FETHİYE
Giriş Tarihi : 07-09-2023 17:46   Güncelleme : 07-09-2023 17:54

Çalıştay Başladı

Çalıştay Başladı

Çalıştay Başladı

Fethiye'de organize edilen Türk Ceza Hukuku Reformunun 18. Yılında "Anayasa Mahkemesinin Ceza Hukukuna İlişkin Kararlarının Değerlendirilmesi Çalıştayı Göcek Kültür Merkezinde başladı.

 

3-90aa03395ecc42a524d0.jpg" style="width: 550px; height: 366px;" />


İstanbul Üniversitesi Ceza Hukuku ve Kriminoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğünce Fethiye'de organize edilen Türk Ceza Hukuku Reformunun 18. Yılında "Anayasa Mahkemesinin Ceza Hukukuna İlişkin Kararlarının Değerlendirilmesi Çalıştayı Göcek Kültür Merkezinde başladı. Çalıştayın 3 gün devam edeceği öğrenildi. 

 

 

Çalıştaya; Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, Uyuşmazlık Mahkemesi Başkanı Muammer Topal, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Anayasa Mahkemesi Üyeleri, Anayasa Mahkemesi raportörleri, Hakimler ve Savcılar Kurulu Üyesi Cumhur Şahin, Yargıtay Birinci Başkanvekili Eyüp Yeşil, Adalet Bakanlığı temsilcileri, İstanbul Üniversitesi Ceza Hukuku Prof. Dr. Adem Sözüer ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler, Muğla - Bodrum - Fethiye, Ortaca Başsavcıları ile Adalet komisyonu Başkanları katıldı.

 

 

Program Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Günşafak Karartı, Muğla Valisi İdris Akbıyık ve Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan'ın açılış konuşmaları ile başlarken Çalıştayın 9 Eylül Cumartesi günü sona ereceği bildirildi.

 

 

“HUKUK ALEMİNE TANITILMASINA VESİLE OLACAK”

 

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan Çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, modern ceza hukukunun kurucusu olarak kabul edilen Beccaria’nın bugün ölçülülük ilkesi şeklinde yorumlanabilecek görüşlerine ve özgürlüklerin insan hayatındaki güvenliği sağlamadaki önemine değindi. Anayasacılık hareketleriyle modern ceza hukuku arasında bağ kuran Gökcan, İkinci Dünya Savaşından sonra anayasa mahkemelerinin özgürlük merkezli fonksiyonuna temas etti. 2010 Anayasa Değişikliğinden sonra Türk Anayasa Mahkemesinin anayasa mahkemelerinin üstlendiği bu fonksiyona büründüğüne ve artık hak temelli yorumu merkeze aldığına işaret eden Gökcan, “Bu Çalıştay Anayasa mahkemesinin hak temelli yorumunun hukuk alemine tanıtılmasına vesile olacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

Muğla Valisi İdris Akbıyık yaptığı konuşmada,” Türk Ceza Hukuku Reformu’nun 18. Yılında, Anayasa Mahkemesinin Ceza Hukuku kararlarının değerlendirileceği, norm denetimi ve bireysel başvuru kararlarının analiz edileceği Çalıştay’ın düzenlenmesinde emeği geçen, destek ve katkı sağlayan Anayasa Mahkemesinin değerli başkan ve üyelerine, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin değerli akademisyenlerine, tüm hukukçularımıza, yargı mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Diyerek , ”Anayasa Mahkemesi, ülkemizde hukukun üstünlüğünün ve hukuk devleti değerlerinin korunmasını sağlayan ve verdiği kararlarla ülkemizde hukuk uygulamasına yön veren en yüksek yargı merciimizdir. Hukuk devleti ilkelerini esas alarak, kişi hak ve hürriyetlerine bağlı olan yargımız, anayasal düzeni yıkmak, kişi hak ve hürriyetlerine kastetmek isteyen suç örgütlerine karşı devletimizin ve milletimizin bütünlüğü için hiç tereddüt etmeden görevlerini hakkıyla yerine getirmişlerdir. Bizler de idare olarak Anayasanın ve kanunların verdiği yetki ve devletimizin koyduğu hedefler doğrultusunda; ilimizin huzur ve güvenliğinin sağlanması, terör ve organize suç örgütleri, düzensiz göç ve uyuşturucu ile mücadele, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini koruma hususları başta olmak üzere, emniyet ve asayişin sağlanması, suçun önlenmesi ve suçluların yakalanmasına yönelik çalışmalarımızı büyük bir hassasiyetle yürütürken, suç ve suçlularla yapılan mücadelede, hukukun üstünlüğünü esas alarak yargı mensuplarımızın örnek kararlarını ve uygulamalarını rehber ediniyoruz. Hukuk sistemimize önemli katkılar sunacağına inandığım çalıştayın yargı camiamıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

 

“BİLİMSEL YÖNTEMLERLE ELE ALINIP DEĞERLENDİRİLECEKTİR”

 

Fethiye Cumhuriyet Başsavcısı Günşafak Karartı çalıştayda yaptığı konuşmada,” Bilim insanları ve uygulamacıların bir araya geldiği akademik faaliyetler daha da özel bir önem taşımaktadır. Çünkü bu tür etkinliklerde teori ve pratik ortak bir platformda sorunları farklı açılardan ele almak ve tartışma imkanının bulmaktadır. Nitekim bu çalıştay da Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Kurulu, Yargıtay, Adalet Bakanlığı ve çeşitli üniversitelerden katılımlarla Anayasa mahkemesinin hem norm denetimi hem de bireysel başvuru kararları bilimsel yöntemlerle ele alınıp değerlendirilecektir. Belirtmem gerekir ki, 17.Türk Ceza Hukuk Günleri de 2022 yılında Ceza Hukuku akademisyenleri ve Yargıtayımızın geniş bir katılımıyla yine Göcek’te gerçekleşmişti. Bunlara ilaveten son iki yılda Ceza Hukuku ve dijitalleşme konularında iki uluslararası toplantıda burada düzenlenmiştir. Biz de Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı olarak bu bilimsel etkinliklerin bir paydaşı olmaktan büyük mutluluk ve onur duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bir devlet ve toplum düzeninde insan için iyi olan ne varsa, ancak adaletle sağlanabilir. Geçişten edindiğimiz tecrübelerle çağın gereği olan yeni çalışma yöntemlerini geliştirmek ve uygulamak geleceğimizi güzel bir şekilde inşa etmemizi sağlayacaktır.”dedi.

AdminAdmin