AW-11362371499

Tarım Bakanlığı’ndan Otellere Tasarruf Uyarısı

Tarım ve Orman Bakanlığı, turizm sektöründe su tüketiminin azaltılmasına yönelik yeni bir rehber hazırladı. Turizmde yoğun sezon başlamadan alınacak önlemlerin sıralandığı rehberde oteller için havluların tek kullanımlık olmaktan çıkarılması ve israfa neden olan tesisatın değiştirilmesi konularında uyarılar yer aldı.

ÇEVRE - 28-03-2023 13:19 2925 kez okundu.

Tarım Bakanlığı’ndan Otellere Tasarruf Uyarısı

Tarım Ve Orman Bakanlığı, önümüzdeki dönemde yaşanabilecek su sorununu en aza indirebilmek için çalışmaları hızlandırdı. Bakanlık, turizm dönemine girerken artacak nüfusun da hesabını yaparak, sektörde su tasarrufu konusunda nasıl önlem alınabileceğini anlatan bir rehber hazırladı. Bakanlığın hazırladığı tasarruf rehberinde turizm bölgesindeki otellere önemli uyarılar yapıldı. Otel banyolarında sensörlü, düşük basınçlı musluk ve bataryaların kullanılması, akıtılan suyun israfına neden olan tesisatın yenisiyle değiştirilmesi konularının yer aldığı rehberde, havluların tek kullanımlık olmaktan çıkarılması, duş alırken, diş fırçalarken, tıraş olurken suların gereksiz yere akıtılmaması uyarısı yapıldı.

Bakanlık, ülke genelinde, 2021 yılında içme ve kullanma şebekesine giren su miktarının yaklaşık 6.22 milyar metreküp olduğunu ancak bu suyun yıllık 2.09 milyar metreküplük kısmının kullanıcılara ulaşamadan kaybolduğunu açıkladı. İçme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki 2021 yılı su kayıp oranının yüzde 33.54 olduğunu, bu rakamın önümüzdeki yıllarda yüzde 25 seviyelerine düşürülmesi hedeflendiği belirtilerek, “Su kaybı oranı ortalamasının yüzde 25 seviyesine düşürülmesi halinde bugün elde edilen su kazanımı Ankara’nın 2 yıllık su ihtiyacına karşılık gelmektedir” denildi. Bakanlık, günümüz koşullarında bu oranın da yeterli olmadığını su kaybında nihai hedefin yüzde 10 olduğunu kaydetti.

Bodrum’u besleyen Mumcular Barajı’nda su seviyesi yüzde 47’ye, Geyik’te ise yüzde 44’e geriledi. Her iki barajda da geçen yıla göre yüzde 50’nin üzerinde azalma yaşandı. Bodrum’da su sorununun kronikleşmeye başladığını belirten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, “İlave tahsisat olmaması durumunda, Bodrum’un suyu yaz aylarının ortasında tükenebilir” dedi.

Bodrum’un mevcut durumda Su temininde büyük zorluklar yaşadığını kaydeden Doç. Dr. Özçelik, “Muğla, Karadeniz Bölgesi’ne yaklaşan bir seviyede yağış alıyor. Çok fazla yağış almasına rağmen Bodrum’un içme suyu temininde zorluklar yaşıyoruz. Bu bize kentsel altyapımızın yetersiz olduğunu gösteriyor. 200 bin olan nüfus yazın 1.5 milyona ulaşıyor. Dolayısıyla böyle bir su miktarının kente temin edilmesi lazım. Bodrum, bu sorunu çözmediği sürece gelecekteki marka değerini korumakta zorlanacak gibi gözüküyor” dedi.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Denetimlerde 30 Kaçak Yapı Tespit Edildi

Denetimlerde 30 Kaçak Yapı Tespit Edildi

27-03-2024 - ÇEVRE

TOSFED Geleceğe Umut Saçıyor Çevre İçin Start Alıyor

TOSFED Geleceğe Umut Saçıyor Çevre İçin Start Alıyor

24-03-2024 - ÇEVRE