Tarımsal Üretimde Üreticiye Laboratuvar Desteği

Tarımsal Üretimde Üreticiye Laboratuvar Desteği

TARIM - 05-09-2023 11:11 1788 kez okundu.

Tarımsal Üretimde Üreticiye Laboratuvar Desteği

Muğla Büyükşehir Belediyesi modern tarım tekniklerinin uygulanması ve verimin arttırılması amacıyla kurmuş olduğu Toprak, Bitki, Sulama Suyu Analiz Laboratuvarında 2015 yılından bugüne kadar 10 bin 957 toprak, 5 bin 150 bitki, 607 su toplam 16 bin 714 analiz gerçekleştirdi.

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile 2015 yılında Araştırma Laboratuvarları Merkezi içerisinde kurulan Muğla Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki, Sulama Suyu Analiz laboratuvarı tarımsal üretimde verim ve kaliteyi arttırmak için çalışmaya devam ediyor. 

 

Toprakta Temel Analizler (Kapsam1), Detaylı Toprak Analizleri (Kapsam 2), Sulama suyu analizleri (Kapsam 3), Bitki Analizleri (Kapsam 4) olmak üzere 4 yetki belgesine sahip laboratuvarda bugüne kadar 10 bin 957 toprak, 5150 bitki, 607 su toplam 16 bin 714 analiz gerçekleştirildi. Ayrıca 2023 yılı içerisinde 14 farklı ilden gelen 324 adet analiz de yapılarak üreticiye destek olundu.

 

Nureddin Öner; “Tarım laboratuvarımızda yapılan analizler sonucu üreticiye tavsiye edilen gübreleme programı ile üretimde başarı oranımız yüzde 90”Muğla Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki, Sulama Suyu Analiz laboratuvarı sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Nureddin Öner Büyükşehir ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi işbirliği ile kurulan laboratuvarın gerçekleştirdiği analizlerle Muğla toprak haritasının çıkarılmasını sağladığını söyledi ve yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda üreticilere verilen gübreleme programı ile üretimde yüzde 90 başarı sağlandığını belirtti.

 

 

“Bugüne kadar yaklaşık 17 bin analiz gerçekleştirdik”

 

Nureddin Öner; “2015 yılında Büyükşehir Belediye’miz ve üniversitemiz işbirliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan 4 kapsamda yetkili laboratuvarımızı kurduk. Bugüne kadar yaklaşık 17 bin analiz gerçekleştirdik. Ayrıca farklı illerden gelen analizleri de yaparak üreticilerimize destek sağladık. 2019 yılında yaptığımız analiz verileri ile Muğla toprak haritasını çıkarttık. Üreticilerimiz tarla, bahçe bitkileri ve sebze üretiminde hangisini yapacaklarına puanlamaya göre karar verebiliyorlar.  Toprağın özelliklerine ve ekilecek bitki çeşidinin toprak isteklerine göre puanlama yapılarak sıralama yapılmakta ve 60 puanın üzerindeki bitkiler ekilebilirliği, getirisi daha yüksek olarak üreticiye tavsiye ediliyor. Yaptığımız toprak ve bitki analizleri sonucunda üreticilere önerilen gübre programı doğru şekilde ve zamanında uygulandığında verimde başarı oranımız yüzde 90 civarındadır.” dedi.

 

“Analizler sonucu çinko ve bor elementlerinin eksik olduğunu tespit ettik”

 

Muğla’da yaptıkları analizler sonucu çinko ve bor elementlerinin eksik olduğunu belirlediklerini söyleyen Nureddin Öner; “Yaptığımız bitki analizleri sonucunda ilimizde özellikle çinko ve bor elementleri noksanlıkları belirlenmiştir. Çinko ve bor elementlerinin noksanlığını gidermek için toprağa uygulanacak gübre miktarları; çok yıllık bitkiler için ağaç başına 250 g çinko sülfat, 200 g Etidot 67, tek yıllık bitkiler için 2.5 kg/dekar çinko sülfat, 2.0 kg/dekar Etidot 67, yapraktan gübre uygulama için 100 L suya/100 g çinko sülfat, 100 g edidot 67 gübresi uygulanması gerekmektedir” dedi.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Tarım Orman Bakanlığı  ‘Ula sarımsağı yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması’ Projesi Ula'da Hayat Buldu

Tarım Orman Bakanlığı ‘Ula sarımsağı yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması’ Projesi Ula'da Hayat Buldu

15-11-2024 - TARIM

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden Bal Üreticilerine Ziyaret

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden Bal Üreticilerine Ziyaret

18-09-2024 - TARIM

Asansörlü nakliyat eşya depolama Uluslararası evden eve nakliyat Uluslararası ev taşıma çanakkale psikolog