AW-11362371499

Rusya'dan Türk Lirası hamlesi

Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa'dan ambargolarla karşı karşıya kalan Rusya'dan, Türk Lirası hamlesi geldi.

EKONOMİ - 06-09-2022 12:41 11384 kez okundu.

Rusya'dan Türk Lirası hamlesi

 

Ukrayna savaşı nedeniyle Avrupa'dan ambargolarla karşı karşıya kalan Rusya'dan, Türk Lirası hamlesi geldi.

 

Kendisine uygulanan yaptırımlar karşısında dolar ve avro kullanımından uzaklaşmak zorunda kalan Rusya, rezervlerini güçlendirmek için Türk Lirası, Yuan ve Rupi gibi dost ülkelerin para birimlerini değerlendirmeyi hedefliyor.

 

Batılı ülkeler, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Rusya Merkez Bankası'nın yaklaşık 600 milyar dolar değerindeki uluslararası rezervlerinin yabancı bankalarda bulunan 300 milyar dolarlık kısmını dondurmuştu. Kremlin, rezervlerinin önemli bir kısmına erişiminin durdurulması nedeniyle ülkede kapsamlı sermaye kontrolleri uygulamaya başlarken, ihracatçılara döviz gelirlerini rubleye dönüştürme talimatı vermek durumunda kaldı.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise ülkesine yaptırım uygulayan tüm ülkeleri "dost olmayan ülke" olarak tanımlayarak, bu ülkelerin başta doğal gaz olmak üzere çeşitli Rus ürünlerini artık yalnızca rubleyle alabileceklerini söyledi.

 

Yaptırımlar nedeniyle ekonomisi krize giren Rusya'da dolar/ruble paritesi yüzde 70 artışla 120 seviyesine kadar çıkarken, Moskova yönetimi, sermaye kontrolleri ve Putin'in açıkladığı yeni rubleyle ödeme sistemi sayesinde dolar/ruble paritesini tekrar 60 bandına düşürmeyi başardı. Rusya Merkez Bankası, dolar ve avro kullanımının artık riskler barındırdığını, bu nedenle söz konusu dövizlerden uzaklaşma sürecini hızlandırmaya yardımcı olacak ve bu tür para birimlerinde bankacılık işlemlerini azaltmaya yönelik ek önlemler getirileceğini duyurmuştu.

 

Rusya Merkez Bankası tarafından ağustosta yayımlanan raporda, yabancı ülkelerin para birimleriyle ruble üzerinde etki yaratabilmek için dost ülkelerin para birimlerinin rezervlerde daha fazla kullanılması konusunun incelendiğine vurgu yapıldı. Rapora göre, Rusya Maliye Bakanlığı, Ulusal Refah Fonu'nun yenilenmesi ve harcamaları için dost ülkelerin Türk lirası, yuan, rupi gibi para birimlerine yönelik bütçe kuralı yöntemine ilişkin bir işletim yöntemi uygulanması üzerine çalışmalara başladı.

 

Rusya'nın Ulusal Refah Fonu'ndaki rezervleri temmuzda 1,4 trilyon ruble artarak 12,1 trilyon rubleye (yaklaşık 201 milyar dolar) çıkarken, fonun yarısı dost olmayan ülkelerin para birimlerinden oluşuyor.

 

Fonda dolar rezervi bulunmazken, yüzde 40'ı İngiliz sterlini, yüzde 10'u Japon yeni, yüzde 30'u yuan ve kalan kısmı altın ve ruble cinsinden muhafaza ediliyor. Rusya uluslararası rezervlerini yeniden yapılandırmak, ticarette de dolar ve avrodan uzaklaşmak istiyor.

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 18 Nisan'da yaptığı açıklamada, ulusal para birimleri üzerinden ticarete geçiş sürecinin hızlandırılması gerektiğini belirterek, "İş dünyasına, güvenilir ticaret ortaklarıyla ulusal para birimleriyle ticarete geçişin hızlandırılması dahil azami destek vermeliyiz." ifadesini kullanmıştı.

 

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Emeklilere verilecek promosyon için başvurular rekor seviyede

Emeklilere verilecek promosyon için başvurular rekor seviyede

27-03-2024 - EKONOMİ

Emeklilerin ‘banka promosyon’ başvuru tarihi belli oldu

Emeklilerin ‘banka promosyon’ başvuru tarihi belli oldu

25-03-2024 - EKONOMİ