FETHİYE
Giriş Tarihi : 09-10-2023 12:49

BALIK HALİNDE BALIKLAR KAPIŞ KAPIŞ GİDİYOR

BALIK HALİNDE BALIKLAR KAPIŞ KAPIŞ GİDİYOR

 

Denizlerde av sezonunun açılmasıyla Fethiye Balık Hali’nde çeşit arttı, fiyatlar düştü. İstanbul ve Karadeniz’de balığın daha ucuz olduğunu söyleyen müşterilere satıcıların cevabı ise “nakliye ücreti” oldu.

Fethiye’de balık denilince ilk akla gelen Fethiye Balık Hali’nde bolluk yaşanıyor. Av yasağının 1 Eylül’de sona ermesiyle balıkçılar, denize açılarak mavi sularda ağlanmayı sürdürüyor. Avlanmayla birlikte balıkların bollaşıp, fiyatların ucuzlamasını bekleyen vatandaşlar “balık” özlemini giderecek. Av sezonundan sonra çok avlanan balıklarda fiyatın düştüğünü söyleyen Yağız Balıkçılık Yetkilisi Mahir Kahya, “balık borsa gibidir, çoğalırsa fiyatı düşer” dedi.

Hamsi Tezgahlarda Yerini Aldı

Kış aylarının vazgeçilmesi hamsi de tezgâhlarda yerini aldı. Kilosu 150 TL’den satılan hamsiye yoğun talep gösteren vatandaşlar sık sık satıcılara, İstanbul ve Karadeniz’de hamsinin 70-80 TL’den satıldığını hatırlattılar. Yağız Balıkçılık Yetkilisi Mahir Kahya ise durumu, “İstanbul’dan İzmir’e nakliyesi var. İzmir’den Fethiye’ye de mazotlu arabayla geldiği için 120-130 TL oluyor. Ama gerçek güzel hamsi, Ege hamsi değil. Bizler de üzerine cüzi miktar koyarak halkımız yesin, proteinini alabilsin diye iyiyi, güzeli, tazeyi uygun vermeye çalışıyoruz.” cümleleriyle açıkladı.

“Haftada En Az 2 Gün Balık, Yaşam Boyu Sağlık”

Av sezonundan sonra çok avlanan balıklarda fiyatın düştüğünü söyleyen Yağız Balıkçılık Yetkilisi Mahir Kahya, “1 Eylül itibariyle Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de balık avcılık yasağı sona erdi. Bu da, büyük endüstriyel teknelerle tutunan balıkların serbest olması demek ama havalar daha sıcak olduğu ve deniz suyu da daha soğuk olmadığı için bazı balıklar şu anda istediğimiz gibi çoğalamadı. Bu tamamen hava şartları ve doğal şartlardan kaynaklanan bir durum... 1 Eylül itibariyle gelen ve halkımızın uygun bir şekilde yiyebileceği balıklar lopa, sardalya, hamsi, barbun, kesmece, akya gibi balıklardır. Şu an çıkmaya başladı. Bu yıl palamut olmayabilir, geçen yıl da 3 ay sürmüştü. Çinekop, lüfer gibi balıklar daha başlamadı. Örneğin lopa 100 TL. Sardalya da 1 Eylül’den önce 200 TL idi, şu anda 130 TL’den satılıyor” ifadelerini kullandı.

“Şehirlere Göre Balıkta Fiyat Farkı, Nakliye Maliyetinden Kaynaklanıyor”

Vatandaşların Fethiye’de balık fiyatlarının İstanbul ve Karadeniz’e göre daha pahalı olmasından dert yandığını belirten Mahir Kahya, “Herkesin gözbebeği Hamsi 150 TL, biraz pahalı. Vatandaş bize soruyor tabi. ‘İstanbul’da veya Karadeniz’de hamsi 70-80 TL. Niye bizde 150 TL’ diye soruyorlar. İstanbul’dan İzmir’e nakliyesi var. İzmir’den Fethiye’ye de mazotlu arabayla geldiği için  120-130 TL oluyor. Ama gerçek güzel hamsi, Ege hamsi değil. Bizler de üzerine cüzi miktar koyarak halkımız yesin, proteinini alabilsin diye iyiyi, güzeli, tazeyi uygun vermeye çalışıyoruz. Bütün Karadeniz balıkları 80 TL olup, burada 120 TL ise bu tamamen nakliye ile ilgili bir durum. Bu durumda bizim pek yapabileceğimiz bir şey yok. Halkımızın bu durumu bilmesini istiyorum. Televizyonda gördüklerinde haklı olarak soruyorlar. Fiyat farkı nakliye maliyetinden kaynaklı oluyor. Önümüzdeki günlerde muhtemelen uskumru, çinekop kıraşa istavrit, Karadeniz barbunu ve mezgiti olacak. Bu balıklar çoğaldığı zaman fiyatı da düşer. Balık borsa gibidir, çoğalırsa fiyatı düşer. Eğer çok azsa da o gün değeri yükselir. Genelde bizim buradaki ürünlerimizde milletimizin rahatlıkla alabileceği balıklar mevcut. Halkımızın da güvenerek alıp, evine götürüp afiyetle yiyebilmesini çok istiyoruz. Bizim sloganımız belli. Haftada en az 2 gün balık, yaşam boyu sağlık” diye konuştu.

AdminAdmin