AW-11362371499

BODRUM’DA ÇEVRE HAFTASI BULUŞMASI

BODRUM - 09-06-2023 22:25 1631 kez okundu.

BODRUM’DA ÇEVRE HAFTASI BULUŞMASI

 

TURMEPA ATIK ALIM TEKNESİ TORBA’DA HİZMETE BAŞLIYOR

MUĞLA TARIM’IN SU ALTI DALIŞ TİMİ, TORBA AÇIKLARINDAN 10 TON ATIK TOPLADI

Türkiye’de sadece Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde kurulan Su Altı Timi, 5 Haziran’da başlayan Türkiye Çevre Haftası dolayısıyla Bodrum’da deniz dibi temizliği yaptı. Torba açıklarından toplanan 10 ton hayalet ağ, tonoz ve atık malzemelerin sergilendiği  etkinlikte deniz ve çevre temizliği konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan bir de fotoğraf sergisi düzenlendi. Torba Balıkçı Barınağında gerçekleştirilen Türkiye Çevre Günü programında, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, TURMEPA ve S.S. Bodrum Su Ürünleri Kooperatifi arasında bir de protokol imzalandı.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu yıl “Temiz Dünya, Temiz Deniz” teması ile kutlanan 5 Haziran Türkiye Çevre Haftası nedeniyle Torba Balıkçı Barınağında bir etkinlik düzenledi. Bodrum Sahil Güvenlik Komutanı Bnb. Koray Kemiksiz, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, İl Müdür Yardımcısı Muhammet Sevinç, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç , Bodrum Liman Başkanı Tuncay Aydın ve su ürünleri kooperatiflerinin başkan ve temsilcileri ile balıkçıların hazır bulunduğu etkinliğin ev sahipliğini Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Erdinç Kılıç ile Bodrum İlçe Müdürü Durmuş Çakır yaptı. Deniz temizliği konusunda çarpıcı mesajların verildiği etkinlikte, Bodrum’un balıkçı mahallesi Torba’da konuşlanacak TURMEPA-Deniz Temiz Derneği’ne ait atık toplama gemisine yer tahsisi için bir de protokol imzalandı. 

SAYLAK: “ÜÇ YILDIR BALIKÇI BARINAKLARINDA DENİZ DİBİ TEMİZLİĞİ YAPIYORUZ”

İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, burada yaptığı konuşmasında su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı için ideal koşullara sahip olan Muğla’da, denizlerin ekosisteminin korunmasının hayati önem taşıdığını söyledi. Temiz denizleri gelecek kuşaklara taşıma gibi büyük bir sorumlulukları olduğunu belirten Saylak, “Sadece temizlemekle olmuyor. Biz çabalıyoruz, ama asıl mesele denizi kirletmemek. Bizim tek isteğimiz ve dileğimiz bu. Bütün bu etkinlikleri bunun için yapıyoruz. Mavi vatanı, olduğu gibi tertemiz miras bırakmak, bizim en büyük sorumluluğumuz. Ortak bir akılla, bu işi yapmaya devam edeceğiz.”dedi.

Deniz Ticaret Odaları, Deniz Temiz Derneği-TURMEPA, Muğla Sahil Güvenlik Komutanlığı, Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanlığı ve tüm kooperatiflerin yanı sıra ekmeğini denizden sağlayan, gelecek kuşaklara sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliği bırakmak isteyen her duyarlı Muğlalı ile birlikte denizlerin temizliği için büyük çaba sarf ettiklerini ve üç yıldır aralıksız deniz dibi temizliğine öncülük yapmaya çalıştıklarını anlatan Saylak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bugün geldiğimiz noktada, İl Müdürlüğümüzün bröveli bir su altı dalış timi var. Diğer paydaşlarımızın da desteğiyle çok güzel temizlik etkinliklerine imza atıyoruz. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz. 13 balıkçı barınağının deniz dibi temizliğine, emniyet ve sahil güvenlik dalış timleri de destek veriyor. Tüm arkadaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum. Bugün de Torba Barınağında bir deniz dibi temizliği yaptık. Amacımız farkındalık oluşturmak. TURMEPA gibi bir sivil toplum hareketi de özverili bir şekilde bu amaçla çalışıyor. Her birimiz, üzerimize düşen ve hatta düşmeyen ne varsa yapmaya devam edeceğiz.”

TURMEPA’NIN ATIK ALIM TEKNESİNE YER TAHSİS EDİLDİ

TURMEPA’nın talebi üzerine bir protokol hazırladıklarını anlatan Saylak,  derneğinTorba’daki atık toplama gemileri için balıkçı barınağında bir yer tahsisi yaptıklarını belirtti. Saylak, “Bu çok önemli bir işbirliği. Balıkçılarımız, kooperatiflerimiz, birer TURMEPA gönüllüsü oldu bu sayede. Tüm Türkiye’ye örnek olmasını diliyorum. On binlerce balıkçımızla birlikte bu duyarlılığı yaratmak istedik.”diye konuştu.

Muğla denizlerinde sadece kirlilikle değil kaçak balıkçılıkla da mücadele ettiklerini söyleyen Barış Saylak, “Muğla bir yeryüzü cenneti. 1500 km.’lik sahil şeridi var. Küçük olta ve tekne balıkçılığı için çok uygun koylara sahip. Biz, kaçak avcılıkla her şekilde mücadele ediyoruz. Fakat vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlılık göstermesini rica ediyoruz. Bizleri, ya da Sahil Güvenlik ekiplerini haberdar etmeleri çok önemli. Denizler için tüm hemşehrilerimizden gerekli duyarlılığı göstermelerini istiyoruz.”dedi.

Etkinlikte daha sonra, üç kurumun katılımıyla “Atık Kabul Protokolü” imzalandı. Protokole, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, TURMEPA  Denizcilik Projeleri Yöneticisi Erkan Çalık, Sür-Koop  Başkanı Ramazan Özkaya ile Ercan Kuleli imza attı. Etkinlik, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından denize 30 bin yavru balık bırakılmasıyla son buldu.

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Bodrum Devlet Hastanesi Anjiyo Ünitesi Hizmete Girdi

Bodrum Devlet Hastanesi Anjiyo Ünitesi Hizmete Girdi

25-03-2024 - BODRUM

BODRUM GENÇLİĞİ ANTİK TİYATRO'DA BULUŞUYOR

BODRUM GENÇLİĞİ ANTİK TİYATRO'DA BULUŞUYOR

22-03-2024 - BODRUM