EKONOMİ
Giriş Tarihi : 19-12-2023 08:29

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE OLUR?

Merkez Bankası faiz kararı Aralık için belli oluyor!

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE OLUR?

Merkez Bankası Aralık ayı faiz kararı açıklanıyor. Bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 40 seviyesine yükselten TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), 21 Aralık Perşembe günü yılın son faiz kararını duyuracak. Ekonomistler 250 baz puanlık faiz artışı beklerken, yeni yılda sıkılaşmanın daha küçük adımlarla yapılacağını öngördü. Ayrıca faiz kararı üzerinde etkili olmasını bekledikleri dikkat çeken asgari ücret ve ücretsiz doğal gaz değerlendirmesi yaptılar.

 

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında 21 Aralık Perşembe günü toplanacak.

Aynı gün saat 14.00'te faiz kararı açıklanacak. Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde yüzde 40'a yükseltilmişti.

ADIMLAR DAHA UFAK ATILACAK

Merkez Bankası Aralık Ayı faiz kararı için değerlendirmelerde bulunan Dinamik Yatırım Ekonomistleri, "Ancak Merkez Bankası'nın geçen ayki faiz kararını açıkladığı notunda, faiz arttırım döngüsünün sonuna gelindiğini ve sonraki adımların daha düşük düzeyde atılacağına dair açıklaması, bu toplantıda 500 baz puanın altında bir faiz artışı ile karşılaşacağımızı gösteriyor. Beklenti 250 baz puanlık faiz artışı yönünde" dediler.

ASGARİ ÜCRET VE DOĞAL GAZ ETKİSİ

Faiz artırımlarının daha düşük düzeyde tutularak yeni yılda da devam ettirilebileceğini belirten ekonomistler, "Enflasyon beklentilerindeki iyileşmeye karşın asgari ücret artışı ve doğal gaz fiyat indiriminin baz etkisi dolayısıyla enflasyonda artış eğiliminin devam edecek olması, Merkez Bankası'nın yeni yılda da faiz artışlarına düşük düzeylerde devam etmesine neden olabilir. Beklentilerin şekillenmesi açısından faiz kararı kadar Merkez Bankası'nın açıklama notunda verdiği yönlendirme de önemli olacak" ifadelerini kullandılar.

AdminAdmin