FETHİYE
Giriş Tarihi : 26-06-2023 11:45

Fethiye Körfezi Elden Gidiyor

Fethiye Körfezi Elden Gidiyor


Fethiye Körfezi için geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi tehlike çanları yeniden çalmaya başladı. Turizmciler ve yöre halkı kirliliğe tepki gösteriyor.
Uzun süredir Alg “Yosun Patlaması” ile gündeme gelen Fethiye körfezi için tehlike çanları yeniden çalıyor. Turizm sezonunun başlamasıyla geçimini denizden sağlayan turizmciler ve yöre halkı körfez kirliliğinin yeniden ortaya çıkmasıyla seslerini yükseltmeye başladı. 
Sosyal medyada yeniden gündem olan Fethiye Körfezinin kirliliğine konu olan paylaşımlarda gündüz çekilen fotoğrafların yanında artık gece çekilen fotoğraflarda da kirliliğin hangi boyutlara ulaştığının göstergesi olmuş durumda.
Körfezi bu halde gören yerli, yabancı her misafirin telefona sarılarılar görüntülemesi ve yorumlaması içler acısı.
Bazı sosyal medya paylaşımlarında; 
“Körfez Fethiye’nin yüzüdür. Bu yüz bizlere maalesef yakışmıyor.’’
‘’Kaderine tek edilen körfez temizlenmeyi bekliyor’’
‘’15 yıl sonra körfezde yürüyecek hale geleceğiz."
‘’Seçimlerde bize oy verin biz temizleriz diyenler, bu seçim önü temizlenir mi?’’
‘’Belediye alt yapı ve kanalizasyon sorununu çözmediği sürece manzara hep aynı’’
Gibi cümlelerle kirliliğinin bir an önce çözülmesini dile getirmekteler.
Önceki yıllarda Fethiye Körfezinde renk değişimi ile ilgili Gazi Üniversitesinin yaptığı araştırma raporunda Körfezin kirliliğine dört sebeb gösterilmişti.
Gazi Üniversite’nde görevli 7 profesör, 'Kıyısal Sularda Su Kalitesi Parametrelerinin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Raporu'nda Fethiye Körfezi'nde yaşanan renk değişimi ve kirliliği ile ilgili nedenleri, 4 maddede açıkladı. 
Raporun proje yürütücülük görevini Prof. Dr. Pelin Yıldırım, araştırmalarını ise Prof. Dr. Lale Balas, Prof. Dr. Hale Hopoğlu, Prof. Dr. Aysel Çağlan Günay ve Prof. Dr. Ahmet Altındağ yaptı. Projenin danışmanlıklarını ise Prof. Dr. Ahmet Erkan Kıdeyş ve Prof. Dr. Sinet Selmin Burak yaptı. 
Raporda kirlilik sebebinin birinci maddesi olarak Murt (Mersinli) Deresi'nden taşınan tarımsal drenaj suyu ve arıtma sularının deşarj suyu gösterildi. 
Kirliliğin İkinci nedeni Körfez içerisindeki diğer kanallar tarafından taşınan tarımsal drenaj suları, üçüncü nedeni arıtmaya bağlı olmayan yerleşim alanları ve tesisler olduğu belirtildi. 
Fethiye Marine ve diğer teknelerden kaynaklanan kirlilik de son madde olarak açıklanmıştı.

AdminAdmin