GÜNCEL
Giriş Tarihi : 11-11-2023 20:41

Zeytinin başkentinde hasat coşkusu başladı

Zeytinin başkentinde hasat coşkusu başladı

Muğla’nın Milas ilçesinde bu yıl 9.’su düzenlenen ve ilçe protokolünün destek verdiği Milas Zeytin Hasat Şenliği, düzenlenen kortej yürüyüşüyle resmen başladı. Milas sokaklarında renkli görüntüler oluşturan şenlikte, gerçekleştirilen protokol konuşmalarında barışın simgesi zeytinin önemi vurgulandı.


Muğla’nın Milas ilçesinde Türkiye’nin ilk Avrupa Birliği coğrafi işaret tescilli zeytinyağı ve zeytininin tanıtımı amacıyla gerçekleştirilen Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin 9.’su, düzenlenen kortej yürüyüşü ile başladı. Milas’ın tarihi sokaklarında davul zurna sesleri, animasyon ekipleri, yöresel kıyafetlerle rengarenk görüntüler oluşturan kortej yürüyüşüne güzergah üzerindeki ev ve işyerlerindeki vatandaşlar da alkışları ve ellerindeki Türk bayraklarıyla destek verdi.
Kortej yürüyüşünün kent merkezindeki Atapark Meydanı’na ulaşmasının ardından meydanda Milas Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu yöresel oyunlarını sergiledi.
Şenlikte gerçekleştirilen protokol konuşmalarında söz alan MİTSO Başkanı Reşit Özer, MİTSO’nun girişimleriyle alınan coğrafi işaret tescilinin Milas zeytinciliğinin markalaşmasına büyük katkı sağladığını söyledi.
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise, kurumun ilçe tarımına ve zeytinciliğe yaptığı desteklemeleri anlattı.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da konuşmasında, Milas Zeytin Hasat Şenliği’nin hayata geçmesinde ve bu yıl 9.’sunun gerçekleştirilmesinde katkı sunan isimlere teşekkür etti ve Milas zeytinyağının dünya mutfaklarında tanınmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.
Muğla Milletvekilleri Kadem Mete, Cumhur Uzun, Gizem Özcan ise, şenliğe katılmaktan ve bu coşkuya ortak olmaktan gurur duyduklarını ifade etti.
 Muğla Valisi İdris Akbıyık da, hasat sezonunun bereketli geçmesini dileyerek, festivalin coşkuyla geçmesini temenni ettiğini söyledi.
Konuşmaların ardından festivalin düzenleme komitesi kurdele keserek şenliğin resmi açılışını gerçekleştirdi.


ÜNLÜ ŞEFLER ZEYTİNYAĞLI YEMEK YAPTI
Aregala Türkiye, Sınır Tanımayan Şeflerin Workshop Mutfağında: Ünlü şeflerden zeytinyağlı yemek sunumları konulu etkinliğe geçiş yapıldı. Ünlü sunucu Vahe Kılıçarslan’ın moderatörlüğüyle ünlü şefler Eyüp Kemal Sevinç, Doğa Çiftçi, Selim Yeşil Pınar, Hamza Kalkan’ın katılımıyla zeytinyağlı yemek sunumları yaptı.


ZEYTİNLER HASAT EDİLDİ, SIKIMI YAPILDI
Şenlik, Türkiye’nin en teknolojik zeytinyağı fabrikalarından biri olan ve geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Eminem’s’te düzenlenen etkinlikle devam etti. Erken hasat zeytinler, imece usulü toplandı. Toplanan zeytinler ise ileri teknolojide soğuk sıkım yapılarak zeytinyağına dönüştürüldü. Ölmez ağaçtaki zeytinin yolculuğu, şişelenerek sofralara gönderilerek tamamlandı.


FESTİVAL 2 GÜN SÜRECEK
9. Milas Zeytin Hasat Şenliği programı, özel bireylerle zeytin kırma yarışması ve Pusula, Umut Akyürek, Oktay Ertuğrul ve Ahmet Selçuk İlkan konserleri ile devam edecek. Program, pazar günü ise saat 9.30’da sağlık yürüyüşü ile başlayacak.

AdminAdmin