardan dönülmesini istedi. 

 


Marmaris Kent Konseyi'nin açıklaması şu şekilde devam etti:


•    Hangi siyasi partiden olursa olsun, tüm belediye yönetimlerine bir sorumuz var: 46 bin metrekare inşaat hakkı olan bir ruhsata, ruhsat ruhsatı ile 122 bin metrekare inşaat hakkı sözleşmesi hukuka uygun mudur?


•    Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin Bakanlık'a sunduğu, 'Sinpaş inşaatının su ve izolasyon işlemleri yoktur, sağlamamız da mümkün değildir' şeklindeki itiraz raporuna rağmen bakış açısının dikkate alınmaması geldi. Sinpaş'a 'ÇED olumlu' vererek, Marmaris'i büyük bir istila sorunuyla baş bıraktı.


•    Bugün geldiğimiz nokta Sinpaş'ın tüm bu usulsüzlüklere sırtını dayayarak kanalizasyonunu ve atık sularını denize vermek için denizin içine boru döşemesidir. Milli parkta talan yetmezmiş gibi Marmaris denizini bir fosseptik çukuruna çevirmeye kararlıdır.

 

 

NE OLMUŞTU?


Marmaris’in İçmeler Mahallesi Kızılkum mevkiinde Emin Hattat tarafından 30 yıl önce inşaatı başlatılan otel, 2009’da Sinpaş Holding’e satılmıştı. 1988’de Hattat Ailesi tarafından Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla, 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başlamıştı. Fakat 550 oda, bin 100 yatak kapasiteli otel bitirilmemişti. Emin Hattat, 2006’da iflas edince de inşaat tamamen durmuştu. Sinpaş Holding, 2010 başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye bin 400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler’de belediyenin fen işleri müdürlüğüne başvurmuştu. Belediyeyse imar planında belirtilen hükümler çerçevesinde konut yapımına izin vermemişti.
Muğla Valiliği’yse devam eden Kızılbük Wellness Resort inşaatı için 13 Ağustos 2021’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararını vermişti.

AdminAdmin