GÜNCEL
Giriş Tarihi : 04-04-2024 15:24   Güncelleme : 04-04-2024 23:42

Muğla'da Figen Çoban cinayeti davası karar duruşması görüldü

“ABLAM HUZUR İÇİNDE UYUYACAK”

Muğla'da Figen Çoban cinayeti davası karar duruşması görüldü




Muğla’da, Figen Çoban’ın yakılarak öldürüldüğü iddiasıyla 4 sanığın yargılandığı davada, eşi Mehmet Emin Ata Çoban, "haksız tahrik" ve "iyi hal" indirimleri uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Kardeşi Süleyman Çoban’a ise "haksız tahrik" ve "iyi hal" indirimleri uygulanmadan yardım ve yataklıktan 17 yıl hapis cezası verildi.   
Kız kardeşi Filiz Karataş, “adalet yerini buldu. Ablam huzur içinde uyuyacak” dedi.

Yeşilbağcılar Mahallesi'nden 21 Ocak'ta 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayan Süleyman Çoban yengesi Figen Ç'nin öldüğü ihbarında bulunmuştu. Üzerine benzin döküp, kendini ateşe vererek hayatını kaybettiği belirtilen Figen Ç'nin cenazesi incelemenin ardından Muğla Adli Tıp Kurumuna gönderilmiş, şüpheliler Mehmet Emin Ata Çoban, Süleyman Çoban, H.Ç. ve V.S. gözaltına alınmış, sevk edildikleri nöbetçi sulh ceza hakimliğince V.S. serbest bırakılmış, diğerleri "kasten öldürme" suçundan tutuklanmıştı.
Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede, maktulün eşi, kayınvalidesi ve kayınbiraderine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, şüpheli V.S. hakkında ise 5 yıl hapis cezası istenmişti.
7 Mart'taki dördüncü duruşmada, mahkeme heyeti Figen Çoban'ın eşi M.E.A.Ç. ile kayınbiraderi Süleyman Çoban'ın tutukluluğunun devamına duruşmayı 4 Nisan'a ertelenmişti.
KARAR DURUŞMASI
Muğla'nın Yatağan ilçesinde Figen Çoban’ın yakılarak öldürüldüğü iddiasıyla 4 sanığın yargılandığı davanın karar duruşması Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Duruşmaya, Figen Çoban'nın tutuklu yargılanan eşi Mehmet Emin Ata Çoban ve kayınbiraderi Süleyman Çoban, tutuksuz yargılanan kayınvalidesi H.Ç. ile maktulün yakınları ile taraf avukatları katıldı.
Cumhuriyet savcısının önceki mütalaasını tekrar ettiği duruşmada, sanık Mehmet Emin Ata Çoban 4 sayfalık savunmasını sundu.
Maktulün kız kardeşi Filiz Karataş, hiçbir kadının öldürülemeyeceğini savunarak, “Ablam yakılarak öldürüldü. Bunu kabul edemiyorum. Sanıkların en ağır cezayı almasını istiyorum.” dedi. 
Baba Haydar, annesi Zeliha ve abisi Ferhat Karataş da sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmalarını istedi.
“TAHRİKE DAYALI YAPILDIĞI KABUL EDİLEMEZ”
Aile avukatı Kemal Ertuğrul ise savcılık mütalaasına iştirak etmediklerini, haksız tahrik sebebiyle tahrik indirimini kabul etmediklerini söyledi.
Dosya kapsamına göre sanığın sürekli aşırı alkol kullanımına bağlı agresif olduğu ve eşine şiddet uyguladığının ortada olduğunu vurgulayan Ertuğrul, “Sanık, eşine çocuklarının gözü önünde şiddet uygulamış, saçından sürükleyerek, muhtemelen baygın durumda iken üzerine benzin döküp ölümüne vesile olmuştur. Bunun tahrike dayalı yapıldığı kabul edilemez. Böyle bir suçun failleri olayı namus cinayeti gibi göstermeye çalışıyor. Canavarca hisle, vahşice işlenmiş bir cinayet. İşleyenin de yardım edenlerin de en ağır şekilde cezalandırılmasını ve hiçbir indirim uygulanmadan karar verilmesini talep ediyoruz.” diye konuştu.
Figen Çoban’ın kayın validesi H.Ç. ise çocuklarının da kendisinin de suçu olmadığını belirterek, beraatlerini talep etti.
Sanık Süleyman Çoban da yaşananlara çocukların da şahit olduğunu, yardım ve yataklık suçlamasını kabul etmediğini ifade ederek tahliyesini talep etti.
Sanık avukatları da davada somut delil bulunmadığını gerekçe göstererek, sanıkların tahliyelerini istedi.
“EN BÜYÜK MAĞDUR BENİM”
Esas hakkındaki son savunmasını yapan Mehmet Emin Ata Çoban, eşine şiddet uygulasa kardeşinin buna engel olacağını, eğer dövseydi vücudunda yara, bere olması gerektiğini dile getirdi.
Olay günü eşiyle tartıştığını anlatan Çoban, “Benzin döküp yaksam benim de üzerime sıçrardı. Ben de yanardım. İncelemelerde benim kıyafetlerinde benzine rastlanmadı. Eşimin midesinden benzin çıktı. Otopsi raporunda var. Benzin içmiş. İç organları yanmış. Ben geldiğimde hala nefes alıyordu. Olay sırasında evde dahi değildim. Takdir yüce mahkememizin. Yapmış olsam kaçardım. 13 aydır cezaevindeyim. Eşimden, işimden çocuklarımdan oldum. En büyük mağdurum. Tahliyemi talep ediyorum.” dedi.
KOCAYA AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET, KAYINVALİDEYE BERAAT
Mahkeme heyeti, sanık Mehmet Emin Ata Çoban’a “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimi uygulamadan “eşe yönelik canavarca hisle vahşice öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, kardeşi Süleyman Çoban’a da “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimi uygulamadan “yardım ve yataklık” suçundan 17 yıl hapis cezası verdi. Sanıklar H.Ç. ile V.S.’nin ise beraatine kararı verildi.
“HUKUKEN HUZURLUYUZ”
Duruşma sonrası adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Figen Çoban'ın ailesinin avukatı Kemal Ertuğrul, mahkeme heyetinin kararının kendileri açısından son derece hukuka uygun bir karar olduğunu söyledi.
Kadın cinayeti sanıklarına tahrik indirimi uygulanmamasından ve verilen cezadan ötürü bir nebze olsun hukuken huzurlu olduklarını anlatan Ertuğrul, şöyle devam etti:
“Sanıklardan H.Ç.'nin beraat etme kararına itiraz edeceğiz. Sanıkların bugüne kadar haksız tahrik indirimi almak için yaptıkları bütün çabalara karşın samimi olmayan, hukuken kabulü olmayan bu iddiaların, mahkemece de kabul edilmemiş olması bizim açımızdan, Muğla’da işlenen bir cinayetinin hukuki karşılığının bu şekilde olması açısından gurur verici. Mahkemeler adaletin kaleleridir. Bu kaleler, Türkiye’deki kadınların haklarını korumak için de yegane bir unsur olmalıdırlar. Biz hukukçu olarak, Muğla’da yaşayan insanlar olarak bütün kalbimizle buna inanıyoruz.”
Mahkeme kararını değerlendiren Avukat Alev Öztürk de kararın kendileri açısından sevindirici ve umut verici olduğunu kaydetti.
“ABLAM HUZUR İÇİNDE UYUYACAK”
Figen Çoban’ın kız kardeşi Filiz Karataş ise “Ablam huzur için uyuyacak. Adalet yerini buldu” derken, baba Haydar Karataş da “Adalete güvendik. Avukatlarıma sizlere teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

AdminAdmin