GÜNCEL
Giriş Tarihi : 13-11-2023 14:44

Eski maden sahaları, bilim ve teknolojiyle doğaya yeniden kazandırılacak

Eski maden sahaları, bilim ve teknolojiyle doğaya yeniden kazandırılacak

YK Enerji, Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında Yeniköy Elektrik Santrali Konferans Salonu’nda saygın akademisyenlerin katılımıyla “Eski Maden Sahalarının Rehabilitasyonu” başlıklı bir panel düzenledi.

Teknoloji ve Sürdürülebilirlik İletişimcisi Sertaç Doğanay’ın moderatörlüğünde düzenlenen panele Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Koç, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral,  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Taki Güler, Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Çağatay Pamukçu ve YK Enerji’nin proje danışmanı Doç. Dr. Sultan Gündüz katıldı. 
2025 yılı sonuna kadar 1200 hektarlık alan ağaçlandırılacak
Panel öncesinde etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren YK Enerji Genel Müdürü Erol Demir, 2025 yılı sonuna kadar 1200 hektarlık eski maden sahasının rehabilite edilerek doğaya yeniden kazandırılacağını söyledi ve sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemiz ve şirketimiz için oldukça anlamlı bir günü yaşıyor ve Cumhuriyet tarihimizin en büyük doğaya geri kazandırma projelerinden birine başlıyoruz. Bugün ağaçlandırma çalışmalarına başladığımız yer olan Hüsamlar maden ocağı, 40 yıl önce ilk kömürün çıkarıldığı alanlardan biri. Bu bizim için ve Türkiye madenciliği için bir milat… Ömrünü maden sahası olarak tamamlayan bu alanı doğaya yeniden kazandıracağız.” 
Erol Demir, uzun bir yol yürüyeceklerini ve kararlı olduklarını dile getirerek süreci bilimsel bir noktaya taşımak ve paydaşları sürece katmak için kendilerine rehberlik edece danışmanlar seçtiklerini dile getirdi ve sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yolda TTKD ile yürüyecek olmak bize yol gösterici olacaktır. Hali hazırda 8000 fidanı toprakla buluşturduk. 2023 yılında ağaçlandırılacak 63 hektarlık saha için toplam 250 bin fidan dikilecek. Önümüzdeki yıl hedefimiz ise 500 hektardan fazla alanın ağaçlandırılmasıdır. 2025 yılı sonuna kadar toplam dikilecek bitki ve ağaç sayısı ise 3 milyondan fazladır.
YK Enerji’yi rehabilitasyon sürecinde tam yetki ile izleyecek ve raporları şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşacak olan TTKD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Koç, “TTKD olarak doğru yapılanı desteklemek, yanlış olanı söylemek misyonumuz var. Türkiye’de maalesef rehabilite edilen maden sayısı çok az, YK Enerji’nin başlattığı bu projeyi bu nedenle çok önemli buluyoruz. Ülkemiz için bir örnek olacağına inandığımız projenin takipçisi olduk ve denetleme görevini üstlendik. Her ay bilim kurulundan uzmanlarımız sahaya gelerek inceleme yapacaklar, rapor hazırlayacaklar. Bunu da kamuoyu ile paylaşacağız.” şeklinde konuştu.

AdminAdmin