SAĞLIK
Giriş Tarihi : 26-01-2024 12:14

Kızartma yağlarına 81 İlde Sıkı Denetim

Kızartma yağlarına 81 İlde Sıkı Denetim

 

 

81 İLDE EŞ ZAMANLI KIZARTMA YAĞI DENETİMİ

TARIM VE ORMAN BAKANI YUMAKLI, BUGÜN İTİBARIYLA ÖZELLİKLE FAST FOOD TARZI İŞLETMELERDE KIZARTMADA KULLANILAN YAĞLARA YÖNELİK 81 İLDE DENETİMLERİN BAŞLADIĞINI DUYURDU

YIL BOYUNCA RİSK ESASLI YAPILAN DENETİM VE KONTROLLERE İLAVETEN FARKINDALIĞI ARTIRMAK AMACIYLA 10 GÜN SÜRECEK DENETİMLERDE 7 BİN 500 UZMAN GÖREV YAPACAK

BAKAN YUMAKLI: “KIZARTMADA KULLANILMAKTA OLAN YAĞLARI KULLANAN TOPLU TÜKETİM YERLERİNE İLİŞKİN DENETİMLER SADECE BU DÖNEM BOYUNCA KALMAYACAK, BUNDAN SONRA DA HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK”

 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, özellikle fast food tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde oluşabilecek riskleri bertaraf etmek ve kamu sağlığı ile tüketicilerin gıda güvenilirliği açısından korunmasını sağlamak amacıyla kızartma yağlarına yönelik 81 ilde 10 gün sürecek denetimlerin bugün itibarıyla başladığını bildirdi.

Yumaklı, Bakanlık olarak vatandaşların sağlıklı gıdaya ulaşması ve tüketmesinin başlıca görevleri arasında olduğunu vurgulayarak bunun için rutinin yanında sektörel olarak gıda denetimleri yaptıklarını belirtti.

Bakan Yumaklı, tarladan sofraya kadar gıdanın her adımını kontrol altında tutmak ve güvenilir gıdayı vatandaşlara sunmak gayreti içerisinde çalışmaları sürdürdüklerinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

“Ülkemizde özellikle fast food tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde oluşabilecek riskleri bertaraf etmek ve kamu sağlığı ile tüketicilerin gıda güvenilirliği açısından korunmasını sağlamak amacıyla kızartmada kullanılmakta olan yağlara ilişkin denetimlere bu dönemde ağırlık vermekteyiz.

Bakanlığımızca rutin olarak yıl boyunca yapılan risk esaslı denetim ve kontrollere ilaveten farkındalığı artırmak amacıyla 10 gün boyunca toplu tüketim yerlerinde kızartmada kullanılmakta olan katı ve sıvı yağlara ilişkin denetimler bugün itibarıyla başlatılmıştır. 81 ilde yürütülecek çalışmalar kapsamında toplu tüketim yerlerine 7 bin 500 kontrol görevlisince denetimler gerçekleştirilecektir. Bu arkadaşlarımız denetimlerde polar madde, asit sayısı ve kızartma yağ sıcaklığı gibi hususlara bakacaklar.”

“DENETİMLER HIZ KESMEDEN DEVAM EDECEK”

Tüketicilerin sağlığının, menfaatlerinin en üst düzeyde korunması amacıyla güvenilir olmayan gıdayı arz edenlere göz açtırılmayarak gerekli yaptırımların uygulanacağını belirten Yumaklı, kızartmada kullanılmakta olan yağları kullanan toplu tüketim yerlerine ilişkin denetimlerin sadece bu dönem boyunca sınırlı kalmayacağını, bundan sonra da hız kesmeden devam edeceğini dile getirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, tüketicilerin güvenilir gıdaya gönül rahatlığıyla ulaşması için gereken her türlü tedbiri aldıklarını kaydederek, “Vatandaşlarımız olumsuz bir durumla karşılaştıkları zaman Alo 174 Gıda Hattını aramaktan çekinmesinler.

Bu bir vatandaşlık görevidir ve gıda güvenilirliği ile tüketici menfaatleri açısından büyük önem teşkil etmektedir. Ayrıca hem işletmelerimize hem de vatandaşlarımıza atık yağların çevreye vereceği zararı düşünerek bunların geri dönüşümünü sağlamaları konusunda hatırlatmada da bulunmak istiyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

AdminAdmin