GÜNCEL
Giriş Tarihi : 15-10-2023 14:01

İSTANBUL HAVALİMANI DÜNYANIN EN BÜYÜK AKTARMA MERKEZİ OLMAYA ADAY

İSTANBUL HAVALİMANI DÜNYANIN EN BÜYÜK AKTARMA MERKEZİ OLMAYA ADAY

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşen 28. Routes World 2023 Açılış Töreni'ne katıldı.

 

Bakan Uraloğlu, fuara havalimanı işletmecileri, hava yolu şirketleri ve ülkelerin tanıtım ajanslarının katılımının Türk turizmi için büyük bir fırsat olduğunu belirterek, “İstanbul kültür ve inanç turizmi açısından dünyanın önde gelen şehirlerinden birisidir. Türkiye coğrafi konumu ve zengin tarihi mirasıyla dünya turizminde özel bir yere sahip. Ülkemiz turkuaz mavisi denizleri, dağları ve birçok doğal güzelliğiyle ayrıcalıklı. Kültürel zenginliğinin yanı sıra coğrafi konumu ile de dünyanın sayılı turizm ülkeleri arasında yer almaktadır. Hedefimiz, dört mevsimi yaşayan ülkemizin mevcut turizm potansiyelini ve imkânlarını her geçen gün daha geliştirmek, turizm faaliyetlerinde çeşitliği teşvik etmektir. Özellikle bizlere ev sahipliği yapan İstanbul kadim tarihi özellikle kültür ve inanç turizmi açısından dünyanın en önemli, en zengin ve emsali bulunmayan şehirlerinden bir tanesidir. Bu etkinliğin İstanbul’un tarihini, kültürünü, gizli cevherlerini ve turistlerin odak noktası olma potansiyelini daha da güçlendireceğine inanıyorum” dedi.

 

TÜRKİYE, TURİZMDE HAKETTİĞİ BULACAKTIR

Türkiye markasının ve Türkiye turizminin uluslararası arenada, hakettiği ve hedeflediği yeri bulmasına yardımcı olması açısından Routes World 2023 etkinliğinin bu yıl İstanbul’da gerçekleşmesini çok değerli bulduğunu dile getiren Bakan Uraloğlu, “Tarih boyunca Türkiye hem coğrafi hem de kültürel olarak kıtaların, medeniyetlerin ve kadim ulaşım koridorlarının kesişme noktasında yer almıştır. Asya ve Avrupa arasındaki doğu-batı koridorunda doğal bir köprü olduğu gibi Kafkas ülkeleri ve Rusya’dan Afrika’ya uzanan kuzey güney koridorlarının da tam ortasında bulunmaktadır. Tarihi İpek Yolu’nun devamı olarak büyük öneme sahip olan Orta Koridor hattının kilit ve Avrupa’nın başlangıç noktası olarak çok etkili bir konumdadır. Dünyanın en önemli petrol ve doğalgaz rezervlerine sahip Arap Yarımadası, Orta Doğu ve Hazar Havzasının da merkezi olmasıyla uluslararası enerji koridorunun da tam ortasında bulunmaktadır” diye konuştu.

 

KALKINMA YOLU, ZENGEZUR VE ORTA KORİDOR ÇOK ÖNEMLİ PROJELER

Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin ulaşım ve iletişim stratejilerini küresel ve bölgesel şartlar göz önünde bulundurarak sürekli güncellediklerini belirtti. Özellikle son dönemde gündeme alınan projelerle ilgili bilgi veren Bakan Uraloğlu, “Zengezur Koridoru ve Kalkınma Yolu gibi projelerin Orta Koridor'a önemli bir katkı sağlayacak. Tarihte her zaman önemini sürdürmüş olan Türk Boğazlarının kontrolünü elinde tutan ülke olarak Akdeniz Havzası ve Karadeniz Havzasındaki ülkelerin deniz ulaşımı ve uluslararası ticaret faaliyetleri açısından da anahtar konumdadır. Tüm bunların yanında 4 saatlik uçuş süresiyle, yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı ve 10 trilyon dolar ticaret hacmi bulunan 67 ülkeye de ulaşabilmektedir. Konumumuzun getirdiği bu gerçeklerden hareketle ulaşım ve iletişim stratejilerimizi küresel ve bölgesel şartlar ışığında yeniden tanımlamak ve bu stratejileri her daim güncel tutmak Türkiye için vazgeçilmezdir. Bu noktada Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ulaşım ve iletişim alanında gerçekleştirilen yatırımlarla çehresi aydınlanan Türkiye’nin gelecek vizyonunu, dünyanın nabzını tutarak, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek ve daima entegrasyonu merkeze koyarak şekillendiriyoruz. Çünkü biliyoruz ki ulaştırma ağına yapılan yatırımlar, sadece ulusal değil uluslararası düzeyde hizmet verir. Bu farkındalığa sahip bir ülke olarak, son zamanlarda gündemimize aldığımız çok önemli projeler de mevcut. Örneğin, Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan demiryolu ve kara yolu ulaşımı sağlayacak Zengezur Koridoru!  Bu bağlantının hayata geçmesinin tüm Orta Koridor ülkeleri açısından önemli bir adım olacağına inanıyorum” dedi.

 

TÜRKİYE İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Bu proje özellikle Kafkasya'daki normalleşme için de hayati önem taşıdığını söyleyen Bakan Uraloğlu, “Bu koridor kapsamında hayata geçecek Kars-Nahcivan Demiryolu Projesi, tüm Avrupa’yı Nahçıvan üzerinden İran, Azerbaycan, Türkmenistan, Orta ve Güney Asya’ya bağlayacak. Yine bir diğer önemli projemizde Basra’dan Türkiye sınırına uzanan kara ve demiryolu ulaştırma koridoru inşasına yönelik ‘Kalkınma Yolu’ Kalkınma Yolu Projesi özellikle Çin ve Hindistan gibi büyük ülkelerden Basra Körfezi üzerindeki FAW Limanına gelen ham madde ve mallar için bir dağıtım merkezi olarak çok önemli bir rol oynayacak. Basra Körfezinde elleçlenen bir ürün buradan yüklendiğinde Türkiye üzerinden Marmaray sayesinde tek bir aktarma yapmadan Avrupa’ya ulaşacak. Üstelik ilerde Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinde hayata geçirilecek demiryolu bağlantısı ile İstanbul Boğazı üzerinde Marmaray’a alternatif ikinci bir demiryolu hattımız daha olacak. Kalkınma yolu projesi hiç şüphesiz uluslararası güney-kuzey koridorları arasındaki Uzak Doğu, Güney Asya ve Orta Doğu’yu Avrupa’ya bağlayacak en iyi, kısa ve uygun ücretli yol olacak. Orta Koridora yeni bir soluk getirecek Kalkınma Yolu Projesiyle bölgemiz yeni İpek Yolu haline dönüşecek. Sizlerin de iyi bildiği üzere ulaşım seyahati mümkün kılar ve ulaşım ağlarının gelişimi turizm faaliyetlerini canlandırır” dedi.

 

HAVAYOLU ULUSLARARASI TURİZM FALİYETLERİNİN GELİŞMESİNDE ÖNEMLİ DİNAMODUR

Ulaşım olanaklarının gelişmiş olmasının turizm faaliyetlerinin gelişmesi açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Havayolu ulaşımı ise özellikle uluslararası turizm faaliyetlerinin gelişmesinin en önemli dinamosudur. Bu noktada bizler burada sadece havacılık sektörünün geleceği için değil ülkelerimizin turizm faaliyetlerinin gelişimi ve ekonomik ve sosyo-kültürel geleceği için de bir araya gelmiş bulunuyoruz. Çünkü, bugün havayolu ulaşımı; mesafeleri kısaltmasının yanında kültürel birliktelik ve toplumlar arasında kurduğu dostluk köprüleriyle dünyamızın sosyal ve ekonomik refahının seyrinde stratejik önem taşımaktadır. Bu noktada Türkiye 20 yıl öncesine kadar sadece Asya ve Avrupa arasında bir karayolu bağlantısı olarak tanımlanan ve dış politikası Avrupa Birliği’ne katılmaya odaklı bir ülkeydi. Bugün, Avrupa Birliği bizim için yine önemli. Ama Asya ülkeleri, Afrika ülkeleri ve okyanus ötesi Amerika ülkeleri ile ilişkilerimiz ne kadar önemliyse o kadar önemli… Dış politikamızın ufukları artık çok daha geniş. Uluslararası politikamızda daha az bürokrasi dönemini başlattık. Onun yerine daha fazla ilişki, daha fazla müzakere, daha fazla ortak değerleri ortaya çıkarmaya yöneldik. Bilindiği gibi ülkemiz, coğrafi bakımdan üç kıtanın ortasındaki kilit konumuyla, gelişmiş pazarlarla gelişmekte olan pazarlar arasındaki uçuş rotaları üzerinde yer almaktadır” diye konuştu.

 

TÜRKİYE COGRAFİ ÜSTÜNLÜĞE SAHİP

67 ülkeye, en fazla 4 saat uçuş mesafesinde olmak gibi coğrafi üstünlüğe sahip bir ülke olduklarının altını çizen Bakan Uraloğlu, “Bunları dikkate alarak 2003 yılından itibaren yürüttüğümüz hava ulaşım politikaları ve faaliyetleriyle, dünyada en hızlı gelişim gösteren ülkelerden biri haline geldik.  2003-2023 yılları arasında 16,7 milyar dolar havacılık yatırımı gerçekleştirmiş bulunuyoruz.  Bu sayede; 2003 yılında 2 merkezle 26 noktaya yapılan iç hat uçuşlarımızı, bugün 7 merkezden 57 noktaya gerçekleştiriyoruz. 2003 yılında 50 ülke ile 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken bugün 130 ülkede 343 noktaya ulaştık. Hava Ulaştırma Anlaşmamız bulunan ülke sayısını da 81’den 173’e yükselttik. Kısaca, ‘Dünyada ulaşamayacağımız yer kalmayacak’ dedik ve çok şükür bu hedefimizi büyük oranda gerçekleştirdik. Gökyüzünde kurduğumuz köprülerle havacılık alanında Avrasya Bölgesi’nde lider, küresel bir havacılık merkezi olduk. 2018 yılında hizmete açtığımız İstanbul Havalimanı ile birlikte bugün ülkemiz ve İstanbul, dünyanın en büyük küresel transit merkezlerinden biri haline gelmiş durumdadır. Hatta İstanbul Havalimanı küresel bir aktarma merkezi olmanın ötesinde, doğrudan destinasyon olma ve özellikle düşük maliyetli olması nedeniyle havayolu şirketlerini cezbetmektedir. Buradaki slotların serbestliği ve bolluğu havalimanımıza başta Türk Hava Yolları olmak üzere birçok hava yolunun gelmesine imkan sağlıyor.  Bu noktada yeni hava yolu şirketleriyle tanışmak için Routes World büyük bir önem arz ediyor” dedi.

 

THY TÜRKİYE’NİN GÖKLERDEKİ BAYRAK TAŞIYICISI

Küresel planda iddialı havayolu şirketlerine faaliyet merkezi olarak hizmet edecek İstanbul Havalimanı gibi bir üsse sahip olmanın önemli bir unsur olduğunu kaydeden Bakan Uraloğlu, “Bu bağlamda Türkiye’nin göklerdeki bayrak taşıyıcısı ve yükselen değeri Türk Hava Yolları’nın daha da güçlenebilmesi için İstanbul Havalimanı çok büyük bir şans olmuştur. Tüm etapları tamamlandığında 150 havayolu şirketine ve 350’nin üzerinde destinasyona uçuş imkânı sağlayacak İstanbul Havalimanımız ile birlikte dünyanın 1 numaralı havayolu şirketi olma yolunda da emin adımlarla yürümektedir. Önümüzdeki 20 yılda, dünya genelinde hava trafiğinin iki katın üzerinde, hizmet verilen yolcu sayısının ise yıllık ortalama yüzde 4,4 oranında artması beklenmektedir.  Öte yandan yükselen küreselleşme ve özelleşme hareketleriyle dünya sivil havacılığında rekabet çok hızlı bir şekilde artmaktadır. Süreç, hava ulaşımının tek bir pazar haline gelmesi yönünde ilerlemektedir.  Bu pazardan daha fazla pay alabilmek adına, orta ve uzun vadedeki hedeflerimizi hepimiz gözden geçirmeliyiz. Yer kürenin birbirine uzak coğrafyalarında yer alan ülkelerimiz arasında yapacağımız iş birlikleri ile uzakları yakın, ülkelerimizi komşu kapısı haline getireceğiz. Turizm faaliyetlerimiz ve ticaretimiz artacak, sosyal ve kültürel ilişkilerimiz hızlanacak.  Ülkelerimiz arasında yeni bir dönemi başlatacağız. Biz Türkiye olarak tüm dünyayı sarmak istiyoruz, Türkiye’nin parlak geleceğine sizleri de ortak etmek, sizlerle güçlü ortaklıklar kurmak istiyoruz” diye konuştu.

AdminAdmin