BİK
Giriş Tarihi : 26-12-2023 15:00

Basın İlan Kurumu, deprem bölgesindeki süreli yayınlara desteğini sürdürüyor

Basın İlan Kurumu, deprem bölgesindeki süreli yayınlara desteğini sürdürüyor

 

Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu, 26 Aralık tarihinde gerçekleştirdiği 2023 yılının son toplantısında, deprem bölgesindeki basın kuruluşlarına yönelik alınan önlemlerin süresinin uzatılmasını, resmî ilan ve reklam yayımıyla alakalı süreli yayınlar hakkında yapılan işlemleri, basın çalışanlarının borç para taleplerini ve diğer idari konuları görüşerek karara bağladı.

Deprem bölgesine ilişkin muafiyetler 1 Mayıs 2024’e uzatıldı

Toplantıda, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin etkilerinin halen devam etmesi nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Osmaniye illeri ile Gaziantep’in İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde yayımlanan süreli yayınlara yönelik alınan önlemlerin süresinin 1 Mayıs 2024 tarihine kadar uzatılması kararı alındı. Bu kapsamda belirtilen tarihe kadar bölgede yayın hayatını sürdüren gazetelerden asgari fiili satış, internet haber sitelerinden ise asgari ziyaretçi trafik şartları aranmayacak.

195 Sayılı Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun ve Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’ne Dair Kararlar

Resmî ilan ve reklam yayımıyla alakalı süreli yayınlar hakkında yapılan işlemlerin görüşülmesi neticesinde;

Rize’de bulunan bir internet haber sitesinin Kadro Bildirim Zorunluluğu ile Kadro Şartlarını, Siirt’te yayımlanan bir gazetenin Sayfa Düzeni ve Baskı Esasları Şartlarını, Balıkesir’de yayımlanan bir gazetenin Teslim Yükümlülüğü Şartını ihlal etmesi ve Erzurum’da yayımlanan bir gazetenin ise Sevk Edilen İlanı Zamanında Yayımlamaması sebebiyle 195 sayılı Kanun’un 49. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca Rize’deki internet haber sitesine 5 gün, Balıkesir’deki gazeteye 3 gün, Siirt’teki gazeteye 4 gün, Erzurum’daki gazeteye ise 10 gün süreyle resmî ilan ve reklam kesme müeyyidesi uygulanmasına karar verildi.

Borç para ve yardımlar

Basın İlan Kurumu, basının desteklenmesine yönelik faaliyetleri kapsamında, Kurumun Teşkiline Dair 195 sayılı Kanun’un 2. maddesinin üçüncü ve beşinci fıkraları ile Basın İlan Kurumu Yönetmeliği ve 68 Sayılı Genel Kurul Kararının ilgili hükümleri uyarınca, basında fikren ve bedenen çalışanlara faizsiz borç para vermekte ve yardıma muhtaç basın mensupları ile vefat edenlerin ihtiyaç sahibi ailelerine de maddi yardımlar yapmaktadır.

Bu kapsamda resmî ilan yayımlama hakkını haiz süreli yayınlarda fikren veya bedenen çalışan 28 kişinin borç talepleri kabul edilerek; 28 basın mensubunun her birine 6.000 Türk Lirası faizsiz ve 6/12/18/24 ay geri ödemeli toplam 168.000 Türk Lirası borç para yardımı yapılmasına karar verildi.

Toplantıda ayrıca, 2024 ve 2025 yıllarında Kontrol Kurullarında görev yapacak gazeteci üye adayları tespit edildi.

AdminAdmin