MUĞLA
Giriş Tarihi : 21-08-2023 17:33

Prof. Dr. Halit Filiz, "Balinaları gördükçe denizlerimizin sağlıklı ve temiz olduğunu anlıyoruz"

Prof. Dr. Halit Filiz, "Balinaları gördükçe denizlerimizin sağlıklı ve temiz olduğunu anlıyoruz"

Prof. Dr. Halit Filiz,

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) araştırmacıları, Muğla kıyılarında yaz boyunca görülen balinalar ile ilgili açıklamalarda bulundu. Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Filiz, "Balinaları gördükçe denizlerimizin sağlıklı ve temiz olduğunu anlıyoruz" dedi.


Muğla Marmaris ilçesi açıklarında 'kaşalot' cinsi balinanın görülmesiyle ilgili olarak MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Filiz ve Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurçin Killi konu ile ilgili bilgilendirme yaptı. Prof. Dr. Halit Filiz, balinaların genel olarak tek başına yaşamayı seçtiklerini, zaman zaman teknelerin peşine takılarak görülebilecek alanlara gelebildiklerini belirterek, "Balinalar genellikle çok büyük boyutlara ulaştıkları için tek yaşamayı tercih ederler. Üreme dönemlerinde 2'li ya da 3'lü gruplar oluştururlar. Genelde denizlerin açıklarında gezmeyi severler. Ama zaman zaman teknelerin peşlerine takılarak bizim görebileceğimiz alanlara gelirler. Biz bu canlıları denizde görebildiğimizde bize farklı geliyor. Bilimsel olarak balinalar, foklar, köpek balıkları besin piramidinin en üstünde yer alan canlılardır. Yaşamlarını sürdürebilmesi denizlerde her aşamada işlerin yolunda gittiğini gösterir. Balinaları gördükçe denizlerimizin sağlıklı ve temiz olduğunu anlıyoruz. Umarım daha sık görebiliriz" dedi.


Su Ürünleri Fakültesi müfredatında deniz memeleri isimli bir dersin de bulunduğunu belirten Prof. Dr. Halit Filiz, "Bu dersi özellikle Muğla kıyılarında bulunan deniz memelisi veya deniz sürüngenleri üzerine kurguladık. Öğrencilerimizden pek çoğu bu seçmeli dersi alıyor. Bu nedenle bu bölgedeki ilgili projelerde yer alabiliyoruz. Örneğin 2015 yılında Akdeniz fokunun Muğla ilindeki eylem planını MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi gerçekleştirdi" ifadelerini kullandı.
Doç. Dr. Nurçin Killi ise "Cuvier gagalısını 2009 yılında Dalaman'da kıyıya vurmuş şekilde bulduk. Et parçalarının çürümesi için gömüldü. 2013 yılında başlayan kazı çalışmaları sonucu iskeleti çıkarılarak üniversitemizde sergilenmeye başladı" diye konuştu.

AdminAdmin