MUĞLA
Giriş Tarihi : 28-10-2023 18:40

Protokolden 100. Yıl Kutlaması

Protokolden 100. Yıl Kutlaması

Protokolden 100. Yıl Kutlaması

Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladılar.
Muğla Valisi İdris Akbıyık’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı şöyle:
"Bugün, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başkomutanlığında verilen büyük mücadelelerin ardından kazanılan milli mücadelemizin, Cumhuriyet ile taçlandırılışının 100. Yılını kutlamanın gururunu yaşıyoruz.


Bağımsız ve hür yaşama onurundan asla taviz vermeyen Aziz Milletimiz, istiklaline ve istikbaline kasteden işgalcilere karşı başlattığı kurtuluş mücadelesini dünyada eşi benzeri görülmemiş bir kahramanlık destanı ile zafere ulaştırmıştır. Bu mücadele hürriyetinden ve bağımsızlığından ödün vermektense ölmeyi tercih eden bir milletin küllerinden yeniden doğuşunun ve şahlanışının nişanesidir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Milletinin tabiatına ve geleneklerine en uygun yönetim şekli olarak 29 Ekim 1923’te ilan ettiği cumhuriyet; milletimizin özünde var olan milli mücadele ruhunun gurur verici eseri, hürriyet aşkının, bağımsız ve hür yaşama kararlılığının en güçlü ifadesidir.
Cumhuriyet sadece bir yönetim şekli olmayıp, aynı zamanda toplumumuzun en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesidir. Cumhuriyetimiz, getirdiği yenilikler ile bilime ve özgür düşünceye dayalı müreffeh Türkiye’nin önünü açmış ve milletimizin ufkunu aydınlatmıştır. Cumhuriyetle birlikte ekonomik, sosyal ve siyasal yaşantımız büyük bir dinamizm kazanmıştır.


Bugün geldiğimiz noktada Atatürk’ün “en büyük eserim” dediği Cumhuriyet ve değerleri etrafında her geçen gün daha güçlü bir şekilde kenetleniyor, ecdadımızın emaneti bu aziz vatanı ilelebet payidar kılmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılında ülkemizin geleceği adına hayata geçirilen atılımlarla, kazandırılan eser ve hizmet altyapısıyla daha üretken, daha müreffeh bir toplum olma yolunda “Türkiye Yüzyılı” vizyonuyla geleceğimizi inşa ediyoruz.
Cumhuriyetimizin 100. Yılını “Türkiye Yüzyılı” na yaraşır şekilde tüm yurtta olduğu gibi ilimizde de büyük bir coşku ve gururla kutlayacağız. Tüm Muğlalıları en büyük bayramımız Cumhuriyet Bayramımızı kutlamaya, 100. Yıl coşkusunu yaşamaya, bu gurur ve sevince ortak olmaya davet ediyorum.
Bu duygularla, bütün vatandaşlarımızın, Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve bu toprakları bizlere vatan yapan tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum.”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün; 
‘’Cumhuriyet, 1923 yılından beri Atatürk ilke ve devrimleri ile aydınlanan bu topraklarda halkın hür iradesinin demokrasiye yansıması, özgürlüklerimizin, geleceğimizin teminatıdır. Bugün hepimize düşen görev, ulusal değerlerimize, Cumhuriyet’e sahip çıkmak, Çanakkale’yi, Kurtuluş Savaşı’nı kazanan ruhu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır.


Cumhuriyet, Türk halkı için sıradan bir kavram değildir. Ömrünü halkının istiklaline, bağımsızlığına ve özgürlüğüne adamış bir neslin, canı ve kanı pahasına kazanıp bizlere bıraktığı en değerli mirastır. Halkın egemenliğidir. İnsan onuruna yakışan çağdaş demokrasinin temel taşıdır. Egemenliği ulusa teslim eden yönetim şeklinin adıdır Cumhuriyet. Kimsesizlerin kimsesidir.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Cumhuriyet barışın tatlı güneşidir” Cumhuriyeti demokrasi ve adalet ile aydınlatacak olan ise bizleriz. Cumhuriyetimizi tüm değerleriyle ikinci yüzyılına taşımak, onu kurmak kadar önemlidir.
Bugün, büyük özveriyle kurulan ve büyük emeklerle bugünlere kadar getirilen ve bundan sonra da ’İlelebet payidar kalacak’ Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü kutlarken; Türkiye Cumhuriyeti’nin büyük bir imparatorluğun küllerinden, büyük bir direnişin, büyük bir bağımsızlık savaşının sonucunda doğduğunu asla unutmamalıyız. Unutmamalıyız ki, Cumhuriyetimizi daha ileriye taşıyabilelim.


Cumhuriyet’in ikinci yüzyılında da her zaman olduğu gibi rehberimiz daima Mustafa Kemal Atatürk olacak ve Cumhuriyet’in bizi birleştiren ve önümüzü aydınlatan ışığı altında kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz. Türk Milleti’nin karakterine ve adetlerine en uygun yönetim biçimi olan Cumhuriyet’in yüzüncü yılında Cumhuriyet’imizi kuranlara, yaşatanlara ve yüceltenlere sonsuz minnetlerimi sunuyorum. Cumhuriyete hep beraber sahip çıkacağız. Çünkü Cumhuriyette bağımsızlığımız,  egemenliğimiz ve geleceğimiz var. Bizi biz yapan Cumhuriyetimizin 100. yaşı, en büyük bayramımız kutlu olsun. Yaşasın Cumhuriyet” dedi.
Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke’nin 29 Ekim cumhuriyet Bayramı mesajı şöyle:
“19 Mayıs 1919’da başlayan Milli Mücadelenin, Büyük Zaferle noktalanmasını takiben, Büyük Önder Atatürk'ün, 29 Ekim 1923 tarihinde “Türk Milletinin tabiat ve geleneklerine en uygun idare, Cumhuriyet idaresidir.” diyerek ilan ettiği, atalarımızdan ulusumuza kalan en büyük miras ve vazgeçilmez bir ulusal değer olan Cumhuriyetimizin 100. yıldönümünü hep birlikte büyük bir coşku ve gururla kutluyoruz.


Cumhuriyet, her türlü zor şartlara rağmen, Türk Milletinin özünde var olan birlik ve beraberliğin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının, muasır medeniyet seviyesine ulaşmış güçlü bir Türkiye kurma azim ve kararlılığının gurur verici bir eseridir.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Cumhuriyetimizi kurarken verdikleri mücadelede sadece vatan toprağını değil, aynı zamanda insanlık onurunu, yükselen karanlık bir zihniyete karşı da müdafaa etmişlerdir. Türk Milleti sadece yaşamak için değil aynı zamanda yaşatmak için varlığını sürdüren bir millet olmuştur. 
Bugün için görevimiz, Türkiye Cumhuriyetinin bağımsızlığını, birliğini ve bütünlüğünü esas almak kaydıyla, küreselleşme sürecini doğru tanımlayıp konumumuzu iyi belirleyerek, ulusal çıkarlarımızı en üst düzeyde korumak, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına dayalı demokrasimizi daha ileri bir seviyeye taşımak, sosyal, kültürel ve ekonomik yönden bölgemizde ve dünyada gelişmiş ülkeler seviyesini aşmak olmalıdır.
Bu anlamda millet olarak, atalarımızdan aldığımız tarihi mirasın sorumluluğunu hisseden, bu günü kavrayan ve geleceğe ışık tutan ilme, irfana sahip gençler yetiştirmek mecburiyetindeyiz. Gençlerimiz ile birlikte ülkemizin bölünmez bütünlüğünü korumak için her alanda mücadele etmeye devam etmeliyiz.
Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Cumhuriyetimizin kurulmasında emeği geçen bütün istiklâl kahramanlarımızı, şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100.yılını kutluyorum.”
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı ise şöyle:
Bizi biz yapan en büyük değerin adını 100. kez haykırdığımız bu büyük günde, yüreği “Cumhuriyet” sevdasıyla dolup taşan bizlerin yaşadığı gurur ve heyecanın tarifi mümkün değildir. Bu özel gün, Türk Milleti’nin birlik, beraberlik ve bağımsızlık mücadelesinin zaferle taçlandığı günün yıldönümü, tarihe altın harflerle yazılmış bir destanın adıdır.


Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bu büyük mirası, Türk Milleti’nin gelecek nesillere olan emanetidir. Cumhuriyet; özgürlük, adalet, demokrasi ve insan hakları gibi değerleriyle ülkemizin teminatıdır. Bu değerleri koruyarak, Cumhuriyetimizi daha da ileriye taşımak hepimizin ortak sorumluluğudur.
Atatürk'ün bizlere iki büyük mesajı vardır. Birincisi, “Benim en büyük eserim cumhuriyettir”, ikincisi ise, “Bunu koruyacak ve kollayacak olan Türk Gençliği’dir.” sözleridir. Bizlerin, yarınlarımızı oluşturacak çocuklarımıza ve gençlerimize güveni tamdır. Onların yüreklerinde Atatürk ve Cumhuriyet sevdası olduğu sürece bu milletin bağrından, bu milletin gönlünden ne Cumhuriyet’i ne de Atatürk'ü çıkarmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.
Bizler bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Atatürk ve Cumhuriyet sevdalısı olmaya, Cumhuriyetimizi ve Atatürk’ümüzü sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. 100. yılın coşku ve gururuyla bir kez daha haykırıyoruz ki “İyi ki Cumhuriyet, Yaşasın Cumhuriyet, İlelebet Cumhuriyet”. 
Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümünü büyük bir coşkuyla kutluyor, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve yol arkadaşlarını, milli mücadelemizde yer almış kadın, erkek, çocuk tüm kahramanlarımızı saygı ve rahmet ile anıyorum. Nice 100 yıllara Türkiye Cumhuriyeti, en büyük bayramımız kutlu olsun...”
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras; “Cumhuriyet, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde bağımsızlık, hak, hukuk ve adalet ruhuyla kurulmuştur. Bir uygarlık projesi olan Cumhuriyet özgürlüğün, bilimin ve aklın taşıyıcısı; ulus egemenliğinin teminatıdır. O sadece bir yönetim şekli değil, çağdaşlaşmanın, modernleşmenin, geleceğin, aydınlığın temsilcisi ve bizi birbirimize bağlayan, bizi bir arada tutan bir idealdir.
Milli Mücadele döneminde Erzurum Kongresi’nde zaferden sonra hükümet şeklinin Cumhuriyet olacağını müjdeleyen Mustafa Kemal, Anadolu topraklarının bağımsızlığı ile milletin birlik ve beraberliğini sağlamak için 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyeti ilan etti.
Demokratik ve çağdaş bir yönetim şekli olan Cumhuriyet ile sosyal ve ekonomik yaşamda büyük yenilikler oldu.  Sanayi, bilim ve eğitim gibi alanlarda kalkınmalar yaşandı.
Özünde laiklik olan Cumhuriyetin ilanından sonra Atatürk’ün önderliğinde harf devriminden köy okulları ile köy enstitülerine, sağlık alanında yatırımlardan tarımsal atılımlara, fabrikalardan Sümerbank’ların açılmasına kadar toplumda yaşanacak olan köklü dönüşümlerin temelleri atılmıştır. Bunların yanında Medeni Kanun’un kabulüyle kadınlara hakları verilmiş, yüzyıllık tarihsel ve kültürel miras ile sonsuza kadar sürecek aydınlık bir gelecek yaratılmıştır.
Cumhuriyet ile birlikte hem bağımsızlığımızı hem de milli egemenliğimizi kazandık. Tüm bunlar gerçekleşirken Cumhuriyetin temelinde hep “umut” vardı. Bu umudun kaynağı ise gençlikti.
Cumhuriyetin 100. yılında da zihinlere, kalplere ve geleceğe dair umut tohumları ekiliyor. Bilim, spor ve sanatın her alanında gençlerimiz bu tohumları filizlendiriyor, Cumhuriyeti sonsuzluğa taşıyorlar.
Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve devam ettirecek sizsiniz.” sözüyle de gençliğe olan inancını belirtiyor. 100 yıllık geçmişe bakıldığında Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerinde ne kadar haklı olduğunu görüyoruz. Gençlerimiz her zaman ve her koşulda Cumhuriyeti korudu ve korumaya devam edecek.
Atatürk’ün “En büyük eserimdir” diyerek bize emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatmak için tüm gücümüzle çalışmaya ve açtığı yolda her daim yürümeye devam edeceğiz. Yüreğimizde vatan sevgisi, akımızda Ata’mızın ilke ve inkılaplarının ışığıyla 100 yıl önce yakılan Cumhuriyet ateşini sonsuza dek taşıyacağız. Ülkemizin aynı Ata’mızın gözleri gibi masmavi suları, ayak bastığı topraklarından istikbalin sonsuzluğa uzandığı gökyüzüne kadar, her zaman ve her yerde Cumhuriyeti yücelteceğiz.
Cumhuriyet ruhunu tekrar ve daha güçlü bir şekilde yaşamak için 100. Yıla özel 10 gün boyunca süren kutlama programı düzenleyerek Bodrum halkıyla bir araya geldik.
Bodrum Cup’la başlayan 100. yıl kutlama etkinlikleri spor müsabakaları, turnuvalar, tiyatro oyunları, belgesel ve film gösterimi, söyleşiler ile konserlerle devam etti.
Kumbahçe Meydanı’nda 100 dansçı ile oynadığımız “çökertme” oyununun ardından “Gökyüzünün Sarsılmaz Gücü” Solo Türk, havadaki kahramanlarımız Bodrum semalarında yer aldı. Cumhuriyetimizin 100. yıl ruhunu denizde, karada ve havada büyük bir coşku ile yaşadık.
29 Ekim akşamı gerçekleştireceğimiz fener alayları ile Cumhuriyet ateşini taşımaya devam edeceğiz. Ardından eş zamanlı olarak Belediye Meydanı ve Turgutreis Atatürk Meydanı’ndaki konserlerle unutulmaz anlar paylaşacağız. Tüm vatandaşlarımızı ellerinde ay yıldızlı bayraklar ile meydanlara “Yaşasın Cumhuriyet!” demeye davet ediyorum.
Atatürk’ün önderliği ve Türk Milletinin yüksek fedakarlığıyla kurulan Cumhuriyetimizin 100. yılını yürekten kutluyor, Cumhuriyeti bize miras bırakan başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e, yol arkadaşlarına ve Türk Milleti’ne şükranlarımı sunuyorum. İlelebet Cumhuriyet! “

AdminAdmin