Muğla'da Çölyak Günü Etkinliği Düzenlendi

SAĞLIK - 10-05-2024 14:53

İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü kapsamında, çölyak hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla etkinlik düzenlendi.  

9 Mayıs Dünya Çölyak Günü vesilesiyle Menteşe Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde gerçekleştirilen programa, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, il milli eğitim birim amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Çölyak hastalığına dikkat çekmek ve bu konuda toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla düzenlenen programda, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar gerçekleştirildi. Muğla Çölyak Derneği Kurucusu Emine Uysal ile Dernek Başkanı Nilgün Atabay, çölyak hastalığı hakkında bilgi vererek çölyakla ilgili farkındalığın artması, sağlıklı ve glütensiz beslenmenin yaygınlaşması için birçok alanda  yapmış oldukları çalışmalardan bahsettiler.

İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, sağlıklı beslenmenin önemine değinerek "Öğrencilerimizin okulda sağlıklı bir şekilde beslenmeleri adına okul yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz ve özellikle de okul kantinlerindeki çalışanlarımız gerekli hassasiyeti gösteriyorlar. Bu kapsamda, okul yemekhanelerimizde ve kantinlerimizde glüten içermeyen seçenekler sunarak, öğrencilerimizin beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Ancak, çölyak hastalığı sadece yemek seçenekleriyle sınırlı değildir. Öğrencilerimizin yaşadığı duygusal ve sosyal zorlukları da anlamak ve desteklemek önemlidir.  Aynı zamanda çölyak hastalarına besin ikramı yaparken çok dikkatli olunmalı ve ısrar etmekten kaçınılmalıdır." dedi.

Programda, aileler arasında çölyak temalı bilgi yarışması düzenlendi. Yarışma sonrasında birinci olan aileye, İl Müdürü Çay tarafından ödül takdim edildi. Etkinlikte, Muğla Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, müzik dinletisiyle programa renk kattı. Program, glütensiz beslenmeye dikkat çekmek amacıyla hazırlanan ürünlerin davetlilere hediye edilmesi ve öğrencilerin parmak boyasıyla "Farklılıklarla Güzeliz" tablosunu oluşturmasıyla son buldu.

ÇÖLYAK; buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahıllarda bulunan glütene karşı hassasiyet ile gelişen emilim bozukluğu hastalığıdır. Çölyak hastaları glüten içerikli besinler tükettiğinde, kronik ishal veya kabızlık, kilo kaybı, midede şişkinlik ve gaz, karın ağrısı, kansızlık ve buna bağlı yorgunluk yanı sıra göz kuruluğu gibi belirtiler yaşarlar. Çölyak hastalığında etkin olduğu bilinen tek tedavi, glütenin ömür boyu diyetten çıkarılmasıdır.

Günün Diğer Haberleri