MUĞLA
Giriş Tarihi : 15-06-2023 15:49

MUĞLA’DAKİ VAHŞETİN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI

MUĞLA’DAKİ VAHŞETİN DETAYLARI ORTAYA ÇIKTI



Muğla'nın Yatağan ilçesinde yakılarak öldürüldüğü iddia edilen Figen Ç. davasının ilk duruşması 13 Temmuz’da Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek. 
Duruşmaya tutuklu sanıklar M.E.A.Ç, S.Ç, H.Ç. ile tutuksuz sanık V.S. de katılması istendi. 
Yeşilbağcılar Mahallesi'nden 21 Ocak'ta, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayan S.Ç. yengesi Figen Ç'nin öldüğü ihbarında bulunmuştu. Üzerine benzin döküp, kendini ateşe vererek hayatını kaybettiği belirtilen Figen Ç'nin cenazesi incelemenin ardından Muğla Adli Tıp Kurumuna gönderilmişti. Gözaltına alınan kadının eşi M.E.A.Ç. ve kayınbiraderi S.Ç. adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.
Savcılığın talimatı üzerine şüpheliler M.E.A.Ç, S.Ç, H.Ç. ve V.S. gözaltına alınmıştı. Zanlılardan M.E.A.Ç, S.Ç. ve H.Ç. çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliğince "kasten öldürme" suçundan tutuklanmış, V.S. ise serbest bırakılmıştı.
İDDİANAME HAZIRLANDI
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca Figen Ç'nin 21 Ocak'ta ölümüne ilişkin iddianame hazırlandı.
Sanık ve tanık ifadelerine yer verilen iddianamede, maktulün eşi M.E.A.Ç, kayınbiraderi S.Ç, kayınvalidesi H.Ç'nin çelişkili ifadelerinin, olayın intihar olmadığını gösterdiği belirtildi.
İddianamede, Adli Tıp Kurumu 1'inci Adli Tıp İhtisas Kurulunun otopsi raporunda maktulden alınan doku örneklerinde Figen Ç'nin zehirlenerek öldüğünün tıbbi delillerinin bulunmadığı vurgulandı.
"BABAMIN ANNEMİ YAKTIĞINI GÖRDÜM”
Çiftin 6 yaşındaki oğullarının Adli Görüşme Odası'nda verdiği ifadenin de yer aldığı iddianameye göre çocuk olayı şöyle anlattı:
"Babamın annemi yaktığını gördüm. Evde oyun oynuyordum, annem aşağıdaydı babam annemi yaktı. 'Amca gel' diye bağırdım. Amcam çeşme ile annemi söndürdü."
İddianamede, 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayan şüpheli V.S'nin birisinin yakıldığı ihbarında bulunduğu belirtildi.
SAVCI AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS İSTEDİ
Figen Ç'nin eşi, kayınvalidesi ve kayınbiraderine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianamede, şüpheli V.S. hakkında ise 5 yıl hapis cezası istendi.
İddianame, Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
İLK DURUŞMA 13 TEMMUZ’DA 
Ailenin avukatı Kemal Ertuğrul, gazetecilere, Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasının 13 Temmuz’da yapılacağını söyledi.
Mahkemece kabul edilen 36 sayfalık iddianamenin olayın bütün ayrıntılarını içerdiğini belirten Ertuğrul, olayın ilk başta maktulün yakınları tarafından intihar şeklinde ifade edildiğini ve kamuoyuna da o şekilde yansıtıldığını hatırlattı. 
Ertuğrul, sanıkların maktulün tartışma sırasında moralinin bozuk olduğunu ve kendisini yakarak intihar ettiği yönünde ifade verdiklerini dile getirerek, olayın kamuoyunda daha geniş yer alması ve Yatağan Cumhuriyet Başsavcılığı ile jandarmanın çok üstün sayılabilecek soruşturmanın ardından olayın gerçek boyutunun ortaya çıkarıldığını aktardı.
ÇOCUKLARININ GÖZÜ ÖNÜNDE YAKMIŞ
Çok önceden beri maktul Figen Ç.’nin kocası tarafından darba maruz kaldığını, kimseyle bunu paylaşmadığını ve çaresiz bir kompozisyon içinde yaşamaya zorlandığını ifade eden Ertuğrul, şöyle devam etti:
“Maktulün bu cinayete kurban gitmesine neden olan eşi M.E.A.Ç, Yatağan’da çalışmış olduğu fabrikadaki evli bir iş arkadaşı tarafından kendisine gönderilen bir mesajı, aralarında ilişki olma ihtimali şeklinde yorumlayarak, maktule karşı baskı, hakaret ve şiddet uygulamayı sürdürmüş ve tabiri caizse çoğaltmıştır. Olay günü de çok ciddi boyutta kafasına da darbe almış. Bu durum ilk başta verilmiş olan adli tıp raporlarıyla da sabit. Muhtemelen merdivenlerden de yuvarlanarak, evin avlusunda hareketsiz bir şekilde yatıyor. Bu aşamada yaşayıp yaşamadığı kimse tarafından kontrol edilmemekle birlikte zaten tehditlerinde de yer aldığı gibi M.E.A.Ç, orada bulunan benzini maktulün üzerine döküp çakmakla ateşliyor. Bu arada işin en vahamet arz eden kısımlarından birisi de kocanın maktulü çocuklarının gözü önünde yakarak ölümüne sebebiyet vermesidir. Gerek raporlarla gerek tanık ifadelerinde, sonradan sanıkların ifadelerinde de yer aldığı şekilde maktulün yanarken halen canlı olduğu çok açık ve net bir şekilde belli olmuştur.”
Ertuğrul, dosyada her zaman olduğu gibi yargı kurumlarına ve adalete güvenlerinin sonsuz olduğunu, ancak böylesine inanılmaz bir trajediye sebebiyet olan kişilerin bütün kadın cinayetleri davalarında olduğu gibi tutunacakları bir dal olarak tahrik indiriminden yararlanmaması ve en ağır şekilde cezalandırılmaları için hukuki mücadelelerini sürdüreceklerini kaydetti.
66 yaşındaki baba Haydar ve 63 yaşındaki anne Zeliha Kataraş da kızlarının göz yaşının yerde kalmasını istemediklerini, adalete güvendiklerini ve sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını istediklerini ifade etti.
Figen Ç.’nin 22 yaşındaki kardeşi Filiz Karataş ise ablası için sonuna kadar savaşacaklarını, adalete sonuna kadar güvendiklerini ve adaletin yerini bulacağına inandıklarını dile getirdi.

AdminAdmin