FUTBOL
Giriş Tarihi : 09-02-2024 10:53

2024/2025 UEFA Ligi Kuraları Çekildi

2024/2025 UEFA Ligi Kuraları Çekildi

A Millî Takımımızın B Ligi’nde mücadele edeceği 2024/25 UEFA Uluslar Ligi kuraları, Fransa’nın başkenti Paris’te çekildi.

 

Maison de la Mutualité Konferans Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye Futbol Federasyonu’nu Başkan Mehmet Büyükekşi, Onursal Başkan Şenes Erzik, Başkan Vekili Mustafa Eröğüt, Millî Takımlardan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Hamit Altıntop, Genel Sekreter Taner Senseven, Dış İlişkiler ve Millî Takımlar İdari Direktörü Buğra İmamoğulları ve Millî Takımlar İletişim Müdürü Türker Tozar’dan oluşan heyet temsil etti.

Kura çekimine B Ligi’nin dördüncü torbasından katılan A Millî Takımımız, Galler, İzlanda ve Karadağ ile beraber 4. Grup’ta yer alacak.

Kura çekiminin ardından ligler ve gruplar şöyle şekillendi:

A LİGİ

1. Grup: Hırvatistan, Portekiz, Polonya, İskoçya

2. Grup: İtalya, Belçika, Fransa, İsrail

3. Grup: Hollanda, Macaristan, Almanya, Bosna-Hersek

4. Grup: İspanya, Danimarka, İsviçre, Sırbistan

B LİGİ

1. Grup: Çekya, Ukrayna, Arnavutluk, Gürcistan

2. Grup: İngiltere, Finlandiya, İrlanda Cumhuriyeti, Yunanistan

3. Grup: Avusturya, Norveç, Slovenya, Kazakistan

4. Grup: Galler, İzlanda, Karadağ, TÜRKİYE

C LİGİ

1. Grup: İsveç, Azerbaycan, Slovakya, Estonya

2. Grup: Romanya, Kosova, Kıbrıs Rum Kesimi, Litvanya/Cebelitarık eşleşmesinin kazananı

3. Grup: Lüksemburg, Bulgaristan, Kuzey İrlanda, Belarus

4. Grup: Ermenistan, Faroe Adaları, Kuzey Makedonya, Letonya

D LİGİ

1. Grup: Litvanya/Cebelitarık eşleşmesinin kaybedeni, San Marino, Lihtenştayn

2. Grup: Moldova, Malta, Andorra

Not: Litvanya ile Cebelitarık arasında mart ayında oynanacak play-out karşılaşmalarının ardından, rakibine üstün gelen takım C Ligi’nde mücadele edecektir.

54 ülkenin katılacağı UEFA Uluslar Ligi’nde takımlar daha önceki turnuvalarda olduğu gibi A, B, C ve D olmak üzere dört farklı lige ayrılacak. Gruplar oluşturulurken 2022/23 UEFA Uluslar Ligi müsabakaları sonrası oluşan “genel sıralama” baz alınacak.

A, B ve C liglerinde yer alacak 16 takım, 4’erli 4 grupta mücadele edecek. 6 takımın yer alacağı D Ligi’nde ise takımlar 3’erli 2 grupta bulunacak.

Çift devreli lig usulüne göre oynanacak karşılaşmaların ardından, B, C ve D liglerinde gruplarını birinci sırada tamamlayacak takımlar, bir üst lige terfi edecek. A ve B liglerinde gruplarında son sırada yer alacak takımlar bir alt lige düşecek.

C Ligi’nde dört, D Ligi’nde ise iki grubun olması dolayısıyla, C Ligi’nde gruplarını en alt sırada bitiren ve en kötü puan/averaja sahip iki takım D Ligi’ne düşecek.

Lig çıkacak/düşecek diğer takımları belirlemek için ise, lig aşamasının ardından play-off karşılaşmaları oynanacak. A Ligi’nde gruplarını üçüncü sırada tamamlayan takımlar, B Ligi’nde gruplarını ikinci bitiren ekiplerle; B Ligi’nde gruplarını üçüncü sırada tamamlayan takımlar, C Ligi’nde gruplarını ikinci bitiren ekiplerle; C Ligi’nde gruplarını en alt sırada bitiren ve en iyi puan/averaja sahip iki takımla D Ligi’nde gruplarını ikinci bitiren ekipler kura çekimiyle eşleştirilecek.

İki maçlı eliminasyon sistemine göre oynanacak karşılaşmaların rakiplerine üstün gelen takımlar, bir sonraki UEFA Uluslar Ligi turnuvasında üst ligde mücadele etme hakkına sahip olacak, kaybedenler ise bir alt ligde yer alacak.

A Ligi’nde gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar, çift devreli lig usulüne göre çeyrek final maçları oynayacak. Bu maçlar sonunda rakiplerine üstün gelen dört ekip UEFA Uluslar Ligi final turnuvasında mücadele etmeye hak kazanacak.

UEFA Uluslar Ligi karşılaşmaları 5 Eylül – 19 Kasım 2024 tarihleri arasında oynanacak. A Ligi’nin çeyrek final müsabakaları ile terfi/küme düşme maçları 20-25 Mart 2025 tarihleri arasında yapılacak.

Haziran 2025’te düzenlenecek final turnuvasındaki yarı final, üçüncülük/dördüncülük ve final maçları tek maç üzerinden oynanacak.

UEFA Yönetim Kurulu’nun 28 Şubat 2022 tarihli kararı uyarınca Rusya, 2024/25 UEFA Uluslar Ligi turnuvasına katılamayacak.

2024/25 UEFA Uluslar Ligi Maç Tarihleri

Lig Aşaması

1. Maçlar: 5-7 Eylül 2024

2. Maçlar: 8-10 Eylül 2024

3. Maçlar: 10-12 Ekim 2024

4. Maçlar: 13-15 Ekim 2024

5. Maçlar: 14-16 Kasım 2024

6. Maçlar: 17-19 Kasım 2024

Play-Off ve A Ligi Çeyrek Final Maçları

20-25 Mart 2025

A Ligi Final Turnuvası

4-8 Haziran 2025

2026 Dünya Kupası için ek bir bilet

2024/25 UEFA Uluslar Ligi turnuvası küme düşme ve küme çıkma rekabetinin yanı sıra, Avrupa ülkelerine 2026 Dünya Kupası finallerine katılım için ek bir bilet sağlayacak. 2026 Dünya Kupası elemelerinde grupları ikinci sırada tamamlayan 12 takım ile elemeler sonucunda ilk iki sırayı alamamış, Uluslar Ligi’nden gelecek en iyi 4 takım (toplam 16 takım) 4 play-off yoluna dağıtılacak. Tek maçlı eliminasyon sistemine göre oynanacak yarı final ve final maçları sonucunda, Dünya Kupası’na gidecek son 4 takım belirlenecek.

AdminAdmin