İSLAM’A GÖRE GÜZEL AHLAKIN ÖZELLİKLERİ

Serdar Cemal Hoca

17-01-2023 23:48

 

Güzel ahlak tanımı, sadece İslam dinine has birçok özellik ve nitelikle farklılık arz etmekte olup bu özelliklerden bazıları şunlardır:

 

Güzel ahlak vasfı insanlardan belli bir gruba has değildir

Yüce Allah (c.c.) birçok şekil, renk ve dilde insanlar yaratmış ve onları Allah’ın katında eşit kılmıştır. Bunların bir diğerine üstünlüğü imanı, takvası ve salih amel derecesine göredir. Yüce Allah (c.c.) şu ayette buna dikkat çeker: ‘’Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık. Ve birbirinizle tanışmanız için sizi kavimlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah yanında en değerli olanınız, O’ndan en çok korkanınızdır. Şüphesiz Allah bilendir, her şeyden haberdardır.” (Hucurat, 13)

 

Güzel ahlak, müslümanın sosyal ilişkilerinde  fakiriyle zenginiyle, yüksek veya alt tabakasıyla, zencisiyle beyazıyla arabı ve arap olamayanıyla bütün insanlara eşit davranma erdemini öğreterek farkındalık oluşturur.

 

Müslüman Olmayanlara Ahlaklı Olmak

Yüce Allah (c.c.) bize, yaratıkların tümüne güzel ahlakla davranmamızı emreder. Zira adalet, iyilik, merhamet gibi sıfatlar, müslümanın kafir veya Müslüman herkesle iletişiminde olması gereken asil bir davranıştır. Güzel ahlaklı olmak, müslüman olamayanları bu yüce dine davet ederken de özenle yerine getirilmelidir.

 

Yüce Allah (c.c.) bu konuda şöyle buyurmuştur: “Allah, sizin ile din uğrunda savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayana iyilik yapmanızı ve onlara adil davranmanızı yasaklamaz. Çünkü Allah, adaletli olanları sever.” (Mumtehine, 8)

 

Ancak Allah (c.c.), bize kafirlerle dost olmamızı ve onlar hala şirk ve küfür üzereyken onlara sevgi beslememizi de yasaklamıştır. Nitekim şu ayet bu noktaya  dikkat çekmektedir; “Allah yalnız sizinle din uğrunda savaşanları, sizi yurtlarınızdan çıkaranları ve çıkarılmanız için onlara yardım edenleri dost edinmenizi yasaklar. Kim onlarla dost olursa işte zalimler onlardır.” (Hucurat, 9)

 

 

 

Güzel ahlak sadece insanlara özgü değildir

Hayvanlara karşı ahlaki sorumluluğumuz

Peygamberimiz (s.a.v.), bir kadının, bir kediden dolayı cehenneme girdiğini haber verirken, kadının kediyi hapsederek ne kendisinin onu beslediğini ne de serbest bırakarak etraftan bir şeyler yemesine fırsat verdiğini ve bunun sonucunda cehennem ateşini hak ettiğini söyler. Bunun karşılığında çok susayan bir köpeğe su vermesi sebebi ile de Allah’ın bir adamın günahlarını bağışladığını bildirerek şöyle demektedir: “Bir kadın, doyurmadığı, yerdeki börtü-böcekle karnını doyurması için salmayıp bağlayarak açlıktan ölümüne sebep olduğu kedisi yüzünden cehenneme girdi.” (Buhari, 3140; Müslim, 2619)

 

Başka bir hadiste de “Bir adam yolculuktayken susadı ve bulduğu bir kuyuya inip su içti. Çıktığında susuzluktan dilini çıkarıp soluyan bir köpek gördü. Adam: “Anlaşılan bu köpek de tıpkı benim gibi susuzluk çekmiş!” dedi ve hemen kuyuya inerek çarığı ile su çıkarıp köpeğe içirdi. Bunun üzerine Yüce Allah (c.c.), onu bağışladı. Sahabiler: “Ey Allah’ın Resûlü, hayvanlara yaptıklarımızdan dolayı bize sevap var mı? diye sorunca Resûlüllah (s.a.v.): “Her canlıya yapılan iyiliğin mutlaka bir sevabı vardır.” (Buhari, 5663; Müslim, 2244) buyurdu.

 

 

 

Her canlıya yapılan iyiliğin mutlaka bir sebebi vardır. (Müslim)

 

Çevreyi Korumada Ahlakın Önemi

İslam, bizden yeryüzünü yaşatıp geliştirmemizi istemiştir. Bunun anlamı yeryüzünde çalışmak, üretmek, yaşam kalitesini geliştirmek, yeryüzünde bulunan kaynakları kullanırken israf etmemek, doğal düzeni bozmamak ve böylelikle dünya medeniyetini yüceltmeye katkıda bulunmaktır. Bozgunculuk ve doğayı tahrip etmek, ister insana, ister hayvana, isterse de bitkilere yönelik olsun fark etmeksizin İslam’ın kabul etmediği ve Allah’ın öfkesine sebep olan bir durumdur.  Çünkü Yüce Allah hayatın bütün alanlarına verilebilecek zararlara karşı insanları uyararak şöyle buyurmuştur: “Allah bozgunculuğu sevmez.” (Bakara, 205).

 

Hz Peygamber (s.a.v.) yeryüzünün imarı ve hayırlı işlerin hangi durum ve şartta olursa olsun ertelenmemesinin gerekliliğini vurgularken bunu insanların anlayışına şu şekilde sunar;   “Sizden biriniz kıyamet koparken bile, elinde bir fidan varda dikmeye gücü yetiyorsa, onu diksin.” (Sünen-i Ahmed, 12981)

 

Güzel ahlak hayatın bütün alanlarını kapsar

Aile

İslam bütün aile fertleri arasındaki ilişkilerde güzel ahlakın önemini vurgular. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v) “Sizin en hayırlınız ailesine en hayırlı olanınızdır. Ben aileme karşı sizin en hayırlınızım” (Tirmizi, 3895) demiştir.

 

Hz. Peygamber (s.a.v.) insanların en faziletlisi olmasına rağmen ev işlerini yapar, küçük ve büyük her konuda ailesine yardım ederdi. Hz. Aişe bu durumu şu şekilde açıklamıştır: “Peygamberimiz ev işlerinde hanımlarına yardım ederdi” (Buhari, 5048)  Bu, onlara bu gibi işlerde destek olur ve ev işlerinde yaptıklarının aynısını yapardı anlamına gelir.

 

Ayrıca ailesi ile şakalaşır ve onlara latifeler yapardı. Eşi Hz. Aişe (r.a.) anlatıyor; ‘Ben zayıf, ince belli, genç bir kızcağızken bir seferde Peygamberimizle birlikte  yolculuğa çıktım. Peygamberimiz (s.a.v.) bir yerde sahabilere: “Siz ilerleyin” dedi. Onlar gidince ikimiz arkada yalnız başımıza kaldık. Bana: “Gel seninle yarışalım” dedi ve koşmaya başladık. Ben kendisini geçtim. Aradan birkaç yıl geçmişti. Yine onunla birlikte bir yolculukta iken bir yerde sahabilere:“Siz ilerleyin” dedi ve ikimiz yine yalnız kaldık. “Gel yarışalım” dedi. O zamanlar ben kilo almış ve önceki yarışı da unutmuştum. Koşmaya başladık. Fakat bu sefer o beni geçti. Gülümseyerek: “Bu sefer benim seni geçişim, o gün beni geçişine bedel olsun” (Ahmet, 26277)

 

 

 

Ticaret

İnsanoğlu mal edinme ve servet sahibi olma isteğini gerçekleştirmek için birçok yolu deneyerek bazen helal haram demeden, bazen de haddini aşarak hırslarının peşinden koşabilir. İslam bu gibi aşırı tutku ve hırsları, güzel ahlak kuralları ile dizginleyip disipline etmek için birçok kural ve prensipler koymuştur. Bu kurallardan bazıları şunlardır:

 

İslam, tartıda haksızlık yapılmasını ve haddin aşılmasını yasaklamış, bunu yapana da birçok ceza tehdidinde bulunmuştur. Bu konuda Yüce Allah (c.c.) şöyle buyurur; “İnsanlardan alırken ölçüp tarttıklarında tam, onlara vermek için ölçüp tarttıklarında ise noksan yapan hilekârlara yazıklar olsun!”  (Mutaffifin, 1 – 3)

Hz. Peygamberin (s.a.v.) de buyurduğu gibi İslam, alışverişte esneklik ve hoşgörüye teşvik eder. Nitekim şu hadis bu konuya dikkat çekmektedir: “Allah, alış verişinde ve muamelesinde müsamaha (hoşgörü) gösteren kişiye merhamet etsin” buyurdu” (Buhari, 1970).

GÜZEL AHLAKLI DAVRANIŞLAR

 

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem, peygamber olmadan önce de herkesin hayran kaldığı üstün bir ahlâka sahipti. Peygamberimiz:

 

Herkesle iyi geçinirdi.

Kimseyi incitmezdi.

Kimseye haksızlık etmezdi. Kimsenin malına göz dikmezdi.

Ona, güvenilir kimse anlamında “el-Emîn” derlerdi.

Hz. Peygamber bu üstün ahlâka, en güzel huylara sahip olarak yaratılmıştı. Resûlullah’ın davranışlarının en güzel ahlâk örneği olduğunu belirten âyet-i kerîme onun bu özelliğine işaret etmektedir. Hz. Âişe onun ahlâkının Kur’an ahlâkı olduğunu söylerken yine onun bu tarafına işaret etmiştir.

 

AHLAKTA MÜKEMMEL ÖRNEK

 

Demek oluyor ki, Resûlullah Efendimiz’de Kur’an’da anlatılan üstün ahlâkın hepsi vardır. Bununla beraber Kur’an’da yasaklanan çirkin huyların hiç biri onda yoktur. Çünkü o güzel ahlâkı öğretmek ve mükemmel bir ahlâk örneği ortaya koymak için gönderilmiştir. Böylesine büyük bir ahlâkın mükemmelliğini sözle anlatmak elbette mümkün değildir.

 

“Allah’dan korkan kimseler, öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah iyilik edenleri sever.” (Âl-i İmrân sûresi (3), 134)

 

Nefsin derinliklerinden köpüre köpüre gelen öfke selini durdurmak, bir adım daha öteye giderek kusur işleyeni bağışlamak büyük bir fazilettir. Şahsına karşı yapılan kabalıklara tahammül etmek, insanların hatalarını hoşgörmek üstün ahlâk sahiplerinin yapabileceği bir büyüklüktür.

 

Peygamber Efendimiz’in sevgili torunu Hz. Hasan’ın, öfkeyi yutup suç bağışlama konusunda pek güzel bir davranışı vardır. Bir gün Hz. Hasan’ın kölesi elindeki tabağı düşürerek efendisinin elbisesini kirletmişti. Bu dikkatsizliği sebebiyle ceza göreceğini zanneden köle, yukarıdaki âyet-i kerîmenin “Onlar ki, öfkelerini yenerler” kısmını okuyuverdi. Hz. Hasan köleye bakarak: “Yendim” dedi. Köle âyetin “Ve onlar insanları affeder” bölümünü okuyunca Hz. Hasan “Bağışladım” dedi. Buna çok sevinen köle âyeti tamamlayarak “Ve Allah iyilik edenleri sever”  deyince, Hz. Hasan: “Ben de seni âzâd ettim” dedi ve köleye 400 gümüş akçe vererek onu hürriyetine kavuşturdu. Bu olay tâbiînin büyük âlimlerinden Meymûn İbni Mihrân için de anlatılır.

 

Öfkeyi yutmak, hatayı bağışlamak şahsa karşı işlenen suçlarda söz konusudur. Yapılan suç toplumu ilgilendiriyorsa, o zaman her şeyden önce âdil davranmak, doğruyu yanlışı ortaya koymak gerekir. Cemiyete karşı işlenen suçları bağışlamaya kimsenin yetkisi yoktur. Böyle bir suçlu bağışlanacak olursa, daha büyük haksızlıkların yapılmasına göz yumulmuş olur.

 

Şahsî meseleler için kızmak iyi bir davranış değildir. Fakat Allah’a ve onun dinine karşı işlenen suçlar için suçlulara kızmak bir fazilettir.

DİĞER YAZILARI BIR TOPLUM NASIL ÇÖKER? 01-01-1970 03:00 Bu Dua İle Parayı Koyacak Yer Bulamazsınız ! 01-01-1970 03:00 BİR MALI KOLAY VE ACİL SATMAK İÇİN DUALAR.. 01-01-1970 03:00 Fıtır sadakası nedir 01-01-1970 03:00 Teravih Namazı 01-01-1970 03:00 Müslüman Olmayan Doktor 01-01-1970 03:00 İslam'da Yalan Söylemek 01-01-1970 03:00 Namaz 01-01-1970 03:00 İslam Dini'nde Tebliğ 01-01-1970 03:00 KADER 01-01-1970 03:00 Müslümanlık ve Salih Amel 01-01-1970 03:00 Süleyman Mührü 01-01-1970 03:00 Patlıcan'ın Faydaları 01-01-1970 03:00 AYDIN AYAYDIN 01-01-1970 03:00 İslam dininde kader inancı 01-01-1970 03:00 NAMAZ 01-01-1970 03:00 Salavat Getirmek 01-01-1970 03:00 Osman Gürün Tekrar Aday Olacakmı ? 01-01-1970 03:00 İslam Dininde İsraf 01-01-1970 03:00 Gün Birlik Olma Vaktidir 01-01-1970 03:00 İslam'da Yönetim 01-01-1970 03:00 Fâiz Nedir ? 01-01-1970 03:00 ALLAH İÇİN İNFAK 01-01-1970 03:00 İSLAM’IN YILBAŞI-NOEL KUTLAMALARINA BAKIŞI 01-01-1970 03:00 Müslüman Olmayan Doktor 01-01-1970 03:00 Zeytin Ağacı 01-01-1970 03:00 Pozitif Sevgi 01-01-1970 03:00 İş Bulmak İçin Okunacak Dua 01-01-1970 03:00 Bir Malı Kolay Ve Acil Satmak İçin Dualar 01-01-1970 03:00 Adım Adım Gelen Bir Felaket Var 01-01-1970 03:00 Malların Çabuk Satılması İçin Dualar 01-01-1970 03:00 KADIN HAYATTIR 01-01-1970 03:00 İSM-İ A'ZAM DUASI(SIR DOLU DUA) 01-01-1970 03:00 Büyü Belirtileri 01-01-1970 03:00 Kurbanlık Hayvan Nasıl Seçilir ? 01-01-1970 03:00 9 Haziran Cuma Hutbesi 01-01-1970 03:00 Hanımın ve Beyin Birbirine Karşı Görevleri 01-01-1970 03:00 Ramazan Bayramı'nın Önemi 01-01-1970 03:00 İtikâf Nedir ? 01-01-1970 03:00 Emr-i Bi´l-Ma´ruf Ve Nehyi Ani´l-Münker 01-01-1970 03:00 İSLAM’A GÖRE GÜZEL AHLAKIN ÖZELLİKLERİ 01-01-1970 03:00 Günahlar açıktan işlenmeye başlanınca, iyi kötü herkes genel bir azaba maruz kalır. 01-01-1970 03:00 Leyse Leha Min Dunillahi Kaşifeh Sırları 01-01-1970 03:00 Ayetel Kursi’yi Okuma Usulleri 01-01-1970 03:00 SELAMLAŞMA'DA ADAP 01-01-1970 03:00 İSLAM’DA AİLE KURMANIN ÖNEMİ 01-01-1970 03:00 YALANCILIK 01-01-1970 03:00 Satılamayan Malların Çabuk Satılması için Etkili Dualar 01-01-1970 03:00 İslamiyet’te Hayvan Sevgisi 01-01-1970 03:00 Muğla’nın ağabeyi Yavuz Demir performansıyla göz dolduruyor 01-01-1970 03:00 İslamda Evlilik 01-01-1970 03:00 Yöneticiler hakkında Ayet, Hadis ve Güzel Sözler 01-01-1970 03:00 DENENMİŞ ZENGİNLİK DUASI YÜZDE YÜZ ETKİLİDİR 01-01-1970 03:00 21 Günde Zengin Olmak 01-01-1970 03:00 BİR MALI KOLAY VE ACİL SATMAK İÇİN DUALAR.. 01-01-1970 03:00 İslam'da Yöneticilik 01-01-1970 03:00 Rızk ve Kısmet Duaları 01-01-1970 03:00