MUĞLA
Giriş Tarihi : 08-09-2023 16:50

Şap Hastalığına Karşı Aşılamalar Başladı

Şap Hastalığına Karşı Aşılamalar Başladı

Şap Hastalığına Karşı Aşılamalar Başladı

Muğla’da şap hastalığına karşı sonbahar aşılama programının startı Menteşe İlçesi Gazeller Mahallesi’nden verildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yoğun aşılama programı neticesinde Muğla, hastalık etmeni rastlanmayan illerden biri oldu.

 

 

Türkiye’de önemli hayvan hastalıkları arasında yer alan ve çift tırnaklı hayvanların akut seyirli ve bulaşıcı viral hastalığı olarak bilinen şapa karşı Muğla’da etkin bir mücadele sürdürülüyor. Yetişkin hayvanlarda verim kaybına, genç hayvanlarda ise ölüme varan sonuçlara yol açan hastalığa yönelik her yıl ilkbahar ve sonbahar döneminde başlatılan aşılama çalışmaları, il genelinde şap hastalığının seyrini ve yayılımını önlüyor.

 

 

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, sonbahar dönemi aşılama kampanyası döneminde il genelinde 229 bin 606 büyükbaş hayvanın aşılanacağını belirtti. Menteşe’nin Gazeller Mahallesi’nde 31 büyükbaş hayvan bulunan bir işletmedeki aşılama çalışmasını denetleyen Saylak, hastalığa karşı tam zamanlı saha uygulamalarına hız kesmeden devam ettiklerini kaydetti. İl Müdürü Barış Saylak, tüm Türkiye’de olduğu gibi Muğla’da da Şap Enstitüsü tarafından üretilen aşıların Tetravalan (4’lü) olarak hayvanlara uygulandığını anlattı. Saylak, sadece Menteşe ilçesinde aşılanacak büyükbaş hayvan sayısının 20 bin 500 adet olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Muğla’da bu dönemde herhangi bir şap hastalık mihrakına rastlamadık. Mart ayında Türkiye’de ilk kez görülen yeni şap serotipine karşı derhal önlemimizi aldık. Mihrak yönetimi ve araştırması, temizlik, dezenfeksiyon ve biyogüvenlik uygulamaları ve yetiştiricilerimizin konu ile ilgili bilgilendirilmesi amacıyla sürekli sahadaydık. Bu çalışmalar neticesinde ilkbahar aşılama programımız büyük bir başarıyla sonuçlandı. Bu başarıya kurum personelimizin yoğun gayreti, üreticilerimizin duyarlılık ve desteğiyle ulaştık ve Muğla, şap hastalığı etmeni görülmeyen iller arasında yerini aldı. Tüm mesai arkadaşlarıma ve üreticilerimize teşekkür ediyorum. Bu vesile ile üreticilerimizi hayvan hareketleri ve işletme hijyeni konusundaki kurallara uymaya ve aşılanmadık hayvan bırakılmaması anlamında kampanyaya etkin destek vermeye davet ediyoruz.”

 

 

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan şap hastalığına karşı sonbahar dönemi aşılama kampanyası 17 Kasım 2023’e kadar devam edecek. Çalışma, sınır köylerden başlatılarak tüm il genelinde sürdürülecek.

AdminAdmin