MENTEŞE
Giriş Tarihi : 29-10-2023 15:48

Cumhuriyet Aydını Necmi Yener’in Büstü Törenle Açıldı

Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden, Bayır’ın mimarı Necmi Yener’in büstü Bayır Mahallesinde düzenlenen törenle açıldı.

Cumhuriyet Aydını Necmi Yener’in Büstü Törenle Açıldı

Büst açılış törenine Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Cumhur Çoban, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Necmi Yener’in ailesi ile Bayır halkı katıldı.

Büstün açılış konuşmasını eğitimci - yazar Necmi Yener’in de yakın dostu Günür Karağaç yaptı. Karaağaç konuşmasında Necmi Yener ile ilgili anılarından ve Yener’in ‘Benim Köyüm Benim Okulum’ adlı kitabın kaleme alınış hikâyesinden yayınlanma sürecinden bahsetti.

Necmi Yener’in torunu Yener Can Kesmiş ise “Dedem bu değişimin ve oluşumun bir sonraki jenerasyona aktarılmasını ‘Benim Köyüm Benim Okulum’ adlı kitabı ile sağladı. Bu anlamlı günün gerçekleşmesinde başkanlarımıza ve emeği geçen herkese ailecek teşekkür ediyorum” dedi. 

Yeni modern Bayır’ın kurucusunun kızı olmaktan her zaman gurur duyduğunu belirten Necmi Yener’in kızı Neşe Yener Kesmiş, “Öncelikle Menteşe Belediye Başkanımız Bahattin Gümüş’e, Büyükşehir Belediyesi başkan vekilimiz Cumhur Çoban’a ve Polgün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güngör ve ailesine çok teşekkür ederim. Ne mutlu ki bize bugün Cumhuriyet’in 100. Yılın da Cumhuriyet aşığı babamın büstünü açıyoruz. Necmi Yener Bayır’a geldiğinde sadece bir öğretmen olmadı. Bayır halkıyla bütünleşti ve halkın her sorunuyla yakında ilgilendi. 1941 yılında meydana gelen depremin ardından yeni bir Bayır kasabası kurdular. Günümüzde ülkemizin pek çok yerinde yanlış yapılaşmalardan doğan afetler yaşanırken, 1939’larda ‘kader gayrete aşıktır’ deyişiyle yola çıkıp yeni modern Bayır’ı inşa ettiler. Bu da ancak yüksek insan sevgisi ve Cumhuriyet ruhuyla olabilir.” dedi.

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, çok anlamlı bir günde Necmi Yener’in büstünün açılışını yaptıklarını belirterek, “ Bugün burada çok önemli bir ismin, Cumhuriyet insanı Atatürkçü değerli öğretmenimiz Necmi Yener’in büst heykelinin açılışını yapıyoruz. Başöğretmen olarak Bayır’a atanan Necmi Yener, örnek gösterilecek yaşamıyla sadece Bayır için değil, bölgemiz içinde çok önemli bir isimdir. Bayır kasabasının 1941 yılındaki depremle yıkılmasının ardından Necmi Yener hocamız bir mimar bir şehir plancısı gibi bugünkü yerleşim planını çizmiştir. Bu plan kabul edilerek uygulanmış ve Bayır bugünkü konumuna resmi olarak kavuşmuştur.  Bugün Bayır bu kadar büyüdüyse, geliştiyse ve kent ekonomisine böylesine büyük bir katkı sağlıyorsa bunda sevgili hocamız Necmi Yener’in çok büyük emekleri vardır. Necmi Yener Hocamızın büstünün açılışının Cumhuriyetimizin 100. Yılında olması çok anlamlı oldu. Menteşe Belediyesi olarak Necmi Yener Hocamızın ismini yaşatacak ve bundan sonraki nesillere de aktaracağız. Necmi Yener hocamızı saygıyla anıyor, Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutluyorum.” dedi. 

Muğla Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Cumhur Çoban, “ Cumhuriyet’in en önemli eserlerinden biri de Köy Enstitüleri idi. Bugün burada Köy Enstitülerinden yetişmiş Necmi Yener’i konuşuyoruz. Köy Enstitüsünden aldığı eğitimle kurduğu Bayır’ı konuşuyoruz. 1941 yılındaki depremin ardından Necmi Yener bayır halkına önderlik etmiş ve bugünkü Bayır’ı kurmuş. Bu eser Necmi Yener’in. Ne mutlu ki bize bugün bu anlamlı günde Necmi Yener Hocamızın büstünü hep birlikte açıyoruz. Emeği geçenleri tebrik ediyor, 29 Ekim Cumhuriyet bayramınızı kutluyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından Bayır’ın mimarı Cumhuriyet’in ilk öğretmenlerinden Necmi Yener’in büstü törenle açıldı. Büst açılış töreninin ardından lokma ikramı yapıldı.

AdminAdmin