MUĞLA
Giriş Tarihi : 20-09-2023 15:55

AHİLİK HAFTASI ULA’DA KUTLANDI

AHİLİK HAFTASI ULA’DA KUTLANDI

AHİLİK HAFTASI ULA’DA KUTLANDI

Esnaf ve Sanatkarların Piri Ahi Evran-ın yüce adı ve anısına her yıl düzenlenen Ahilik Haftası etkinlikleri bu yıl Ula’da  düzenlendi.

Her yıl Muğla Ticaret İl Müdürlüğü, Muğla Esnaf Odaları Birliği (ESOB), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ile Muğla Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi (EKKK) işbirliğinde gerçekleştirilen Ahilik ve Ahilik Haftası etkinlikleri bu yıl 20 Eylül Çarşamba günü Ula’da gerçekleştirildi.
Etkinliğe, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Menteşe Kaymakamı Mehmet Eriş, Ula  Kaymakamı  Mehmet Rıdvan Doğan, Ula Belediye Başkanı Özay Türkler, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Ticaret İl Müdürü Gülşah Savtekin, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (ESOB) Başkanı Şükrü Ayyıldız,  Ula Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Kemal Özçelik , STK temsilcileri ile esnaf katıldı.

 


Etkinliğin açılışında konuşma yapan MUTSO Başkanı Bülent Karakuş şu ifadelere yer verdi: “Her yıl geleneksel olarak kutladığımız ahilik haftası ülkemize ve Muğla’mıza kutlu olsun. Ahilik 13’üncü yüzyıldan 19’uncu yüzyıla kadar Türk halkının, sanat ve meslek alanında yetişmelerini, ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir kuruluşun adıdır. Ahilik kültürü, bizim camiamızın köküdür. Ahilik, dünyadaki ilk meslek örgütüdür. Bu kapsamda hala bütün dünyada özel sektörün çatısını oluşturan oda sistemi, esnaf sistemi 900 yıl önce bizim attığımız ahilik ve loncalık sisteminin kopyasıdır. Şimdilerde yabancıların bizlere öğretmeye kalktığı iş ahlakı, meslek standartları, mesleki eğitim, sınai mülkiyet hakları gibi kavramları, dünyaya öğreten, bu topraklarda doğan ahilik kültürüdür. Ahilik felsefesinin benimsenmesi ve günlük hayata uygulanması çok önemli.  Ahilik kültürüne sahip çıkılması ve bu kültürün yaşatılması gelecekte başarılı olabilmenin anahtarı olacaktır. Bu kapsamda değerli meslek büyüklerimize çok iş düşüyor ama elbette ki tüm sorumluluğu meslek büyüklerimize yüklemiyoruz. Mesleki eğitime ağırlık verilmesi son derece önemli. Piyasada ciddi bir ara eleman ihtiyacı var. İlgisi olan yetenekli öğrencilerin meslek liselerine yönlendirilmesi, geleceğin ustalarının bugünden yetiştirilmesi gerekiyor. Toplumun ve ailelerin bu konuda bilinçlendirilmesi ve öğrencilerin doğru yönlendirilmeleri adına ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızı üzerine düşeni yapmaya davet ediyoruz.”


Konuşmaların ardından Yılın Ahisi seçilen berber ustası Şaban İbrahim Dokur’a  Muğla Valisi İdris Akbıyık tarafından kaftan giydirilirken, yılın kalfası ve çırağına da onur ödülleri takdim edildi. 


Prof. Dr. Namık Açıkgöz’ün  katılımcılara Ahilik konusunda verdiği konferansın ardından etkinlik, esnaf ziyaretleriyle son buldu.

AdminAdmin